HAAGSE ST. PATRICK’S DAY VALT VROEG DIT JAAR

De afgelopen 2 edities hadden in Nederland woonachtige Ieren geluk: de officiële datum van St. Patrick’s Day, 17 maart, viel steeds in een weekend. Dit jaar is dat niet het geval. Om toch voluit St. Paddy’s te kunnen vieren, vindt het grootste St. Patrick’s Day Festival van Nederland dit jaar plaats op de zondag ervoor: op 15 maart. Het programma voor deze feestelijke 10de editie is rond en belooft weer een uitbundige viering van de Ierse cultuur te worden waar ook alle ‘Irish for a day’ zich uitstekend mee zullen vermaken.

Lá Fhéile Pádriag
Wat voor Nederlanders Koningsdag is, is voor de Ieren St. Patrick’s Day. ‘Lá Fhéile Pádriag’ is de ultieme uiting van de Ierse identiteit. Men herdenkt op de dagen rond 17 maart de Ierse beschermheilige Sint Patricius, die leefde in de vijfde eeuw. Het is een officiële feestdag (en dus vrije dag) in Ierland, het Caribische eiland Montserrat en de Canadese provincies New Foundland en Labrador, waar van oudsher veel Ierse immigranten wonen. De grootste St. Pats parade is in New York, maar ook in Australië en veel Europese landen wordt de Ierse nationale feestdag groots gevierd.

10de editie St. Patrick’s Day festival in Nederland
In Nederland vindt de grootste St Patrick’s Day viering sinds 10 jaar plaats in Den Haag, met een voor iedereen gratis toegankelijk festival op de Grote Markt. Het St. Patrick’s Day festival wordt vanaf het eerste uur georganiseerd door Irish Club of the Netherlands & Stichting Popdistrict samen. Dit jaar worden de duizenden bezoekers die voor het feest naar Den Haag trekken verwelkomd door de Ierse Ambassadeur Kevin Kelly en Wethouder Saskia Bruines, het publiek kan rekenen op shows van onder meer Ierse folkbands More Power To Your Elbow, Bunch of Bastards en The Kilkennys, een whiskeyproeverij & dansoptredens van de beste Ierse dansscholen van Europa. Op de groen-wit-oranje getooide Grote Markt in Den Haag wordt een groot buitenpodium opgericht en ook in de omringende cafés is van alles te beleven. Sinds enkele jaren is de wereldberoemde Ierse pub O’Casey’s partner van het festival; de Ierse pub in Den Haag is zelfs bekroond tot beste Ierse pub van de wereld. Bij O’Casey’s beperkt het feest zich niet tot 1 dag: net als in Ierland gaat het hier van vrijdag t/m dinsdag 17 maart los met live muziek en dansoptredens.

Over St. Patrick’s Day
– St. Patricius, of Paddy heeft volgens de legende alle slangen de zee in gejaagd
waardoor er nu geen slangen in Ierland leven.
– Hij gebruikte een shamrock (klavertje 3) als symbool voor de heilige 3-eenheid
van het Katholicisme. Nu samen met de Harp die o.a. op Guinness logo voorkomt,
embleem van Ierland geworden.
– Tijdens St. Patrick’s Day worden er wereldwijd zo’n 13 miljoen glazen Guinness
bier gedronken – meer dan het dubbele van een normale dagelijkse hoeveelheid.
– Je móet iets groens dragen op St. Patrick’s Day. Zo niet, dan loop je het risico
geknepen te worden door leprechauns – dwergen met een oranje baard. Wees
gewaarschuwd: leprechauns bevolken de stad op deze dag in grote getale.

Website:                    https://stpatricksdaydenhaag.nl/

Facebook:                 https://www.facebook.com/events/631744714233348/

gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag
070online-nieuws-reportages-denhaag
lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten