Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

UNIEKE ACTS VAN INTERNATIONALE ALLURE COMPLETEREN LINE-UP MONDRIAAN JAZZ 2018

5 min read

Focus vernieuwend Haags jazzfestival op gecureerde supergroepen, avant-gardistische Chicago stroming en (inter)nationale debuten

Mondriaan Jazz, het cutting-edge festival dat plaatsvindt op zaterdag 13 oktober 2018 in Den Haag, maakt de complete line-up van haar tweede editie bekend. Nieuw aan het affiche toegevoegd is een speciaal met Revive Music (Blue Note Records) samengestelde supergroep rondom een van de meest gewilde drummers van dit moment: Marcus Gilmore. Verder een unieke en eenmalige show van alleskunner Binkbeats en toetsenist Niels Broos die voor deze gelegenheid op de planken staan met een van hun grote inspiratiebronnen Lars Horntveth (Noorwegen), bekend van o.a. Jaga Jazzist. Het programma wordt verder aangevuld met een screening van Makaya McCraven’s documentaire en DJ’s SOUSA en Thelonious & Onno Paloma.

De focus van Mondriaan Jazz Festival #MJAZZ 2018 ligt op een internationaal kwaliteitsprogramma, met acts op het punt van hun grote doorbraak, vele debuutshows en gecureerde supergroepen. Relevante artiesten die volop in de spotlights staan of komen. Deze editie speciale aandacht voor de huidige avant-gardistische Chicago stroming en daarmee onlosmakelijk verbonden met het vermaarde label International Anthem. Het festivalaffiche voor #MJAZZ 2018 ziet er daarmee als volgt uit:

 • Makaya McCraven ‘Universal Beings’ (USA) ft. Miguel Atwood-Ferguson, Jeff Parker, Brandee Younger, Soweto Kinch, Junius Paul & Ben LaMar Gaygecureerd
 • Brooklyn Raga Massive Eric Vloeimans (USA/NL) – gecureerd
 • Marcus Gilmore ‘Silhouwav’ (USA) ft. David Virelles, BigYuki & special guest Casey Benjamingecureerd
 • Binkbeats x Niels Broos x Lars Horntveth (NL/NO) – gecureerd
 • Ambrose Akinmusire Quartet (USA)
 • Cory Wong (Vulfpeck) (USA) – Nederlands debuut
 • Shai Maestro Trio (ISR/USA) – openingsconcert op vrijdag 12 oktober i.s.m. ProJazz
 • Yazmin Lacey (UK)
 • Nate Wood fOUR (USA) – internationaal debuut
 • The Necks (AUS) – Haags debuut
 • Spirit Fingers (USA) – internationaal debuut
 • Ben LaMar Gay (USA) – Europees debuut
 • Jeff Parker (USA) – solo
 • Time Is A Blind Guide (NO) – Nederlands debuut
 • Marc O’Reilly x Jasper Høiby (IRE/DK) – gecureerd
 • Cortex (NO)Nederlands debuut
 • Makaya McCravenscreening documentary
 • Ashley Kahn (USA) – talks
 • DJ’s Thelonious & Onno Paloma
 • DJ SOUSA

MAKAYA MCCRAVEN ‘UNIVERSAL BEINGS’ (USA) FT. JEFF PARKER, BRANDEE YOUNGER E.A.

Een hedendaagse supergroep speciaal samengebracht voor #MJAZZ 2018, rondom één van de meest gevraagde en veelzijdige drummers van vandaag: Makaya McCraven. De groep bestaat verder uit gitarist Jeff Parker, violist Miguel Atwood-Ferguson, harpiste Brandee Younger, saxofonist Soweto Kinch, bassist Junius Paul en multi-instrumentalist Ben LaMar Gay. Makaya McCraven wordt alom gezien en geprezen als revolutionaire leider van de nieuwe Chicago avant-garde, waarin op vernieuwende wijze elektronica, hiphop en jazz worden samengebracht. In samenwerking met het baanbrekende label International Anthem nam Makaya ruim 48-uur aan jams op, die hij knipte en plakte tot een Bitches Brew album van nu.

BROOKLYN RAGA MASSIVE FT. ERIC VLOEIMANS (USA/NL)

Brooklyn Raga Massive (BRM) is een collectief geworteld in de Indiase klassieke muziek, afkomstig uit Brooklyn en Harlem (New York). #MJAZZ heeft speciaal voor deze editie een eenmalige samenwerking gecureerd met de veelgeprezen Nederlandse trompettist/componist Eric Vloeimans. De klassiek geschoolde Vloeimans staat bekend om het samenbrengen van geïmproviseerde muziek en jazz met o.a. klassieke muziek en elektronica. Hij heeft verschillende groepen geleid die barrières doorbreken tussen muziek uit verschillende culturen. Dit is echter de eerste keer dat Vloeimans zich waagt aan de Indiase klassieke muziek.

MARCUS GILMORE ‘SILHOUWAV’ (USA) FT. DAVID VIRELLES, BIGYUKI E.A.

Marcus Gilmore is niet alleen de kleinzoon van de legendarische jazzdrummer Roy Haynes, hij wordt door menigeen gezien als een van de meest veelbelovende drummers van dit moment. Zijn stijl wordt door The New York Times bestempeld als “finding new ways to look at the drum set, and at jazz itself”. Samen met Revive Music (onderdeel van Blue Note Records) ontstond het idee om een unieke supergroep rondom Gilmore te cureren. Met hierin allereerst de jonge Cubaanse pianist David Virelles die uitblinkt door zijn categorie-loze-composities van Afro-Cubaanse ritmes, hedendaagse elektronica, klassieke muziek en virtuoze Monk-achtige improvisaties. Volgens The Guardian is de jonge Virelles klaar om een groot verschil te maken in de benadering van hedendaagse muziek. De tweede toetsenist is het Japanse wonderkind Masayuki Hirano, beter bekend als BigYuki. BigYuki wordt alom gezien als “New York’s Secret Weapon” en heeft zijn sporen verdiend als toetsenist en mede-componist bij A Tribe Called Quest, J. Cole en Matisyahu. Tot slot komt saxofonist, songwriter en vocalist Casey Benjamin mee als special guest. Benjamin maakt deel uit van het zeer succesvolle Robert Glasper Experiment, met wie hij o.a. een Grammy voor Best R&B Album won. Zijn eigenzinnige stijl op de saxofoon, synthesizers en vocoder maakt Benjamin een gewilde muzikant binnen de soul en hiphop, waar hij o.a. werkt met Mos Def (Yasiin Bey) en Q-Tip.


BINKBEATS X NIELS BROOS X LARS HORNTVETH (NL/NO)

Misschien wel een van de meest opzienbarende Nederlandse artiesten van vandaag: Frank Wienk, beter bekend als Binkbeats. Hij kreeg wereldwijde aandacht door zijn Beats Unravelled-serie, waar hij op indrukwekkende wijze tracks van Flying Lotus, Aphex Twin en J. Dilla naar akoestische, tastbare sferen vertaalde, zonder af te doen aan de originele werken. Inmiddels heeft Binkbeats een oeuvre waar hij samen met andere artiesten afkomstig uit het creatieve Utrechtse bolwerk Kytopia op multidisciplinaire wijze mee samenwerkt. Voor #MJAZZ 2018 wordt Binkbeats vergezeld door toetsenist en partner-in-crime Niels Broos, bekend van o.a. The Kyteman Orchestra en Jameszoo. Speciaal voor het festival wordt de Noorse multi-instrumentalist Lars Horntveth aan de beide heren gekoppeld. Horntveth heeft wereldwijde faam verworven als bandleider van Noorse prog-groep Jaga Jazzist. Zijn stijl als muzikant varieert van intensieve impro tot klassiek, met altijd de focus op sterke melodieën en harmonieën. Hornveth werkte onder meer intensief samen met onder meer Todd Terje, A-HA, Jeff Parker, John McEntire en Susanne Sundfør.

OPENINGSCONCERT MET SHAI MAESTRO TRIO

Op vrijdag 12 oktober 2018, aan de vooravond van de grote festivaldag, presenteren Mondriaan Jazz en ProJazz vanaf 19.30 uur gezamenlijk een openingsconcert van Shai Maestro Trio in Het Koorenhuis.

Shai Maestro wordt alom geprezen als een van de grootste pianisten van zijn generatie. Als nieuwste aanwinst van het befaamde platenlabel ECM wordt Shai Maestro opgenomen in het rijtje beroemde jazzpianisten die een blijvende invloed hebben op de jazzmuziek, zoals Keith Jarrett, Paul Bley en Chick Corea. 12 oktober is tevens de officiële releasedatum van het nieuwe album van deze New Yorkse pianist en zijn hechte trio. In zijn composities mengt hij jazz met uiteenlopende invloeden, zoals uit zijn geboorteland Israël, met een sterke focus op sterke melodieën en virtuoos spel.

Dit concert is gratis toegankelijk voor kaartkopers van Mondriaan Jazz en dient van tevoren gereserveerd te worden via www.paard.nl.

#MJAZZ

Mondriaan Jazz Festival is een samenwerking tussen Good Music Company en PAARD met steun van de Gemeente Den Haag en verschillende fondsen. #MJAZZ vertaalt de liefde van Mondriaan voor jazzmuziek naar een progressief jazzfestival van internationale allure. Hierbij staan ontdekking en vernieuwing centraal en worden bezoekers getrakteerd op unieke ervaringen door speciaal voor #MJAZZ gecureerde projecten. Een van de centrale uitgangspunten van het festival is dat als Mondriaan nog zou leven, geen enkele van de op #MJAZZ geprogrammeerde acts zou misstaan in zijn indrukwekkende platencollectie.

lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten