Den Haag staat massaal stil bij vrijheid en onvrijheid tijdens de Haagse Vrijheidsweken 2024

Den Haag, de internationale stad van Recht en Vrede, staat van 12 april tot en met 10 mei uitgebreid stil bij vrijheid en onvrijheid in de wereld, nu en in het verleden. Onder de noemer Haagse Vrijheidsweken heeft de R.G. Ruijs Stichting dit jaar een recordaantal van ruim honderd verschillende activiteiten verzameld.

Het aanbod is uitermate divers en gaat van concerten van onder meer Symphonic Pink Floyd (voor War Child) en DakhaBrakha uit Oekraïne, naar exposities, stadswandelingen, theatervoorstellingen, lezingen en films. Zo gaat bij Het Nationale Theater de nieuwe voorstelling ‘Brown Sugar Baby’ in première en nodigt de gemeente Den Haag stadsgenoten uit voor het gratis Slag om de Residentie-concert. Theater Dakota organiseert een eigen minifestival en Amare staat uitgebreid stil bij de herdenking en viering van 50 jaar sinds de Anjer Revolutie in Portugal. In Muziek en Beeld Den Haag komt een lhbtqia+-quiz. De bunkers op Scheveningen en in Park Overvoorde openen de deuren voor het publiek.

Schrijvers als Annejet van der Zijl (‘Sonny Boy’), Chris Keulemans (‘Verzet’) en Maddy Stolk (‘Soedah, Laat Maar’) worden geïnterviewd over hun werk, en tijdens Open Joodse Huizen wordt verteld over de Joodse inwoners van Den Haag, hun levens voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Haags Verhaal organiseert een bijeenkomst waarbij de verbinding tussen Joden en moslims centraal staat. Ook zijn er verschillende herdenkingen zoals de Jom Hasjoa gedenkdag op 21 april en de Nationale Kinderherdenking op 4 mei.

Vast onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken zijn het Bevrijdingsfestival Den Haag op het Malieveld én in het Provinciehuis en de Vrijheidsmaaltijden die op 5 mei verspreid door de stad worden georganiseerd.

Lezingen en debatten
De Haagse Vrijheidsweken zijn vooral bedoeld om mensen aan te zetten tot nadenken en praten over vrede en vrijheid. Eén van de plekken waar dit gesprek gevoerd wordt is Xizir, een maandelijks interviewprogramma in Zaal 3. Tijdens de editie van 13 april zijn de muzikante Naaz en schrijver Chris Keulemans te gast. Naaz is een Nederlandse zangeres met Iraakse roots. Chris Keulemans wordt geïnterviewd over ‘Verzet’, zijn boek over de strijdbaarheid van mensen in verdrukking. Het Kunstmuseum organiseert lezingen over de schilder Max Beckmann. In verschillende bibliotheekfilialen zijn lezingen over onderwerpen als de oorlogsgeschiedenis van het Haagse Bos en de pijnlijke verhalen van uit Den Haag afgevoerde Joodse inwoners. De organisatie Haags Verhaal organiseert een avond waarin verbinding tussen Joden en moslims centraal staat. In De Haagse Hogeschool wordt schrijfster Annejet van der Zijl (‘Sonny Boy’) geïnterviewd. Bibliotheek Ypenburg presenteert een interview met schrijfster Maddy Stolk (‘Soedah, Laat Maar’). In de Centrale Bibliotheek is op zondag 5 mei een lezing over de Arubaanse verzetsheld Boy Ecury.

Theatervoorstellingen en concerten
Het theateraanbod tijdens de Haagse Vrijheidsweken is indrukwekkend, met voorstellingen als ‘De Laatste Getuigen’ met Tamar van den Dop in de Koninklijke Schouwburg op 4 mei, het theaterconcert van ‘Coba Bevrijdt!’ op 5 mei in Theater Pianino én in Greens in the Park en overige theatervoorstellingen in verschillende theaters zoals ‘Brown Sugar Baby‘, ‘Life Of The Last Poet‘, ‘Pianostemmen‘, ‘De Slag om Den Haag‘, ‘Scherven en Flitsen‘, ‘Het Bittere Kruid‘, ‘Me and Mr. Jansen‘, ‘Hoe mooi ze was‘, ‘Het Achtste Leven‘, ‘Zelensky Hier‘ en ‘Fri Yeye‘. Tijdens de Haagse Vrijheidsweken zijn er concerten van Symphonic Pink Floyd (voor War Child), het Haags Toonkunstkoor, Michael Varekamp (Jewish Jazz Roots) en DakhaBrakha uit Oekraïne. Tijdens de Vrijheidshow in Museum Sophiahof op 5 mei treden onder meer Robin Block en Alfian Emir Aditya op. De Portugese artiesten Cuca Roseta en het Ana Margarida Duo werken mee aan een tweedaags festival in Amare rond de nationale viering en herdenking van 50 jaar Portugese Anjerrevolutie.

Films
Het Filmhuis Den Haag biedt tijdens de Haagse Vrijheidsweken een vol programma met films als ‘Four Daughters’, ‘Terrestrial Verses’, ‘They Shot The Piano Player’, ‘Green Border‘ en ‘L’Abbé Pierre’. Op zondag 5 mei is in het Filmhuis Den Haag een voorvertoning van de documentaire ‘De Bewariërs’ van Sanne Kortooms, die na afloop aanwezig is voor een nagesprek. De film gaat over in bewaring gegeven Joods bezit dat na de oorlog niet werd teruggegeven aan de eigenaren. In Theater Dakota is onder meer de film ‘The Great Escaper’ te zien. Museum Sophiahof organiseert een bijeenkomst rond de film ‘The Museum Visits A Therapist’.

Exposities
Ook dit jaar zijn er tijdens de Haagse Vrijheidsweken weer verschillende exposities. Design Museum Dedel presenteert een tentoonstelling met anti-oorlogsaffiches. In het Atrium van het stadhuis komt een foto-expositie met werk van in Nederland opgevangen vluchtelingen. Het Fotomuseum Den Haag laat werk zien van Oekraïense fotograaf en kunstenaar Boris Mikhailov. In het Haags Historisch Museum is een tentoonstelling te zien over regeringsstad Den Haag. In Nationaal Monument Oranjehotel is de tijdelijke tentoonstelling ‘Leven met Oorlog’ te zien. In het provinciehuis van Zuid-Holland komt een pop-up expositie over De Joodse Sjabbat. De organisatie achter de Haagse Vrijheidsmaaltijden presenteert in het Atrium van het stadhuis de expositie ‘Soep Stories’, waarvoor verschillende Haagse inwoners zijn geportretteerd, allen met een eigen kijk op vrijheid. De openingsbijeenkomst van deze expositie op vrijdag 12 april is tevens de officiële start van de Haagse Vrijheidsweken.

Wandelingen, fietstochten en rondleidingen
Hagenaars die van wandelen of fietsen houden komen tijdens de Haagse Vrijheidsweken ruimschoots aan hun trekken tijdens diverse stadswandelingen en fietstochten rond thema’s als Vrede en Recht, Atlantikwall, Bezet-Verzet-Bevrijd, Gevechten om Ockenburgh, Bommen op Bezuidenhout, Haagse Bunkers, Politiek Den Haag in WO2, Koloniaal Verleden, Den Haag en Slavernij en een rondleiding op de Oude Joodse Begraafplaats. De Haagse Toren bij de Grote Kerk heeft ook een bijzonder programma. Beklim de 288 treden en luister op elk van de vier zolders naar een gids die vertelt over De Haagse Toren in oorlogstijd. Deze tour is alleen te boeken tijdens de Haagse Vrijheidsweken. Er komt verder een speciale spionagewandeling door Den Haag en Villa Ockenburg organiseert een Kunst- en Historiewandeling over het omliggende landgoed.

Open Joodse Huizen
De jaarlijkse manifestatie Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet is dit jaar op donderdag 2, vrijdag 3, zaterdag 4 en maandag 6 mei. In huizen en andere locaties wordt verteld over de Joodse inwoners van Den Haag, hun levens voor, tijdens en na de oorlog. Verhalen over vreugde, verdriet, onderduik en verzet. De vertellers zijn ooggetuigen, onderzoekers, nabestaanden, schrijvers en andere betrokkenen.

Bevrijdingsfestival Den Haag
Belangrijk onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken is het Bevrijdingsfestival Den Haag, op zondag 5 mei op het Malieveld én in het Provinciehuis, met dichters, stand-up comedy, een talkshow met Ron Fresen, een Vrijheidscollege door Raoul Heertje en natuurlijk héél veel muziek.

Vrijheidsmaaltijden
Op zondag 5 mei vinden ook de Vrijheidsmaaltijden weer plaats. Den Haag doet al enkele jaren mee aan dit landelijke initiatief, met onder meer een grote gezamenlijke maaltijd in het Museumkwartier, een Vrijheidsontbijt voor tieners in Amare en verspreid door de stad nog veel andere maaltijden en ontmoetingen. De Haagse chef Nick Toet maakte dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep.

Herdenkingen
Naast de verschillende Dodenherdenkingen op 4 mei is er dit jaar ook weer een Jom-Hasjoa Herdenking op zondag 21 april in de Kloosterkerk. De Nationale Kinderherdenking bij Madurodam vindt plaats op 4 mei. De herdenking bij het Joods monument is vanwege de sabbat dit jaar op vrijdag 3 mei. De Willemsvaart organiseert op 4 mei een Herdenkingsvaart, met aansluitend een bloemlegging bij de Dierentuinbrug (schuin tegenover het Provinciehuis). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden daar regelmatig stiekem bloemen neergelegd, als teken van verzet. De Haagse Vrijheidsweken eindigen zoals gebruikelijk met herdenkingen bij het monument voor de Prinses Irene Brigade op 8 mei en twee dagen later bij de monumenten Grenadiers en Jagers, Slag om Ypenburg en het Militair Erehof ’s-Gravenhage.

Het volledige programma van de Haagse Vrijheidsweken staat op www.haagsevrijheidsweken.nl

Wil je op de hoogte blijven van Haagse feesten en festivals? Download dan onze GoneOut app met uitgaansagenda voor je smartphone in de App store of Google Play.

lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten
070online-nieuws-reportages-denhaag
gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag