Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

VRIJDAG 31 AUGUSTUS T/M ZONDAG 2 SEPTEMBER: CULTUURWEEKEND IN DEN HAAG

6 min read

EMBASSY FESTIVAL, UIT FESTIVAL DEN HAAG, CULTUURPLEIN & LE MARIE MARCHÉ

Komend weekend, van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 2 september, kan Den Haag zich de culturele hoofdstad van Nederland noemen met een uitgebreid programma tijdens vier festivals met alle een eigen signatuur. Het EMBASSY FESTIVAL, op vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september, presenteert meer dan 45 optredens en 63 deelnemende landen tijdens de zogenaamde culturele wereldreis van twee dagen op het Lange Voorhout. UIT FESTIVAL DEN HAAG, van 31 augustus tot en met zondag 2 september, lanceert tijdens de driedaagse cultuurmarathon de trailer van het komende cultuurseizoen met meer dan 150 optredens op het festival en in culturele instellingen. Op het CULTUURPLEIN is op zaterdag- en zondagmiddag een rijk aanbod aan kinderactiviteiten en muziekoptredens. Geïnspireerd op de dromerige sfeer van Franse markten biedt LE MARIE MARCHÉ op zaterdag en zondag het Franse joie de vivre aan de Lange Vijverberg.

EMBASSY FESTIVAL: VRIJDAG 31 AUG V.A. 17 UUR / ZATERDAG 1 SEPT V.A. 12.00 UUR

De zesde editie van het tweedaagse Embassy Festival is dit jaar met meer dan 60 deelnemende landen omvangrijker dan ooit. Het festival ontsluit de culturele rijkdom van de deelnemende landen en verleidt bezoekers tot ontmoetingen met elkaar, weerlegt en verdiept op een bijna terloopse wijze inzichten in andere culturen. Het Embassy Festival toont in Den Haag, stad van Vrede & Recht, in meest letterlijke zin dat cultuur verbroedert en voor verwondering zorgt. Het Embassy Festival biedt bezoekers op het Lange Voorhout een culturele, culinaire en muzikale ontdekkingsreis. De kick-off van het festival ontvouwt zich op vrijdag 31 augustus vanaf 17.00 uur een afwisselend en kleurrijk programma met Folk Road Show (AUS/CAN/NLD), Témé Tan (BEL/COD), Onipa (GBR/GHA) en Rizan Said & Friends (SYR). Op zaterdag 1 september barst het festival om 12.00 uur in volle omvang los op vier podia, de Kids Compound, een Filmcontainer en de International Market. Op de CONTEMPORARY STAGE wordt een breed internationaal palet aan pop- en wereldmuziek gepresenteerd met Dandana (GMB/NLD), Dylan LeBlanc (USA), Les Touristes (CHE), Ethnofil (HUN), Sofiane Saidi (DZA/FRA) en Tabanka (CPV). Op de CLASSICAL STAGE treffen we Fionnuala Moynihan (IRL), Bodo Quartet (POL), Trio Nur (PSE), Elise Caluwaerts (BEL), Oslo FAT String Quartet (NOR) en Ida Sand (SWE).

Op de CREATIVE ARENA en de CONTAINER STAGE is het gedurende de hele dag genieten van een breed palet aan dans, muziek en theater uit alle windstreken. Verwacht keelzang uit Kazachstan begeleid door de dombra (luit met lange hals), een indrukwekkende Chinese modeshow, dansdemonstraties uit onder meer Nepal, Armenië, Estland, Rwanda, Vietnam, Thailand, Filipijnen en Bangladesh, drama class door het Haags Theaterhuis, Improvisatie Comedy vanuit STET en bijdragen van Writers Unlimited. Universiteit Leiden verzorgt twee pop-up colleges over de wondere wereld van taal. #EUandME presenteert in een eigen FILMCONTAINER een aantal korte films, gemaakt door jonge talentvolle Europese makers, over belangrijke Europese thema’s. In de KIDS COMPOUND worden de jongste festivalbezoekers op hun wenken bediend met een op maat gesneden en grenzeloos kinderprogramma. Op de INTERNATIONAL MARKET draaien de smaakpapillen overuren dankzij de lekkerste wijntjes, worsten, taarten, broodjes en tal van traditionele hapjes die van heinde en verre worden ‘ingevlogen’. Denk aan Chileense empanada, Finse gegrilde kaas (Eipäjuusto), El Salvadoraanse Pupusas, Martabak, Telur Balado, Sate Ayam uit de Indonesische keuken, Panamese arroz con pollo; kortom een niet alledaagse dis uit de wereldkeuken. Op de internationale markt worden tal van demonstraties gegeven en er is bovendien veel informatie over de deelnemende landen te vinden.

UIT FESTIVAL DEN HAAG: VRIJDAG 31 AUG V.A. 18.00 uur / ZATERDAG 1 SEPT V.A. 20.00 UUR & ZONDAG 2 SEPT V.A. 12:00 UUR

Op vrijdag trapt het UIT Festival af met het OPEN HUIS van de Cultuurankers. Deze theaters en bibliotheken zijn verspreid over alle stadsdelen en brengen cultuur naar de wijk. Er zijn optredens van o.a ED STRUIJLAART, VERONIQUE SODANO, FARBOD, BEN VAN DEN DUNGEN en DE DUTCH DON’T DANCE DIVISION. Theater de Vaillant host het eigen festival BLOCKPARTY. Alle ankers hebben ook een eigen programma met previews van het nieuwe seizoen.
Op zaterdag 1 september vloeit het Embassy Festival om 20.00 uur naadloos over in de UIT Nacht op het sfeervolle Lange Voorhout. In de nummers van songwriter KRIS BERRY komen gospel, soul, hip-hop én haar liefde voor de jaren 90 samen. Haagse songwriter BANNER. speelt samen met zijn band dromerige indie folk. Daarna wordt een feestje gebouwd met de dansbare balkandeuntjes van L’CHAIM. Ook de instellingen in het centrum pakken flink uit. Onder de sterrenhemel genieten van het sprookjesachtige LA LA LAND kan bij het Filmhuis Den Haag. Korzo heeft een avondvullend programma waarin dans en muziek elkaar ontmoeten. Met indrukwekkende namen zoals SAMIR CALIXTRO, COBY SEY en POERNIMA GOBARDHAN. Theater aan het Spui biedt een Oudhollandse traditie in een eigentijdse variant met BINGYO; hiphopbingo olv DAVID VENEMAN. Ook worden hier tijdens de UIT Nacht de genomineerden van de PIKET KUNSTPRIJZEN bekend gemaakt. In de Koninklijke Schouwburg kan er gedanst worden op live muziek. In de bijzondere ambiance van de Nieuwe Kerk komen klassiek en hedendaags samen, met optredens en previews van NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE, REMBRANDT FRERICHS TRIO, SOOF DE MUSICAL en LISA LOÏS. Voor cabaret is Diligentia uiteraard te plek om te zijn, met op zaterdag previews van LEON VAN DER ZANDEN en ALEX PLOEG.
Theater de Vaillant heeft een bijzonder concert vanaf de toren van het theater. De optredens van EMTOWERING en SHANTYKOOR HET KRAAIENNEST zijn door de hele wijk te horen.
Op zondag 2 september is het tijd voor de Cultuurmarkt op het Lange Voorhout. Ruim honderd culturele instellingen presenteren zich aan het publiek. Flaneren over een van de mooiste stukjes Den Haag, genieten van het heerlijke eten en drinken en voordelig tickets scoren bij de theaters. Maar vooral: verrast worden door het royale aanbod van het nieuwe culturele seizoen. Met op de podia op het Lange Voorhout o.a. LONNEKE VAN LETH met moderne dans, jazzy wereldmuziek van KARSU, Haagse dansgezelschap DE DUTCH DON’T DANCE DIVISON, opera door SCHEVENINGSE KUREN MET SJAAK BRAL, het soulvolle en rijke stemgeluid van SHIRMA ROUSE, MARCEL DE GROOT met een programma vol liedjes en anekdotes, jong talent LAKSHMI met haar pop-noir muziek, dansbare eigenzinnige levensliederen en Caribische country met GERSON MAIN, een preview van de familiemusical WOEZEL & PIP, het eerste liedjesprogramma van cabaretier PETER VAN ROOIJEN en de ongekroonde koningin van de Nederlandstalige electropop AAFKE ROMEIJN.

De culturele instellingen openen de deuren en bieden een programma met o.a. NEDERLANDS DANS THEATER,  JANNE SCHRA, RESIDENTIE ORKEST, MELK EN DADELS, BUURMAN & BUURMAN (film), SINFONIA ROTTERDAM, LEINE ROEBANA, FIRMA MES, BAS HARING, DARIA VAN DEN BERCKEN, ESTHER SCHELDWACHT EN KEES HULST, HOWARD KOMPROE, PATRICK NEDERKOORN en KINDERVOORSTELLING DE BLAUWE SCHAVUIT.
CultuurSchakel en de Ooievaarspas hosten het OOIEVAARSNEST; een podium met een programma vol amateurgezelschappen en jong talent. Het MUSEUMKWARTIER presenteert op een actieve manier de pareltjes van de Haagse musea. Het Containerpodium heeft een intiem programma met WRITERS UNLIMITED, HPC, GYPSY ACADEMY en ACADEMY OF VOCAL ARTS.
Het UIT Festival biedt ook ruim de gelegenheid om zelf in actie te komen. WORKSHOPS volgen, de PHOTOBOOTH in of geluk beproeven bij WIN-ACTIES. Non-stop dansen in de SILENT DISCO of zelf muziek maken. Lekker springen in het LUCHTKASTEEL van het Nationale Theater of BOEKPONGEN bij de Bibliotheek. Bijkomen kan bij de vele foodtrucks en festivalbarren.

CULTUURPLEIN: ZATERDAG 1 SEPT & ZONDAG 2 SEPT 12:00 – 18:15 UUR

Het CultuurPlein biedt zaterdag en zondag op het Plein een uitgebreid programma met eten, drinken, optredens en vele kinderactiviteiten zoals Silent Disco met DJ Ome Steef, Knutselen met Tante Jookje, Skelteren, Hoelahoop, Schminken, Artwall, Voorleeshoek, The Rhythm All Stars Brassband, Eva van Pelt met ‘Concert voor één’, versier je eigen Cupcake en een Meet en Greet met Woezel & Pip. Op zaterdag spelen de BALCONY PLAYERS, MEREL SOPHIE, RUBENSON en STRINGCASTER. Op zondag treffen we STREETBEAT EMPIRE, LOTTE WALDA, CONVOI EXCEPTIONAL en NOSTALGIQUE.

 

LE MARIE MARCHÉ: ZATERDAG 1 SEPT & ZONDAG 2 SEPT 11:00 – 18:00 UUR

Zorgeloos struinen langs de bijzondere eigentijdse, uitheemse of juist authentieke producten aan de Lange Vijverberg. Fantastische aardbeien naast droge worst, prachtige mineralen naast vintage prenten. Zoete lekkernijen, kwaliteits-broden, Mediterrane heerlijkheden en een scala aan gevonden schatten. Combineer bijzondere boodschappen doen met het opdoen van inspiratie, op de achtergrond een Frans deuntje en het tikken van jeu de boules-ballen. Dat is waar Le Marie Marché voor staat.

WWW.UITFESTIVALDENHAAG.NL

lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten