Eerste artiesten en projecten voor Rewire 2024 aangekondigd

De dertiende editie van Rewire, het Haagse festival voor vooruitstrevende en avontuurlijke muziek, vindt van donderdag 4 t/m zondag 7 april 2024 plaats op meer dan 15 locaties in de binnenstad van Den Haag, waaronder concertzalen, theaters, kerken, clubs, galeries en in de publieke ruimte. Vandaag worden de eerste artiesten en projecten voor Rewire 2024 aangekondigd. Gereduceerde 3-Day Passes zijn tot 11 november te koop via rewirefestival.nl/tickets

Rewire presenteert met trots een focusprogramma rond de visionaire componiste, geluidskunstenares en muzikante Annea Lockwood. Het ontroerende, eigenzinnige en altijd vernieuwende werk van Lockwood omspant al meer dan 50 jaar. Met een ecologische gevoeligheid die door haar muziek loopt en een ongeëvenaarde aandacht voor het luisteren naar en begrijpen van geluid als een autonoom onderdeel van ons leven, is Lockwoods muziek diep geworteld in hedendaagse ideeën. Tijdens Rewire 2024 presenteert Lockwood werken op alle festivaldagen, waaronder Piano Burning op donderdag 4 april om het festival af te trappen. Daarnaast staat Lockwood zelf op het podium voor een zeldzaam optreden met MAZE Ensemble, terwijl Yarn/Wire recente muziek van Lockwood uitvoert, speciaal geschreven voor het kwartet. Op de laatste dag van het festival presenteert Lockwood Tête-à-tête. Een artist talk en andere evenementen worden later aangekondigd.

Voor Rewire 2024 maken verschillende gevierde artiesten hun Rewire-debuut met nieuwe audiovisuele optredens die hun Nederlandse première beleven. Oneohtrix Point Never, die net zijn nieuwe album Again heeft uitgebracht, presenteert zijn bijzondere barokke elektronica met begeleidende visuals van Freeka Tet. Terwijl Ben Frost wordt vergezeld door gitarist Greg Kubacki om Frost’s aankomende album tot leven te brengen in een optreden dat op virtuoze wijze ambient texturen en industriële klanken combineert met indringende power akkoorden van Kubacki’s metalcore gitaar en visuals van de Nederlandse audiovisueel kunstenaar Tarik Barri. Hoeder van de Miami clubsound Nick León slaat de handen ineen met audiovisueel kunstenaar Ezra Miller voor een wereldpremière van een nieuwe A/V show, terwijl 33EMYBW, die in haar optredens eindeloos een ritualistische en percussieve intensiteit in de dansmuziek brengt, een nieuwe samenwerking presenteert met kunstenaar Joey Holder. Warp Records iconen Autechre zullen hun Rewire debuut maken met een onvergelijkbare live show – uitgevoerd in totale duisternis.

Jenny Hval’s nieuwe interdisciplinaire voorstelling I Want To Be A Machine zal op Rewire in premiere gaan. In deze voorstelling wordt de vraag gesteld welke verhalen kunstenaars kunnen vertellen in een tijd waarin populaire muziek veel van de aspecten heeft verloren die het tot een authentieke en filosofische ervaring maken. Amor Muere, een nieuwe in Mexico gevestigde groep bestaande uit Gibrana Cervantes, Concepción Huerta, Camille Mandoki en Rewire-alumnus Mabe Fratti zullen hun nieuwe album ‘A time to love, a time to die’ op Rewire presenteren. De poëtische, sprankelende muzikale creaties van de Oekraïense kunstenaar, muzikant en zangeres Svitlana Nianio sieren ook de festival line-up. Nianio, al actief sinds de jaren ‘80, is een sleutelfiguur in de avant-garde muziekscene van Kiev en haar minimale, trage songs voor piano, stem en elektronica hebben de afgelopen jaren aan nieuwe populariteit gewonnen. De Britse solo artiest Gazelle Twin zal haar onlangs verschenen album Black Dog ten gehoren brengen; een mix van donkere elektronica en schemerige vocalen.

Rewire is blij om, met de langverwachte release A Grisaille Wedding voor de deur, het gezamenlijke optreden van Space Afrika & Rainy Miller aan te kondigen. Ook Iceboy Violet treedt op, de Britse rapper en producer wiens unieke muziek gekleurd is door nostalgie maar tegelijkertijd vooruitstrevend klinkt. De onovertroffen Nigeriaanse rapper Aunty Rayzor brengt haar opzwepende mix van Afrobeat, R&B, hiphop, pop en grime. Een spervuur van ghettotech valt te verwachten met het Detroit-trio HiTech, hun tracks hebben een speelse energie die moeiteloos techno, footwork en rap combineren. Lila Tirando a Violeta & Sin Maldita presenteren hun nieuwe samenwerking (recent uitgebracht via Hyperdub) vol maximalistische donkere elektronica en latin invloeden en treden voor het eerst samen live op.

De line-up wordt uitgebreid met Slauson Malone 1, wiens Warp Records debuut EXCELSIOR; vol experimentele hiphop, introspectieve ambient en weelderige, psychedelische, croonende soul veel indruk maakte. De muziek van Niecy Blues onderzoekt thema’s als verdriet, zelfacceptatie, afkomst, ritueel en emotionele kwetsbaarheid. Op Rewire 2024 kun je getuige zijn van hun bijzondere combinatie van ambient en R&B waarin hun galmende stem de spaarzaamheid van de producties in een innige omhelzing smoort. MIZU creëert uitgestrekte soundscapes door de samenkomst van akoestisch geluid en elektronische experimentatie. Op het festival treedt ook de experimentele muzikant en componist Laura Ortman op, wiens opwindende optredens haar toewijding tonen om de viool tot zijn uiterste luidruchtige, levendige intensiteit te drijven.

Cello Octet Amsterdam en audiovisueel kunstenaar Nick Verstand presenteren de wereldpremière van het audivisuele concert getiteld Cocon, met speciaal in opdracht geschreven stukken van internationaal gerenommeerde componisten Caterina Barbieri, Kara-Lis Coverdale, KMRU & Abul Mogard, Jesse Broekman en Qasim Naqvi – die allemaal voor het eerst voor cello schrijven. De composities onderzoeken hoe akoestische en elektronische muziek elkaar aanvullen, beïnvloeden en elkaars spectrum vergroten. Rondom het Octet vouwt een mechanische cocon zich langzaam uit en golft mee op de muziek. De installatie gedraagt zich als een autonome entiteit, en interacteert live met de muzikanten in een spanningsboog van licht, geluid en kinetica.

Een rode draad door het Rewire programma in de afgelopen jaren zijn artiesten wiens werk is geworteld in traditionele muziek, maar die dit weten te plaatsen in een hedendaagse context. Het prachtige doedelzakspel van Brìghde Chaimbeul haalt de drones van de doedelzak uit een oeroud klinkende omgeving naar een verrassend eigentijdse sfeer, terwijl Maria W Horn & Sara Parkman’s Funeral Folk iets soortgelijks doet met Zweedse folkmuziek: ze vermengen traditionele folkelementen met experimentele elektronische compositie en doommetal tot een sprankelende, ritualistische fantasie. Ze treden op in de grootse omgeving van de Grote Kerk van Den Haag. Ian Lynch, een van de oprichters van de experimentele folkgroep Lankum, brengt zijn project One Leg One Eye naar Den Haag. Het werk is zowel actueel als geworteld in een traditionele sfeer die de troosteloze geesten van de Ierse geschiedenis en mythe oproept. De Palestijnse artiesten Maya Al Khaldi & Sarouna creëren ook een toekomst vanuit echo’s uit het verleden, door gebruik te maken van archiefopnames en melodieën, inspiratie puttend uit Palestijnse folklore om zich een sonische toekomst voor te stellen.

Saint Abdullah & Jason Nazary brengen een speciale live-set rond hun noisy freejazzalbum Looking Through Us. In contrast met deze chaotische klankkleuren brengt Cole Pulice de warme, heldere tonen van hun geïmproviseerde ambient en experimentele jazz, die ze voor het eerst live in Nederland ten gehore brengen. Ook Amirtha Kidambi’s Elder Ones maken hun Nederlandse debuut, waar Kidambi’s uitzinnige en krachtige zang botst met en een aanvulling vormt op de freejazz van haar ensemble. Cult trio The Necks spelen tevens op Rewire, met hun minimale en langgerekte ambient improvisaties. Een andere groep met een reputatie voor onvergetelijke optredens is goat (jp), ze combineren jazzy, cyclische, kraut-tech door middel van de combinatie van gitaar, saxofoon, percussie en fluit.

Een artiest die zijn 25-jarig jubileum viert is de productieve Nederlandse muzikant en componist Sietse van Erve, alias Orphax. Zijn samenwerking met MAZE Ensemble markeert een nieuwe stap in zijn artistieke praktijk. Van Erve werkt met ambient- en drone-geluiden en heeft een fascinerend oeuvre aan muziek ontwikkeld dat langzaam in alle richtingen reikt, zichzelf in slow-motion beweegt op een manier die speelt met tijd, existentialisme en van nostalgie. Op Rewire 2024 wordt zijn werk nieuw leven ingeblazen door de samenwerking met MAZE Ensemble. Last but not least zal Phew – een verborgen parel in de experimentele muziekcanon waarvan haar werk varieert van no wave tot pop tot industrial tot drone – een nieuwe live-set presenteren voor stem en elektronica.

Meer artiesten en projecten, evenals een uitgebreid contextprogramma, installaties, workshops en screenings zullen in de komende maanden worden toegevoegd. Houd Rewire’s social media pagina’s en rewirefestival.nl in de gaten voor toekomstige aankondigingen.

Eerste artiesten en projecten voor Rewire 2024:

33EMYBW & Joey Holder
Amirtha Kidambi’s Elder Ones
Amor Muere
Annea Lockwood ‘Piano Burning’
Annea Lockwood ‘Tête-à-tête’
Aunty Rayzor
Autechre
Ben Frost ft. Greg Kubacki & Tarik Barri
Brìghde Chaimbeul 
Cello Octet Amsterdam & Nick Verstand ‘Cocon’ wereldpremière
Cole Pulice
Gazelle Twin
goat (jp)
HiTech
Iceboy Violet
Jenny Hval ‘I Want To Be A Machine’
Laura Ortman
Lila Tirando a Violeta & Sin Maldita wereldpremière
Maria W Horn & Sara Parkman ‘Funeral Folk’
Maya Al Khaldi & Sarouna
MAZE Ensemble & Annea Lockwood
MIZU
Nick León & Ezra Miller wereldpremière
Niecy Blues
One Leg One Eye
Oneohtrix Point Never
Orphax & MAZE Ensemble wereldpremière
Phew
Saint Abdullah & Jason Nazary wereldpremière
Slauson Malone 1
Space Afrika & Rainy Miller ‘A Grisaille Wedding’ wereldpremière
Svitlana Nianio
The Necks
Yarn/Wire performs the music of Annea Lockwood

Tickets
Een beperkt aantal Reduced 3-Day Festival Passes voor Rewire 2024 is beschikbaar tot 11 november en geeft toegang tot het festivalprogramma op 5, 6 en 7 april. Boek nu via rewirefestival.nl/tickets

Wil je op de hoogte blijven van Haagse feesten en festivals? Download dan onze GoneOut app met uitgaansagenda voor je smartphone in de App store of Google Play.

070online-nieuws-reportages-denhaag
gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag
lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten