Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

Mexicaans Dodenfeest Dia de Muertos verrijst in Den Haag

3 min read

De Grote Markt in Den Haag heeft besloten de dood eindelijk serieus te nemen. Maar wel in stijl. Mexican style. Op 2 november vind je hier de eerste full blown Dia de Muertos van Nederland. De dag van de doden is een Mexicaanse feest en herdenkingsdag.

Deze dodendag komt op buitenstaanders vaak luguber over, maar brengt een heel aantal goede en mooie dingen des levens samen. Overleden dierbaren worden geëerd, graven worden schoongemaakt en versierd. Eten en drinken wordt aan de doden aangeboden en daarna door familie en vrienden samen genuttigd, onder de veronderstelling dat de overledenen de essentie van het voedsel al tot zich hebben genomen. Dit alles tegen de achtergrond van een groot feest in uitbundige kostuums.

De Grote Markt mist een feest als dit in Nederland. Dus gaan ze het grondig aanpakken. Met de beste tequilas & mezcal, Mexican food, een heftig doodskoppendecor, veel bloemen en 2 ongelofelijk goeie livebands – waaronder volgens velen de beste mariachiband aan deze kant van de Mexican border.

Entree is gratis. Het feest start om 18:00 bij de Zwarte Ruiter en even voor de zekerheid: dit is geen avond om in je dagelijkse kloffie te verschijnen. Zo wil je door de doden toch niet gezien worden?

Herkomst
De Dag van de Doden vindt zijn oorsprong in de tradities van de Meso-Amerikaanse indianenvolkeren. Voor onder anderen de Azteken, Maya en Purépecha was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren bewaarde schedels en stelde deze tijdens rituelen tentoon om dood en wedergeboorte te symboliseren. Deze dag werd gevierd in de negende maand van de Azteekse kalender, begin augustus en duurde de rest van de maand. De festiviteiten waren gewijd aan de godin Mictecacihuatl, de ‘dame van de doden’.

Na de komst van de Spanjaarden werd de viering van de Dag van de Doden verplaatst naar Allerheiligen en Allerzielen en geassimileerd door het christendom.

De Dag van de Doden staat vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

Men gelooft dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. Gedurende het hele jaar bereidt men zich voor op het festival, men verzamelt goederen die men aan de doden zal offeren.

In de periode rond de dag van de doden maakt men graven van dierbaren schoon en versiert deze. Sommige families bouwen bovendien altaren in hun huis. Men bezoekt de graven van dierbaren en offert er voedsel en drank. Na afloop eet en drinkt men het vaak zelf op, omdat men gelooft dat de zielen van de doden de ziel van het voedsel tot zich hebben genomen. Men gaat er dan ook van uit dat het voedsel geen voedingswaarde meer heeft.

dierbaren en offert er voedsel en drank. Na afloop eet en drinkt men het vaak zelf op, omdat men gelooft dat de zielen van de doden de ziel van het voedsel tot zich hebben genomen. Men gaat er dan ook van uit dat het voedsel geen voedingswaarde meer heeft.

Sommigen schrijven calaveras, korte gedichten waarin de spot wordt gedreven met grafschriften van vrienden. Sommige kranten publiceren calavera’s van beroemdheden, met karikaturen van skeletten. Schedels zijn een veelvoorkomend symbool op deze dag.

lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten