do. aug 22nd, 2019

Stappen in Den Haag

De meest complete uitgaans agenda van den haag

Kenny B en DJ’s Sunnery James & Ryan Marciano op Bevrijdingsfestival

4 min read

5 mei is de dag van de Bevrijding en vieren wij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wij realiseren ons op die dag dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat het de verantwoordelijkheid is van iedereen om vrijheid in stand te houden en te delen. Nu meer dan ooit! Vandaag kunnen wij opnieuw enkele namen bekend maken van artiesten waarmee we donderdag 5 mei op het Malieveld, tijdens de negende editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag, de vrijheid gaan vieren:

Kenny B
Na dertien nummer 1 hits in Suriname viel vorig jaar zomer ook Nederland massaal voor zanger Kenny B en zijn hit ‘Parijs’. Zeven weken lang stond de single op nummer 1 in de hitparade. Kenneth Bron, zoals de zanger volledig heet, is een oud-militair én vredesonderhandelaar tussen de strijdende partijen in de Binnenlandse Oorlog in Suriname. Sinds 25 jaar woont hij in Nederland.

Sunnery James & Ryan Marciano
Eén van de drie acts die als Ambassadeur van de Vrijheid per helikopter van bevrijdingsfestival naar bevrijdingsfestival worden gevlogen Het duo draait elke week in toonaangevende clubs en op megafeesten in stden als New York, Rio de Janeiro, Ibiza. Vanwege hun Ambassadeurschap van de Vrijheid bezochten ze onlamgs het Griekse eiland Lesbos en hielpen daar vluchtelingen. Sunnery: “What the fuck, kon ik alleen maar denken toen die rubberbootjes al zwabberend op ons afkwamen en we al die mensen zagen.” Ryan: “De meeste vluchtelingen zijn niet arm of zielig, hadden in Syrië een doodgewoon leven. Je zag de emoties op hun gezichten: heel blij dat ze veilig zijn aangekomen.” Sunnery: “Op een gegeven moment pakte ik een baby aan. Het was drijfnat en onderkoeld. Ik schoot vol, beet op mijn tong om niet te huilen.” Ryan: “Dat beeld van dat dode jongetje, liggend langs de vloedlijn, dat gebeurt dus dagelijks.” Ryan: “Weet je wat vrijheid is? Dat ik een Nederlands paspoort heb, kan inchecken bij elk vliegveld en dan gewoon overal naartoe kan reizen. Dat besef ik nu. Als ik één persoon zijn mindset kan veranderen over vluchtelingen of over radicaal gedoe, dan vind ik mijn ambassadeurschap geslaagd.”

I Am Aisha
Na een tijd deel uitgemaakt te hebben van de pop girlgroup LaliQ stortte Aisha Echteld (dochter van een van de zangeressen van de populaire zanggroep MaiTai uit de jaren ‘80) zich op een solocarrière. Als tekstschrijver en zangeres bewijst ze dat vrouwen in woord, beeld en techniek net zo hard, of zelfs harder, over kunnen komen als mannen. Ze zegt waar het op staat en maakt geen zoetsappige flauwekul liedjes. Aisha heeft ballen en stijl. Onlangs is Aisha’s zeer persoonlijke debuut EP ‘I Am Aisha’ verschenen waarop zij pop, hiphop en r&b mengt tot een nieuw geheel.

Maask
Deze stemkunstenaar en beatboxer vormt met alleen zijn stem en een zelf geprogrammeerd audio-loopsysteem een one-man band. Zijn shows zijn uitbundig, ontregelend en spontaan. Als geen ander kan hij met veel humor het publiek ontwapenen en aan zijn kant krijgen. Muzikaal gezien is hij een genre-chirurg. Hij doorsnijdt de wereld van pop- en dancemuziek en heeft lak aan conventies. Met een grote knipoog drijft hij clichés op de spits en speelt hij met de dynamiek van zijn nummers, van jazz naar keiharde dubstep, of ska naar drum ‘n’ bass.

Karsu
Zangeres en pianiste Karsu Dönmez komt naar het Bevrijdingsfestival Den Haag als ambassadeur van MasterPeace. Speciaal voor de internationale vredesorganisatie heeft Karsu een Peace Song geschreven, die zij op Bevrijdingsdag ten gehore brengt. Karsu werd vernoemd naar het Turkse dorp Karsuköyü, waar haar ouders vandaan komen. Van jongs af aan is ze bezig met het maken van muziek. Ze schrijft en componeert haar eigen songs, die een mix zijn van jazz, blues, pop en etnische invloeden. MasterPeace wil met muziek, kunst en evenementen mensen en bedrijven actief betrekken bij ‘peacebuilding’ en het terugdringen van gewapende conflicten. De organisatie is in 35 landen actief.

Lakshmi
Deze jonge groep maakt donkere elektronische pop over uiteenlopende onderwerpen als sigaretten en liefde, steden in de nacht, kunsten en dansen. Hiphopbeats, zweverige lijnen, donkere violen en heftige synths doen denken aan een driehoeksverhouding tussen Lorde, Lana del Rey & M.I.A. In 2014 stond de groep in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Ook deed zangeres Lakshmi mee aan het televisieprogramma de Beste Singer-songwriter van Nederland. Binnenkort verschijnt de debuut-EP ‘Come Sin With Me’.

Sarah-Jane
Zangeres Sarah Jane is een groot soultalent. Ze trad al eens op tijdens Lowlands en Eurosonic Noorderslag. Vorig jaar was Sarah-Jane finalist bij de Sena Performers PopNL Award. Voordat ze aan haar solo carrière begon, had ze al een naam opgebouwd als achtergrondzangeres bij Rita Marley, Sabrina Starke en Glennis Grace. Sena, één van de sponsors van het bevrijdingsfestival Den Haag, organiseert deze wedstrijd elk jaar om nieuw talent onder het voetlicht te brengen. Sena int voor artiesten de naburige rechten bij radio- en televisiestations.

Eerder werd al bekend dat er dit jaar ook optredens zijn van Will and the People, The Beat, Maan, The Cool Quest, Ceux Qui Marchent Debout en Ed Struijlaart & Friends.

Inhoudelijke activiteiten
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag zijn er ook veel inhoudelijke activiteiten, zoals lezingen, theater en cabaret. Er is een grote festivalmarkt, een ‘vluchtelingenkamp’, een hiphop-area, een dance tent en er zijn kinderactiviteiten. Het volledige programma wordt later bekend gemaakt.

Haagse Vrijheidsweken
Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt ook dit jaar voorafgegaan door de Haagse Vrijheidsweken met ruim vijftig activiteiten in Den Haag. Ook hierover volgt later meer informatie.

Actuele informatie vind je op: www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

Het Bevrijdingsfestival Den Haag is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in samenwerking met Festivents en AT Events. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag, het vfonds, de Rijksoverheid, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Hilton The Hague, De Haagse Hogeschool, Dunea, Sena, Jupiler, Colorworks, Omroep West en Cremers.