Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

Nowruz een oeroud lentefeest komt naar Den Haag

2 min read

Muziek, dans, poëzie en eten uit Centraal-Azië komen samen in een multidisciplinair festival in de Nieuwe Kerk in Den Haag

Op zondag 5 april viert Den Haag het Nowruz Festival ter afsluiting van de Nowruz viering. Van oorsprong een feest van de Perzen en Meden, door de wijdverbreide diaspora inmiddels een feest dat wereldwijd door ruim 300 miljoen mensen wordt omarmd als de start van het Nieuwe Jaar. Tijdens dit oeroude lentefeest komen muziek, poëzie, eten en drinken uit Centraal-Azië samen.

Deze feestdag die vergelijkbaar is met onze traditionele Nieuwjaarsviering op 1 januari, het Chinese Nieuwjaar of Amazigh is door UNESCO verklaard tot immaterieel erfgoed en geniet daarom ook een bijzondere status. Vooral ook omdat het vrij is van religie en het feest door iedereen gevierd kan  en mag worden. Zo ook in Den Haag waar Nowruz zonder twijfel een eigen plek verdiend.

Programma
Op het programma staan onder meer internationaal gevierde artiest Saeid Shanbehzadeh met zijn opzwepende ritmische muziek zang en dans. Hij wordt gezien als één van de grootste muzikanten uit Zuid-Iran. Naast de Afghaanse liederen van de jonge Haagse maestro Ilyas Nadjafi, Nederlands-Iraakse crossover muziek van Stefka en de broers Goran is er ook ruimte voor traditionele Koerdische dans van Nupel Dans en fusionmuziek van Triolet die Iranese folklore, pop- en flamencomuziek vermengen.

In het prachtige souterrain van de Nieuwe Kerk is er plek om de rijke poëtische tradities die in Nederland geworteld zijn te ontdekken. Denk aan de Koerdisch-Turkse dichter en James Joyce-vertaler Kawa Nemir naast de poëzie van de Afghaans-Nederlander Ofran Badakshani of de Iraaks-Nederlandse dichter Baban Kirkuki. In de tuin van de Nieuwe Kerk is er een culinaire markt met gerechten uit alle windstreken.

Nowruz Festival vindt plaats op zondag 5 april vanaf 15.30 uur in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Voor kaartverkoop en meer informatie ga naar www.nowruz-denhaag.nl

Over stadsprogrammering Zuiderstrandtheater en Amare
Den Haag rekent zich rijk aan een diversiteit van inwoners. Verschillende mensen die er samen met elkaar een brede interesse en opvatting qua cultuur op nahouden. Het Zuiderstrandtheater (en vanaf 2021 Amare) wil een belangrijke rol spelen in het beantwoorden van de diverse geluiden uit de stad, en samen met de inwoners van Den Haag bouwen aan een huis voor heel Den Haag. We willen ons verankeren in de stad door samen te werken met de sleutelfiguren uit de Haagse communities. Toonaangevende resultaten zijn onze inspirerende samenwerkingen met Kwekers in de Kunst, Multicultureel Jongerengeluid en Muziekcentrum 1001 Nachten.

Ook dit geweldige festival vind u terug in onze agenda of uitgaans app GoneOut

lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten