Will and the People, The Beat, Maan en The Cool Quest op Bevrijdingsfestival Den Haag

5 mei is de dag van de Bevrijding en vieren wij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is ook de dag van de Vrijheid. Wij realiseren ons op die dag dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat het de verantwoordelijkheid is van iedereen om vrijheid in stand te houden en te delen. Nu meer dan ooit! Het is ook een dag waarop mensen zich solidair tonen met mensen die niet in vrijheid leven. Vandaag kunnen wij opnieuw enkele namen bekend maken van artiesten waarmee we donderdag 5 mei op het Malieveld, tijdens de negende editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag, de vrijheid gaan vieren:

Will and the People
Het is bijna onmogelijk om niet te dansen en te skanken bij deze Britse reggaepopband. De sympathieke straatschoffies van Will and the People laten zich inspireren door acts als The Police, Bob Marley en Madness. Frontman Will Rendle en zijn bandleden zijn samen een soort gezworen broederschap; ze zijn onafscheidelijk en hun vriendschap en oprechte liefde voor muziek zijn wat de groep bindt. Je kent ze van de hits ‘Lion in the morning sun’ en ‘Salamander’. De band bracht afgelopen jaar hun derde album ‘Whistleblower’ uit en is ondertussen al weer bezig aan de opvolger.

The Beat
The Beat, in Amerika bekend als The English Beat en in Australië als The British Beat, is een Engelse groep uit Birmingham die ska met pop, soul, reggae en punk vermengt. De band werd in 1978 opgericht en scoorde in haar hoogtijdagen hits als ‘Tears of a clown’, ‘Mirror in the bathroom’ en ‘Too nice to talk to’. Hun songs gaan vooral over liefde, politiek en sociale onderwerpen.

Maan
De achttienjarige zangeres Maan de Steenwinkel is de kersverse winnares van de zesde editie van The Voice Of Holland. Ruim 2,6 miljoen mensen zagen eind januari hoe dit multitalent uit Bergen meer stemmen wist te vergaren dan de drie andere finalisten Jennie Lena, Brace en Dave. Daarmee won zij, naast de felbegeerde titel, een auto en een platencontract. De coach van Maan, Marco Borsato, zal haar blijven helpen en begeleiden met het uitbrengen van nieuwe nummers. Haar nieuwe single ‘Perfect world’ is gemaakt in samenwerking met DJ Hardwell.

The Cool Quest
Deze formatie uit Zwolle brengt een eigenzinnige mix van soulvolle jazz en funky hiphop naar het Malieveld. In 2014 verscheen hun debuutalbum ‘Funkin’ Badass’. Dit zorgde voor een doorbraak bij landelijke radio en tv-stations. De band werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en won een Radio 6 Award voor ‘beste groep’. Vorige maand verscheen de nieuwe single ‘Heatwaves’, als voorloper van een nieuwe EP.

Ceux Qui Marchent Debout
“This band has a mighty swing”, zegt niemand minder dan David Byrne over deze ‘godfathers’ van de moderne Europese marsmuziek. Ceux Qui Marchent Debout betekent ‘degenen die rechtop lopen’ en dat klopt. Het looporkest bestaat uit twee percussionisten, een funkende banjo en een blazerssectie met sousafoon in plaats van een bas. Met hun laatste album ‘Shoot The Freak’ swingen de globetrotters de wereld over: ‘Always on tour’ is hun motto, funk hun stijl, en dat is dan ook in alle mogelijke variaties te horen. De groep heeft al negentien jaar podiumervaring en dat is te merken, want deze heren weten precies hoe je publiek kunt bespelen.

Ed Struijlaart & Friends
Elk jaar vraagt het Bevrijdingsfestival een andere Haagse act om speciaal voor 5 mei een concert samen te stellen, waarbij de uitdaging wordt aangegaan om met muzikanten uit andere dan Westerse bevolkingsgroepen op te treden. Dit jaar is de singer/songwriter Ed Struijlaart gevraagd voor een concert met zijn band én verrassende gastmuzikanten. Zijn debuutalbum ‘Head, Heart & Hands’ leverde hem verschillende radiohits op, een nominatie voor een 3FM Award en optredens op onder meer Concert at Sea en Noorderslag. Ook mocht Ed mee op tournee met Bløf. In 2014 verscheen het tweede album ‘Closer Than Skin’.

Inhoudelijke activiteiten
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag zijn er ook veel inhoudelijke activiteiten, zoals lezingen, theater en cabaret. Het volledige programma wordt later bekend gemaakt. Er is een grote festivalmarkt en er zijn kinderactiviteiten.

Haagse Vrijheidsweken
Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt ook dit jaar voorafgegaan door de Haagse Vrijheidsweken met ruim vijftig activiteiten in Den Haag. Ook hierover volgt later meer informatie.

Actuele informatie vind je op: www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

Het Bevrijdingsfestival Den Haag is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in samenwerking met Festivents en AT Events. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag, het vfonds, de Rijksoverheid, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Hilton The Hague, De Haagse Hogeschool, Jupiler en Cremers.