StapVisie, aanvullende ideeën op de NachtVisie

Al ruim twintig jaar is Stichting Party Mania actief in het Haagse nachtleven en op festivals in de stad. Wij hebben een StapVisie maar zijn geen bestuurders, stadsplanners of beleidsmakers. Echter wel ervaringsdeskundigen die als sinds 2003 midden in de praktijk staan. Tijdens evenementen spreken we bezoekers, organisatoren, beveiligers, artiesten en medewerkers. Zo horen en zien wij wat er speelt, zowel op de dag(en) zelf als in de voorbereiding en afronding ervan. Graag delen wij onze observaties over de Haagse uitgaansscene. In het verleden probeerden wij dit via de gemeenteraad en Den Haag Marketing, maar helaas kregen wij geen gehoor en werden onterecht partijdig genoemd. Dat is jammer, want wij dragen de stad een warm hart toe en willen graag bijdragen aan een veilig, levendig en toegankelijk nachtleven.
Hoewel onze inzet en kennis niet zijn opgenomen in de Nachtvisie van Den Haag, blijven wij onze bevindingen delen. Dit doen op onze website in de vorm van de StapVisie, dan staat het in ieder geval online, mocht iemand benieuwd zijn naar onze mening.
1. Handhaving en spreiding van horeca
Om geluidsoverlast en parkeerdruk in woonwijken te beperken, moet de gemeente strenger optreden tegen overlast gevende horecazaken. Een zero tolerance-beleid voor structurele overlast is nodig. Evenals het weren van nieuwe nachthoreca in woonwijken. In plaats daarvan kunnen bedrijventerreinen en industriële zones zonder directe woonbebouwing geschikte locaties bieden voor uitgaansgelegenheden.
Beachclubs die niet direct aan de boulevard of aan woonwijken grenzen, moeten meer ruimte krijgen voor ruimere openingstijden en soepelere vergunningsaanvragen. Dit draagt bij aan een gevarieerd nachtleven zonder bewoners te hinderen.
2. Koop lokaal, behoud van geld en werkgelegenheid in Den Haag
Subsidie- en vergunningverlening moet gekoppeld worden aan de voorwaarde dat organisaties zoveel mogelijk lokale ondernemers inschakelen. Beveiliging, audiovisuele apparatuur, decor, kunst, webdesign, SEO, sociale media experts, marktkramen, etc. alles is beschikbaar in de Hofstad. Alleen als een product of dienst echt niet in Den Haag beschikbaar is, mag het elders worden ingekocht. Dit zorgt ervoor dat belastinggeld terugvloeit naar de Haagse economie.
Daarnaast zou The Hague & Partners zich moeten richten op promotie binnen de stadsgrenzen. Het heeft geen zin om toeristen naar een museum in Wassenaar of een restaurant in Wateringen te leiden. Deze inkomsten leiden niet terug naar de Haagse gemeentekas.
3. Ondersteuning van de horeca en evenementensector
De horeca heeft het zwaar. Om ondernemers te helpen, moeten terrassen weer dezelfde omvang mogen hebben als tijdens de coronajaren. Ook moet de regelgeving worden vereenvoudigd. Daarnaast is het essentieel om te voorkomen dat grote evenementen zoals North Sea Jazz, Chinees Nieuwjaar en TongTongFair wegtrekken naar andere steden. Den Haag moet actief investeren in het behoud en de groei van zulke evenementen om toeristische en economische redenen.
4. Terugkeer van Parkpop naar Zuiderpark
Parkpop hoort thuis in het Zuiderpark en moet weer een gratis (familie)evenement worden voor alle Hagenaars. Door het festival te combineren met betaalde concerten op vrijdag en zaterdag kan het op zondag gratis blijven, zonder dat de gemeente extra kosten draagt.
5. Performance art en meerdaagse festivals.
Festivals moeten worden gestimuleerd om niet alleen muziek, maar ook performance art en visuele kunst te programmeren. Dit maakt evenementen aantrekkelijker en betrekt meer Haagse makers. Meerdaagse festivals moeten worden gepromoot, omdat deze meer bezoekers trekken en overnachtingen genereren.
6. Erkenning en beloning voor Stichting Party-Mania
Stichting Party Mania actief sinds 2003 verdient erkenning als belangrijke speler in het Haagse nachtleven. Gezien de onverminderde inzet de afgelopen 22 jaar en de duidelijke promotionele doelstelling voor de stad zou hier een subsidie tegenover gezet moeten worden om de continuïteit en kwaliteit te waarborgen. Daarnaast zou stappenindenhaag.nl als meest complete uitgaansagenda van de stad, tegen een redelijk honorarium de officiële muziekagenda van de gemeente moeten verzorgen.
7. Zero Tolerance voor discriminatie
Uitgaansgelegenheden moeten een afspiegeling zijn van de Haagse samenleving. Discriminatie op basis van afkomst, geloof, geaardheid of andere kenmerken is onacceptabel. Bij signalen van herhaaldelijke uitsluiting, bijvoorbeeld waar te nemen via Google reviews of meldingen, moet de gemeente direct ingrijpen, ook zonder officiële aangifte. Een zero tolerance-beleid is nodig: discriminatie = sluiten. Muziek verbindt en iedereen moet zich welkom voelen op de dansvloer.
8. Lagere prijzen voor meer toegankelijkheid
Organisaties en locaties die substantiële subsidie ontvangen, moeten hun toegangs- en consumptieprijzen verlagen. Hierdoor wordt cultuur en nachtleven bereikbaar voor een breder publiek. Subsidie moet bijdragen aan inclusiviteit, niet alleen aan elite-evenementen.
9. Scherpere controle op subsidiebesteding
Er moet een onafhankelijke subsidiecontroleur komen die onderzoekt of cultuursubsidies rechtmatig worden besteed. Nu blijken aanvragen vaak kostenposten te noemen die niet daadwerkelijk gemaakt worden. Organisaties die hun subsidiedoelen niet halen, moeten worden aangepakt en bij nieuwe aanvragen kritischer worden beoordeeld. Zo garanderen we dat belastinggeld terechtkomt bij initiatieven die echt iets toevoegen aan de stad.
10. Een evenwichtige Nachtraad
De Nachtraad moet een betere verdeling krijgen: Een clubeigenaar, een muziekprogrammeur, een festivalorganisator, een caféeigenaar, een beveiliger, een barmedewerker, een strandpaviljoenhouder, een stapper, een festivalganger, een agendabeheerder Dit panel zou drie kandidaten voor Nachburgemeester moeten voordragen, welke zicht presenteren door een voorstelronde tijdens een live evenement. De aanwezigen hun favoriet. Let wel een Nachtburgemeester is een symbolische rol bij voorkeur voor een charismatig persoon, welke bekend is in het nachtleven en zich of haar inzet voor zowel de horeca als de bezoekers. Een gemeente zou hem/haar als schakel tussen partijen moeten zien en bij voorkeur ook laten meedenken in belangrijke beleidsvraagstukken waar een veldwerker gewenst kan zijn.
11. Broedplaatsen en creatieve ruimte
Creatieve broedplaatsen moeten worden uitgebreid naar meer stadsdelen, zoals Zuidwest, waar een podium voor kunst en muziek kan bijdragen aan sociale cohesie. Alle disciplines van kunstmakers moeten de mogelijkheid en ruimte hebben om te kunnen creëren. Door kunstenaars met diverse achtergronden te betrekken, ontstaat kruisbestuiving die de culturele sector verrijkt.
12. Een uitgebreid lichtfestival
Zoals al eerder aangegeven: Den Haag mist een serieus en uitgebreid gratis lichtfestival dat onze stad op cultureel en economisch vlak kan versterken. Wij pleiten voor een uitbreiding van The Hague Highlights naar een volwaardig lichtfestival met kwalitatieve lichtinstallaties, projectmapping en architectuurprojecties. Na 23.00 uur tegen entreegeld verlengen naar locaties als het Paard, PIP, Grey Space. En hier een combinatie van lichtkunst en een muzieksoort bieden. Ook dit bevorderd de overnachtingen.
De gemeente zal dit zelf niet kunnen organiseren, maar een ruime subsidie is een waardevolle investering.
Dit dient drie belangrijke doelstellingen:
1. Kunstenaarsplatform
– Een podium bieden aan (Haagse) lichtkunstenaars
– Mogelijkheid tot samenwerking met geluidskunstenaars zoals eerder David Schoch en Dj Jeans
– Professionele expositieruimte voor nieuwe media-kunst, digital art, etc.
2. Stadsmarketing
– Positionering van Den Haag als innovatieve lichtstad
– Aansluiting bij internationale lichtfestivals (GLOW, Berlin Lights etc.)
– Versterking van het culturele profiel in toeristluwe wintermaanden
3. Economische impuls
– Stimulering van horeca (restaurants, lunchrooms en hotels)
– Betrokkenheid van musea en culturele instellingen
– Meerdaags verblijfstoerisme door spreiding over stadsdelen
– Bezoekers brengen overdag door met winkelen, consumeren en museumbezoek.
Concrete aanbeveling:
– Start met 20 á 30 installaties verspreid over 3 clusters (Centrum, Scheveningen en bijvoorbeeld Binckhorst)
– Looptijd van minimaal 7 dagen (reguliere festivaltijd 19:00-23:00 uur)
– Planning in rustige periode (november/februari)
– Samenwerking met lokale horeca en culturele instellingen
– Internationale promotie voor toeristische aantrekkingskracht
– Eventueel clusteren met een ander evenement zoals Museumnacht
De ervaringen in Eindhoven, Gent en Berlijn tonen aan dat dergelijke festivals leiden tot:
– 120-150% bezettingsgraad in horeca
– Significant hogere museumbezoeken
– Positieve economische spin-off voor de hele stad
Wij zien kansen om Den Haag op deze kaart te zetten, mede omdat bestaande festivals tegen capaciteitsgrenzen aanlopen. Een goed opgezet Haags lichtfestival kan zich onderscheiden door:
– Kwalitatieve kunstinstallaties
– Spreiding over karakteristieke locaties (Bijvoorbeeld clusteren Binnenstad, Scheveningen en Binckhorst)
– Integratie met ons rijke culturele aanbod en geweldige historie
– Aandacht voor het thema Peace & Justice
Ter vergelijking Glow Eindhoven heeft voor 2 weken een begroting van € 3 á 5 miljoen, dit lijk veel echter is de totale jaarlijkse omzet van de regio door economen berekend op € 30 miljoen tijdens Glow. Een jaarlijkse relevante subsidie zal net als in alle andere steden met een lichtfestival een goede en duurzame investering zijn.
Slotwoord
Wij zijn van mening dat onze StapVisie punten een aanvulling zijn op de NachtVisie door beide documenten samen te voegen kan Den Haag een bloeiend, inclusief en economisch sterk uitgaansleven ontwikkelen.
#stapvisie #nachtvisie #stappenindenhaag #nachtleven #uitgaan