Festival de Betovering in de startblokken voor 24e editie

Zaterdag aanstaande open de 24e editie van Festival de Betovering. In de herfstvakantie staat theater en kunst centraal in met honderden voorstellingen en workshops op zo’n 60 locaties in Den Haag. Het festivalcentrum is (een dag later) vanaf zaterdag 14 oktober te vinden in Amare met tientallen (gratis) activiteiten. Zoals De MuziekFabriek, waar de hele week gezamenlijk aan een mega instrument wordt gebouwd. Ook kun je spelen met je eigen schaduw en gebarenworkshops volgen.

Deze week zijn de Culturele Spelen op tien Haagse basisscholen van start gegaan, waarmee Festival de Betovering kinderen uitnodigt om vanaf vrijdag naar het 9-daagse festival te komen. Met de Culturele Spelen reist De Betovering langs bijna 100 schoolklassen met een workshopprogramma. Op die manier maken een paar duizend kinderen kennis met theater en kunst, zoals dat ook tijdens het festival zelf te beleven is. In alle theaters in Den Haag zijn fantastische voorstellingen te zien. Zo biedt Korzo het podium aan twee internationale acrobatische voorstellingen: Der Lauf (8+) en Dummies (6+) en heeft De Regentes juist voorstellingen voor de allerkleinsten. Kijk voor het volledige programma van het festivalcentrum, de binnentuinen en alle andere locaties op debetovering.nl.

MuziekFabriek van 30 meter
Welke geluiden kun je maken van een oude koekenpan, wasknijpers of knuffel? Neem oude spullen mee en maak met Freek+Eric een betoverend instrument. Een week lang kan je meehelpen bouwen aan een enorme muzikale fabriek, gevuld met geluiden uit alle hoeken en gaten. Uiteindelijk groeit De MuziekFabriek, onder de begeleiding van de Haagse ontwerper Pink Steenvoorden, uit tot een fabriek van maar liefst 30 meter! De bouwworkshop is dagelijks van vanaf het middaguur en daarna kun je zelf op avontuur! Het grootse slotconcert is op zaterdag 21 oktober om 15.00 uur met het 10-koppige percussiegezelschap La Maquina.

Spelen met fantasie
In het festivalcentrum kun je verder ook je creativiteit op de vrije loop laten. Heeft je schaduw een eigen leven? En hoe beweegt hij als je slaapt? Volg de bijzondere workshop van kunstenaar Lotte Verweij en test jouw schaduwfiguur in het speciale schaduwhuisje. Ben jij benieuwd naar een verhaal zonder einde? Kunstenaar Shardenia Felicia, brengt fantasie, verhaal en textiel samen in een tent die je zelf helpt bouwen. Past jouw droomtheater in een schoenendoos? Maak hem dan zelf! Leer praten met gebaren en kruip en sluip door de Taartrovers speeltuin.

Traptheater
De grote trap van Amare is de hele festivalweek het decor voor voorstellingen en interactieve workshops. Kom kijken naar Mongens en Jeisjes gespeeld door Fenix Theatermakers, van de theaterdagbesteding voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking. Ook te zien op de trap: het humoristisch circustheater Bonje van WIRWAR en de energieke percussieshow Pulse door Branko Valchev en Simon Granit. Circaso gebruikt de trap als circuswerkplaats. Kinderen die meededen aan de Culturele Spelen laten hun verse kunsten op zaterdag 14 oktober zien in een flashmob!

Voorstellingen
Naast het festivalcentrum zijn in de zalen van Amare ook voorstellingen te zien: de slapstickvoorstelling Au!(4+) door plan D, de muzikale bouwplaats Strek (4+) van Frisse Oren, en beeldende voorstelling Kom Hier (6+) van Ultima Thule. In de Blackbox van Amare strijkt de wereld van Yuto & De Boom met een magisch labyrint neer van zondag t/m dinsdag. Zet je koptelefoon op en laat je meevoeren in het verhaal over de bijzondere vriendschap tussen een jongen en een boom. Deze installatie van Cézanne Tegelberg is beschikbaar in verschillende talen zoals Frans, Portugees, Pools en Turks. Kijk voor kaarten voor deze voorstellingen op amare.nl.

Festival de Betovering
Voor: iedereen t/m 12 jaar
Waar: in meer dan 60 culturele instellingen in en rond Den Haag
Wanneer: vrijdag 13 t/m zaterdag 21 oktober 2023 (herfstvakantie)
Programma/reserveren:  via www.debetovering.nl
Kosten: de meeste voorstellingen en workshops kosten €8,50, de Ooievaarspas is overal geldig. Daarnaast veel gratis toegankelijke activiteiten.

Wil je op de hoogte blijven van Haagse feesten en festivals? Download dan onze GoneOut app met uitgaansagenda voor je smartphone in de App store of Google Play.

gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag