Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

Tamsin Calidas, Richard Powers en Anne Soldaat op Crossing Border 2021

4 min read

Het programma van Crossing Border is bijna compleet! Vandaag maken we nieuwe namen bekend voor het avondprogramma op 5 & 6 november en het dagprogramma op zaterdag 6 november. Ook is de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2021 bekend: Herkomst van Saša Stanišić, in de vertaling van Annemarie Vlaming. Tijdens Crossing Border wordt de prijs uitgereikt. Het festival vindt plaats in het historische centrum van Den Haag, met Korzo Theater als hoofdlocatie.

Nieuw bevestigd zijn onder meer Mohamedou Ould Slahi, die 14 jaar onschuldig gevangen zat in Guantánamo Bay en zijn verbijsterende verhaal vertelt in The Mauritanian, de briljante Pulitzerprijs-winnaar Richard Powers met zijn nieuwe boek VerwilderdJamal Mahjoub met The Fugitives, over de mythische Sudanese jazzband Kamanga Kings die een totaal onverwachte roadtrip maakt door Trump’s Amerika, en Claire Vaye Watkins, dochter van een lid van de Manson Family, die in haar langverwachte autobiografische roman haar duistere verleden in de ogen kijkt.

Ook bevestigd: de Nederlands-Oekraïense debutant Lisa Weeda, de veelbelovende jonge dichter Maxime Garcia Diaz, Big Joanie-gitarist en schrijver Stephanie Phillips (Why Solange Matters) en DJ en schrijver Joost van Bellen met zijn nieuwe roman Nachtdier.

Nieuwe muzieknamen zijn James BKS met zijn eigenzinnige kruising tussen hiphop, Afrikaanse percussie en popmelodieën en het grensoverschrijdende Neue Grafik Ensemble, ontstaan tijdens nachtelijke jamsessies in Londen. Anne Soldaat is helemaal terug met het prachtige nieuwe album ‘Facts & Fears’ en de New Yorkse folkmuzikant Cassandra Jenkins roept magische werelden op met haar tweede soloalbum ‘Phenomenal Nature’.

Dagprogramma
Nieuw dit jaar is het dagprogramma op zaterdag 6 november in verschillende bijzondere boekhandels, theaters en zalen in Den Haag: Onze Ambassade, Theater Pepijn, Theater Branoul, BorderKitchen, The Bookstor Cafe en Stanza Bookshop.

Nieuwe namen voor het dagprogramma zijn Tamsin Calidas, die Notting Hill inruilde voor een geïsoleerd eilandleven in de Schotse Hebriden. Acteur Jos Nargy gaat aan zijn keukentafel in gesprek met debutanten Sholeh Rezazadeh, Lies Gallez en Helena Hoogenkamp. Eerder waren Lale Gül, Douglas Stuart en Maxim Osipov al bevestigd voor het dagprogramma.

Winnaars Europese Literatuurprijs 2021

De Europese Literatuurprijs 2021 gaat naar Herkomst van Saša Stanišić, in de vertaling van Annemarie Vlaming. Een meesterwerk waarin één familie symbool staat voor een van de roerigste perioden uit de naoorlogse geschiedenis. Stanišić en Vlaming ontvangen de prijs op zaterdag 6 november op Crossing Border uit handen van juryvoorzitter Manon Uphoff. Vervolgens gaan zij in gesprek over hun werk en de kunst van vertalen.

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Uniek aan deze prijs is dat zowel auteur als vertaler wordt geëerd.

Saša Stanišić werd in 1978 in Višegrad (voormalig Joegoslavië) geboren en vluchtte toen hij veertien was met zijn ouders naar Duitsland. Met het uitbreken van de Bosnische oorlog moesten zij hun land verlaten omdat zijn moeder moslim is en zijn vader christen. Met Herkomst won hij in 2019 de Deutsche Buchpreis. In deze autobiografische roman ontleedt Stanišić op minutieuze wijze wat er is voorgevallen tijdens zijn vlucht naar Duitsland en zet hij zijn familiegeschiedenis uiteen.

Annemarie Vlaming (1972) studeerde Duitse Taal- en Letterkunde, met de specialisatie Vertalen. Sinds 2005 vertaalt ze fictie uit het Duits in het Nederlands, inmiddels heeft ze meer dan 30 boeken vertaald waaronder romans van Juli Zeh, Eva Menasse, Daniela Krien, Beatrice Meier en Alain Claude Sulzer. Van Saša Stanišić vertaalde ze eerder ook Nacht voor het feest en Hoe de soldaat de grammofoon repareert voor uitgeverij Ambo|Anthos

Alle bevestigde namen voor Crossing Border 2021:

Vrijdag 5 november
Literatuur: Colson Whitehead (special event), Jesús Carrasco, Agustín Fernández Mallo, Patricia Lockwood, Antonio Ortuño, Eva van Manen, Hassan Blasim, Alejandro Zambra, Joost van Bellen, Maxime Garcia Diaz, Stephanie Phillips, Lisa Weeda
Muziek: Sophie Hunger, Theon Cross, ME REX, Cassandra Jenkins, Big Joanie, James BKS, Adrian Crowley, Eva van Manen

Zaterdag 6 november
Literatuur: Claire Keegan, Willy Vlautin, Bobby Gillespie (Primal Scream), Sasja Filipenko, Richard Powers, Claire Vaye Watkins, Mohamedou Ould Slahi, Jamal Mahjoub, Gershwin Bonevacia, Europese Literatuurprijs: Saša Stanišić, Annemarie Vlaming, The Chronicles: Olivia Wenzel, Natasha Brown, Marta Barone, Tobi Lakmaker, Jens Meijen, Pajtim Statovci
Dagprogramma: Douglas Stuart, Maxim Osipov, Tamsin Calidas, Lale Gül, Lies Gallez, Sholeh Rezazadeh, Helena Hoogenkamp

Muziek: Froukje, CMAT, Stuart A. Staples (Tindersticks), Billie Marten, Ghostpoet, Anthony Joseph, Neue Grafik Ensemble, Anne Soldaat

Covid-19 en testen voor toegang
Op dit moment is het nog niet te voorspellen hoe de situatie in november zal zijn m.b.t. Covid-19 en de maatregelen vanuit de overheid en eventuele reisbeperkingen. We anticiperen nu op een volledig live festival met een CoronaCheck voor bezoekers. Entree is dus alleen mogelijk als je bij de deur kan aantonen coronavrij te zijn. Dit kan door het tonen van een vaccinatie/herstelbewijs of een officiële toegangstest en identiteitsbewijs. Meer informatie op www.testenvoortoegang.nl.

Terugbetalen tickets
Mocht een live evenement niet mogelijk zijn door nieuwe COVID-19 restricties of als je positief test voor het event, dan worden al je kosten (incl. servicekosten) in zijn geheel terugbetaald. Zonder gedoe.

Crossing Border

Hofkwartier, Den Haag

5 & 6 november 2021

www.crossingborder.nl

gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag
070online-nieuws-reportages-denhaag
lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten