Cubaanse gitaarheld Eliades Ochoa in het Paard

Eliades-Ochoa-by-Titina-Style-21-1080x450

Op donderdag 6 juni 2024 betreedt de legendarische Cubaanse gitaarheld Eliades Ochoa het podium van het Paard. Eliades, geboren op 22 juni 1946 in Santiago de Cuba, wordt beschouwd als een van de meest gerenommeerde Cubaanse “soneros” aller tijden, een opmerkelijke verdediger van traditionele Cubaanse muziek en de beste gitarist van zijn generatie. Zijn kenmerkende cowboyhoed en voorliefde voor het dragen van zwart hebben hem de bijnaam “The Cuban Johnny Cash” opgeleverd.

Vanaf jonge leeftijd begon hij gitaar te spelen, met zijn ouders van eenvoudige afkomst als leraren en op een zelflerende manier. Hij trad op met rondreizende troubadours en ontwikkelde zijn vaardigheden in “guateques”, bars en “zonas de tolerancia”. Zijn muzikale stijl is geworteld in zijn geboortegrond, het Cubaanse platteland, en zijn ervaringen daar hebben zijn kunstenaarschap gevormd.

In 1969 voegde Eliades zich bij het Septeto Típico Oriental en trad officieel toe tot de Casa de la Trova in 1970, waar hij regelmatig optrad. In 1982 werd hij directeur, arrangeur, zanger en leadgitarist van het Cuarteto Patria. Met dit kwartet hield hij de traditie van Cubaanse volksmuziek levend en gaf hij er zijn eigen stempel aan.

In de jaren 80 tourde hij met Compay Segundo en het Cuarteto Patria en nam hij met hen de eerste versie van “Chan Chan” op. Eliades is een van de oprichters van de Buena Vista Social Club en won met dit collectief zijn eerste Grammy in 1997. Hij heeft sindsdien samengewerkt met verschillende artiesten en is genomineerd voor meerdere Grammy’s en Oscars.

Met opmerkelijke albums bij Virgin Records, zoals “Sublime Ilusión” en “Tributo al Cuarteto Patria”, blijft Eliades Ochoa een belangrijke figuur in de traditionele Cubaanse muziek. Zijn bijdragen strekken zich uit tot internationale samenwerkingen en erkenningen, waaronder een National Geographic-onderscheiding voor het album “Afrocubism” in 2010. We moesten twee decennia wachten op “Vamos a Bailar un Son” in 2020, maar al snel had deze een opvolger door zijn samenwerking met C Tangana op “Muriendo de Envidia” in 2021.

Op zijn nieuwste werk  uit 2023, “Guajiro” speelt hij wederom samen met andere artiesten. Nu is de eer aan Rubén Blades, Joan as Policewoman en Charlie Musselwhite. Geweldig hoe diverse generaties in muziek de verbintenis met elkaar vinden. Maar ook een teken dat deze levende legende nog steeds actief is en nieuwe muziek blijft creëren.

Mis dit unieke optreden van Eliades Ochoa in het Paard niet en laat je meeslepen door de meesterlijke klanken van een ware Cubaanse muzieklegende.

Klik HIER voor tickets

Wil je op de hoogte blijven van Haagse feesten en festivals? Download dan onze GoneOut app met uitgaansagenda voor je smartphone in de App store of Google Play.

 

lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten
070online-nieuws-reportages-denhaag
gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag