Oktoberfest groeit hard in Nederland

Sittard in het zuiden de grootste, Den Haag in het westen voorop!

Over een week, op 21 september barst in München het bierfestival Oktoberfest weer los. Ook in Nederland is het feest de laatste jaren enorm populair. Was het Oktoberfest aanvankelijk alleen nog
te vinden in Sittard (de grootste), Tilburg, Den Haag en een handvol andere plaatsen, anno 2019 viert heel Nederland mee met meer dan 200 feesten. Maar wat vieren we nou eigenlijk?

De groeiende populariteit merkt ook Den Haag. Sinds meer dan 10 jaar wordt hier op de Grote Markt in het laatste weekend van september het bier gevierd.
Met artiesten uit binnen- en buitenland, uitbundige versiering, Duitse gerechten, publiek in dirndl & lederhosen en origineel Oktoberfestbier is de Boterwaag
een plek waar je het èchte Oktoberfestgevoel kunt ervaren. En elk jaar worden ook hier weer een paar banken bijgezet in de Festzelt,
oftewel de feesttent die speciaal voor Oktoberfest op de Grote Markt wordt neergezet.

16 dagen feest voor de prins & prinses
Op de meeste Nederlandse vieringen duurt Oktoberfest 1 avond of weekend, maar in München gaat het wel 16 dagen los. Op hét grootste bier- en volksfeest van de planeet is plaats voor ruim 7 miljoen bezoekers, minstens zo veel liters bier, een feestterrein van 42 ha & de grootste kermis van Europa. Gewoon op loopafstand van het centrum van München. Het feest begon in 1810 als het huwelijksfeest van prinses Theresia & de Beierse kroonprins Ludwig en is uitgegroeid tot een ritueel herfstfeest waar door de locals het hele jaar naartoe wordt geleefd. Oorspronkelijk vond het feest in oktober plaats, maar het is iets naar voren geschoven om op beter weer te kunnen rekenen: het feest eindigt nu traditiegetrouw in het eerste weekend van oktober.

Speciaal bier volgens Reinheitsgebot
Tot vandaag de dag wordt het bier vers en speciaal voor het Oktoberfest gebrouwen volgens het Reinheitsgebot – een Beierse bierwet die voorschrijft dat het bier alleen gemout graan, water en hop mag bevatten. Het gebruik van kruiden en vruchten is verboden. Het Oktoberfestbier is drinkt lekker weg dankzij een laag koolzuurgehalte en kruidige, iets zoete smaak.
Voor wie de echte smaak wil proeven: De Boterwaag is één van de weinige plekken in Nederland waar je origineel Oktoberfestbier van Paulaner drinkt, een speciaal voor het feest gebrouwen blondbier van 6%.

Oktoberfest meemaken in Den Haag? Het feest vindt 27 & 28 september plaats bij de Boterwaag op de Grote Markt in Den Haag. Feestgangers kunnen hier in de Festzelt aan lange biertafels aanschuiven, ongehinderd door eventueel slecht weer.
Binnen in De Boterwaag kunnen de echte die hards met hun pullen op de dansvloer en de tafels los. Toegang is gratis voor wie in dirndl of lederhosen komt. Een plek aan de biertafels is te reserveren via boterwaag.nl.

Oktoberfest is natuurlijk ook terug te vinden in onze agenda en de uitgaans-app goneout

070online-nieuws-reportages-denhaag
gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag