Just Peace festivalprogramma bekend
Nederlands grootste Vredesfestival van 21 tot en met 24 september in Den Haag
Den Haag, 29 augustus – Het programma van Just Peace, het grootste Vredesfestival van Nederland, is volledig bekend. Het festival trapt donderdag 21 september af tijdens de door de VN uitgeroepen Internationale Dag van de Vrede met ‘Dialogues for Peace’, het centrale thema van HagueTalks in het Vredespaleis. Speciaal voor de Haagse Internationale Open Dag en het Museon heeft Chaim Litewski, voormalig mediaexpert van de VN in New York, een documentaire festival en fototentoonstelling samengesteld. Issa Touma, Syrische filmmaker en initiatiefnemer van Studio Aleppo gaat zondag 24 september het gesprek aan over het verwelkomen van nieuwkomers in de stad. Naast inhoud en debat richt het Just Peace festival zich ook op muziek, met onder andere het nieuwe initiatief ‘The Hague Orchestra for Peace’ en techno for peace & justice en sport in de vorm van de Vredesloop. Bezoek voor meer informatie: www.justpeacethehague.com
Een aantal highlights uit het Just Peace programma:
Just Peace presents HagueTalks | Vredespaleis (21/09)
“Vrede kan niet met geweld behouden worden, het kan enkel bereikt worden door begrip.”, aldus Albert Einstein. Maar hoe creëer je begrip in tijden van conflict en groeiende polarisatie? Tijdens het openingsevenement van het Just Peace festival in het Vredespaleis wordt de dialoog aangegaan. Deze speciale editie van HagueTalks betrekt meerdere disciplines bij het denken rond vrede en recht.
Politicoloog Fleur Ravensbergen (Dialogue Advisory Group) onderhandelt al sinds haar 25e met gewapende groeperingen om geweld te stoppen en deelt haar bevindingen. Cognitief psycholoog Mariska Kret belicht de evolutionaire context van vrede en oorlog en maakt een vergelijking tussen mensen en apen. Dorota Gazy neemt bezoekers mee in haar beeldtaal in de vorm van een Court Dance en ook designer Daan Wubben laat iedereen kennismaken met zijn nieuwe taal.
Muziek is er in de vorm van het nieuwe initiatief ‘The Hague Orchestra for Peace’, samengesteld uit jonge vluchtelingen. Na de introductie door Philip Couvreur, griffier van het International Court of Justice, speelt het orkest een compositie van de talentvolle 16-jarige student Ahmed woonachtig in Homs. Ahmed belicht in een talk de rol van muziek in zijn leven in tijden van oorlog.
Voorafgaand aan HagueTalks presenteert wethouder Karsten Klein de 12 jongeren ambassadeurs die tijdens de One Young World Summit van 4 tot en met 7 oktober namens Den Haag naar Bogota zullen afreizen. 1500 jonge leiders uit meer dan 190 landen komen daar bijeen om samen innovatieve oplossingen te vinden voor de meest prangende wereldproblemen. In 2018 is deze top in Den Haag.
Openlucht film ‘Land of Mine’ | tuin van het Vredespaleis (22/09)
De prachtige tuin van het Vredespaleis vormt het decor voor de openlucht film ‘Land of Mine’ (2015), winnaar van de publieksprijs tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam (2016). Filmmaker Martin Zandvliet weet met deze film op indringende wijze een vergeten deel van de Deense geschiedenis tot leven te wekken. Het intense drama Land of Mine vertelt het verhaal van een groep gevangengenomen Duitse soldaten die, enkele dagen na het einde van de Tweede Wereldoorlog, wordt gedwongen om achtergebleven landmijnen langs de Deense kust onschadelijk te maken.
Documentaire festival ‘Moving Images’ en fototentoonstelling ’70 Years of Peacekeeping | Museon (24/09)
Mediaexpert van de VN, Chaim Litewski heeft als curator van het documentaire festival ‘Moving Images’ een selectie gemaakt uit de documentaires uit met VN archief met als thema ‘Peacekeeping’. Een combinatie van historische en actuele documentaires uit de hele wereld, met focus op de rol van het individu. Na afloop is er een discussie met Chaim Litewski. Tevens start zondag de fototentoonstelling ‘70 Years of Peacekeeping’ eveneens verzorgd door Chaim Litewski. De foto’s geven een overzicht de activiteiten van de VN op het gebied van vrede zoals vredesonderhandeling, het handhaven van vrede en preventieve diplomatie.
Discussie Hoe verwelkomt Den Haag nieuwkomers? | Humanity House (24/09)
Beleidmakers, waaronder Rabin Baldewsingh, nieuwkomers en kunstenaars gaan met elkaar de discussie aan over hoe Den Haag het doet; nieuwkomers verwelkomen. Speciale gast hierbij is de Syrische fotograaf Issa Touma. Tijdens de oorlog organiseerde hij workshops waarin hij jongeren met verschillende religieuze en etnische achtergronden bij elkaar bracht. Wat kan Den Haag, de meest gesegregeerde stad van Nederland, van zijn ervaringen leren? Issa Touma is tevens initiatiefnemer van Studio Aleppo, waarbij in pop-up fotostudio’s in Europese steden nieuwkomers en ‘vaste bewoners’ zich laten portretteren door een prominent fotograaf met als doel erkenning en herkenning tussen deze groepen. In het Humanity House zijn de Haagse portretten te zien die door topfotografe Robin de Puy zijn gefotografeerd.
Haagse Internationale Open Dag | diverse locaties (24/09)
Zondag 24 september tijdens de Haagse Internationale Open Dag openen een aantal van de in Den Haag gevestigde internationale organisaties hun deuren voor het grote publiek. Bezoekers krijgen een deze dag een unieke kans om een kijkje te nemen in onder andere het Joegoslavië Tribunaal, het OPCW, bij Unicef en het International Strafhof. De opening van de Open Dag vindt plaats in het Museon en zal verzorgd worden door wethouder Internationaal, Saskia Bruines. Let op: voor veel locaties dient men zich vooraf te registreren, aanmelding hiervoor is gratis en mogelijk via de website: www.internationaledag.nl
Vredesloop | 4 Parcours, start finish President Kennedylaan (24/09)
Dit jaar vindt de speciale jubileumeditie van de Vredesloop Den Haag op zondag i.p.v. zaterdag plaats. Het parcours is voor de eerste keer gekoppeld aan de organisaties die open zijn voor de Haagse Internationale Open Dag en alle vier de routes voeren langs diverse historische monumenten en locaties die in het teken staan van vrijheid en Vrede.