Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

MONDRIAAN JAZZ FESTIVAL 2019 PRESENTEERT EERSTE NAMEN

5 min read

Focus op progressieve jazz/hiphop/soul en hedendaagse Latijns-Amerikaanse jazz

Op zaterdag 12 oktober 2019 strijkt het veelvuldig geprezen Mondriaan Jazz Festival opnieuw neer in Den Haag. De focus van MJAZZ 2019 ligt wederom op een internationaal kwaliteitsprogramma, met acts op het punt van hun grote doorbraak, vele debuutshows en gecureerde groepen. De line-up van het festival bevat relevante artiesten, op het scherpst van de snede, die volop in de spotlights staan of komen. Het geluid van morgen gevangen in een vooruitstrevend najaarsfestival van internationale allure.

Tijdens deze derde editie worden artiesten uit verschillende hoeken van de wereld bij elkaar gebracht. Zo staat naast de progressieve jazz, hip-hop en soul uit New York en Londen ook de moderne en hedendaagse jazz uit Latijns-Amerika centraal. Op vrijdag 11 oktober wordt er een speciaal openingsconcert georganiseerd i.s.m. ProJazz. De eerste namen van MJAZZ 2019 luiden als volgt:

Chris Dave & The Drumhedz (USA) – enige NL concert in 2019

SEED Ensemble (UK) – internationaal debuut

blackwave. (B)

Emma-Jean Thackray’s Walrus (UK)

The Lesson GK (USA) – internationaal debuut

Camila Meza & The Nectar Orchestra (CL)
featuring Mara Tieles StringLAB Project (Strings in Residence) – internationaal debuut

Fabian Almazan & Alcanza (CU)
featuring Mara Tieles StringLAB Project (Strings in Residence) – internationaal debuut

Miguel Zénon Quartet (USA)

Phronesis (UK/DK/SWE) – openingsconcert op 11 oktober

De komende maand completeert de festivalorganisatie de line-up van Mondriaan Jazz Festival 2019. Dan wordt tevens het programma bekendgemaakt van de talks en interviews die plaatsvinden tijdens MJAZZ 2019. Hierin worden actuele thema’s aan de kaak gesteld uit de muziekwereld in het algemeen en de jazzscene in het bijzonder.

MJAZZ 2019 FOCUS

Tijdens deze derde editie staan allereerst de verwante werelden van progressieve jazz, hiphop en soul centraal. MJAZZ 2019 belicht hiervan in het bijzonder de nauw vervlochten scenes in New York en London. Zo debuteert de jonge Londonse saxofoniste en British Composer Award 2018-winnares Cassie Kinoshi op MJAZZ voor het eerst buiten de UK met haar bijzondere, 13-koppige SEED Ensemble. Deze groep bestaat uit de top van de huidige jonge UK jazzscene en brengt alles samen wat UK-jazz vandaag typeert: hiphop- en clubcultuur, jazz en Caribische en Afrikaanse invloeden. Een van de andere jonge Londense vaandeldragers, Emma-Jean Thackray, is ook op Mondriaan Jazz 2019 te zien. Vanuit New York komt topdrummer en Grammy-winnaar Chris Dave met zijn groep The Drumhedz naar Den Haag. Chris ‘Daddy’ Dave is een van de meest gevraagde drummers van de afgelopen jaren binnen de hiphop, gospel, soul en jazz scenes. Hij werkt regelmatig met sterren als Beyoncé, Adele, D’Angelo, Erykah Badu, Anderson .Paak, Robert Glasper en werd door Rolling Stone Magazine uitgeroepen tot een van de ‘greatest drummers of all time’. Uit de New Yorkse underground komt ook The Lesson GK, dat haar internationale debuut maakt op Mondriaan Jazz. Als hosts van een wekelijkse jamsessie transformeerden zij de kelder van een supermarkt in Manhattan tot dé plek waar alle grote hiphop- en soulsterren samenkomen om te jammen en improviseren. Tot slot maakt ook Belgische hitsensatie blackwave. haar opwachting met de enige Nederlandse najaarsshow. In eigen land verkopen deze jonge jazzmuzikanten steevast de grotere podia uit met hun progressieve hiphop die aanschuurt tegen pop. Met twee grote hits en miljoenen online views wordt soms vergeten dat het debuutalbum van dit ongekend populaire duo nog moet verschijnen.

Op MJAZZ 2019 staat tevens muziek uit Latijns-Amerika centraal. Chileense jazz- en folkzangeres Camila Meza en haar Nectar Orchestra maken hun internationale debuut en presenteren op Mondriaan Jazz het nieuwe album Amber dat onlangs verscheen op Sony Masterworks. The New York Times begroet haar als “een slimme jonge zangeres en gitariste met een oor voor zowel folk en popmuziek”. Camila Meza is ook te horen langszij Cubaanse wonderpianist Fabian Almazan en zijn groep Alcanza, eveneens te bewonderen tijdens MJAZZ. Almazan is een van de meest gevraagde jonge pianisten en tourde de wereld rond met o.a. Terence Blanchard, Mark Guiliana, Justin Brown en bassiste Linda May Han Oh. Laatstgenoemde komt met Almazan mee naar Den Haag. Bijzonder dit jaar zijn de Strings in Residence, geleid door Cubaanse viola speelster – en in Nederland woonachtige – Mara Tieles. Tieles en haar speciaal voor MJAZZ19 gecureerde StringLAB Quartet speelt samen met Fabian Almazan & Alcanza en met Camila Meza & The Nectar Orchestra. Ook verwelkomt Mondriaan Jazz een van de grote Latijns-Amerikaanse saxofonisten, geboren in Puerto Rico, Miguel Zénon en zijn Quartet. Naarmate de festivaldatum dichterbij komt, worden er nieuwe thematieken in de programmering verweven.

NPO SOUL & JAZZ
Dit jaar is NPO Soul & Jazz officiële mediapartner van Mondriaan Jazz Festival. Voorafgaand aan MJAZZ 2019 wordt door het radiostation een reeks specials gemaakt waarin optredende artiesten extra worden uitgelicht. Verder wordt er vooruitgeblikt op het festival met opnames van afgelopen editie, presenteren bekende gezichten van de zender enkele podia tijdens MJAZZ en worden de concerten in de grote en kleine zaal van PAARD opgenomen. Deze opnames worden in de periode na het festival verweven in de programmering van NPO Soul & Jazz.

OPENINGSCONCERT MET PHRONESIS
Op vrijdag 11 oktober 2019, aan de vooravond van de grote festivaldag, presenteren Mondriaan Jazz en ProJazz gezamenlijk een openingsconcert met Phronesis in het Koorenhuis. Voor dit optreden kunnen ‘Plus’ combitickets worden gekocht, die toegang geven tot zowel Mondriaan Jazz Festival als het openingsconcert.

Deense contrabassist Jasper Høiby, Britse pianist Ivo Neame en Zweedse drummer Anton Eger bouwden samen aan een band die vooruitstrevende akoestische muziek maakt en tegelijkertijd helder en simpel klinkt, ondanks dat het geheel ingenieus in elkaar zit. Dientengevolge maakt Phronesis al jaren internationaal furore met aanstekelijke thema’s, krachtige composities en prikkelende grooves. “Een van de spannendste bands ter wereld” volgens Jazzwise en daardoor voor liefhebbers van inspirerende, creatieve jazz een absolute must see.

MJAZZ
Mondriaan Jazz Festival is een samenwerking tussen Good Music Company en PAARD met steun van de Gemeente Den Haag en verschillende fondsen. MJAZZ vertaalt de liefde van Mondriaan voor jazzmuziek naar een internationaal najaarsfestival. Hierbij staan ontdekking en vernieuwing centraal en worden bezoekers getrakteerd op unieke ervaringen door eenmalige samenwerkingen, (inter)nationale premières en speciaal voor MJAZZ gecureerde projecten. Een van de centrale uitgangspunten van het festival is dat als Mondriaan nog zou leven, geen enkele van de op MJAZZ geprogrammeerde acts zou misstaan in zijn indrukwekkende platencollectie.

MJAZZ MONDRIAAN JAZZ FESTIVAL 2019

DATUM: zaterdag 12 oktober 2019

LOCATIES: PAARD & Koorenhuis (Den Haag)

OPENINGSCONCERT met PHRONESIS: vrijdag 11 oktober 2019 (Locatie: Koorenhuis)

TICKETS

Blind Charlies:                       €25 – UITVERKOCHT

Early Birds:                €32,50 – vanaf woensdag 15 mei 2019, gelimiteerd beschikbaar

Early Birds ‘Plus’:       €42,50 – vanaf woensdag 15 mei 2019, gelimiteerd beschikbaar

Regular:                      €37,50

Regular ‘Plus’:                        €47,50

‘Plus’ tickets geven toegang tot MJAZZ FESTIVAL 2019 (zaterdag 12 oktober 2019) én het MJAZZ 2019 openingsconcert met Phronesis (vrijdag 11 oktober 2019).

Wanneer het gelimiteerde aantal Early Bird tickets is uitverkocht, start de verkoop van Regular tickets. Voor alle ticketprijzen geldt: servicekosten inbegrepen.

INFO

Overige festivalinformatie via: www.mondriaanjazz.nl

lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten