Nieuw talent en Haagse bekenden op cultureel feest aan de kust

Voor de tweede keer organiseren de Cultuurankers aan de Haagse kustlijn een gratis middag vol avontuur aan zee en strand. Van Duindorp tot Kijkduin vind je livemuziek in strandtenten,
landschapschilders aan de kustlijn, theater in de duinen en kinderworkshops op verschillende plekken. Het initiatief biedt stadsbewoners de mogelijkheid om op een makkelijke manier kennis te maken met, én deel te nemen aan, verschillende culturele activiteiten. Cultuurankers aan Zee vindt plaats op zaterdag 16 september van 12:00-16:00 uur.

Opening
Wethouder Saskia Bruines zal het officiële startschot geven om 11:45 uur op het strand ter hoogte van Strandpaviljoen De Staat. Hierbij wordt het publiek getrakteerd op een impressie van verschillende artiesten die ‘s middags optreden op verschillende locaties. Ook zal er een verscheidenheid van gasten aanwezig zijn van de verschillende Cultuurankers. Na de feestelijkheden kan iedereen zijn eigen weg volgen richting strandslagen 4 t/m 12, waar alle programmaonderdelen van start gaan.

Inclusief en gevarieerd
Cultuurankers aan Zee is een initiatief van Muzee Scheveningen en Bibliotheek Loosduinen | Nieuw Waldeck. Dit jaar sluit Theater De Regentes aan waardoor de hele kustlijn beter vertegenwoordigd is. Aan het gevarieerde programma doen zowel professionele artiesten als aanstormend talent uit de verschillende wijken mee. Als voorbeeld geeft Tamara Peers, directeur van Muzee: “In Duindorp gebeurt er relatief weinig op het gebied van kunst en cultuur. Met dit festival weten we gevestigde en nieuwe artiesten uit Duindorp te bereiken die enthousiast zijn over een festival bij hun op het strand”. “Als multicultureel middenpodium tonen we graag de diversiteit van de stad.”, voegt artistiek directeur van theater De Regentes, Laudie Vrancken, toe. “Naast muziek laten we dansers van amateurs tot professionals uit verschillende windstreken aan de vloedlijn tot het publiek spreken.”

Muziek en theater
Net als vorig jaar staat er in verschillende strandtenten livemuziek. Julie Scott, grote favoriet van vorig jaar is terug, evenals Timo en Anik met hun rijdende straattheater-bus. Het Haagse collective The Wishing Well, bekend van “Something out of Nothing” is van de partij. Ook spelen TheBandCosmo, Minouk, JOAZ, Eduard Bekker en Amber Rosa Lynn. Muziek in combinatie met het theatrale wordt aangeboden door o.a. Het Schevenings Toneel, waarbij de zingende nettenboetsters hun ambacht uitvoeren en daarbij liedjes over hun traditionele manier van werken en leven zingen. Daarnaast treden het Willy Caron Muziektheater, Blaasorkest Eigen Hulp en De Zingende Zeelui op. Publiek kan zich aanmelden om mee te doen met een interactieve, poëtische en meditatieve reis op het strand als onderdeel van Scenes van de Zee.

Dans en beweging
The Dutch Don’t Dance Division zal choreografieën uit hun ‘Eschervoorstelling’ Metamorfose en het nieuwe programma DreamDances laten zien. Artistiek leider Thom Stuart wil dans
toegankelijk maken voor iedereen en alle leeftijden, en een optreden op het strand is daar een uitstekende plek voor. Sarah Safi Harb combineert verschillende dansstijlen (o.a. Afrikaanse en Afro-Braziliaanse) in haar oriëntaalse (buik)dans, waarbij het publiek wordt aangemoedigd om mee te dansen. Dansliefhebbers kunnen zich tevens aanmelden voor Ingeborg van der Meer’s pop-up Tango workshop. Voor nog meer beweging kunnen wandelaars zich aansluiten bij kunstenaar Bruno van den Elsenhout (van New Horizons) voor een reflectieve strandwandeling.

Beeldende kunst
Wandelaars komen aan de kustlijn verschillende landschapschilders tegen, die in één middag hun visie van zee en strand proberen vast te leggen op hun doeken. “Vorig jaar werd dit onderdeel goed ontvangen en we zijn blij dat dit jaar zoveel kunstenaars weer meedoen,” vertelt Agnes Schüller, programmaleider Cultuurankers van Bibliotheek Loosduinen | Nieuw
Waldeck. “Het is fantastisch om de verscheidenheid aan lokaal talent in de beeldende kunsten zien in één middag. Daarnaast hebben we zandkunstenares Helene gevraagd om het verhaal van de Antikwall Bunker in zandtekeningen te vertellen. Een korte voorstelling van 10 min, de hele dag door. Deze combinatie van licht en donker en bewegende zandkunst is een unieke ervaring op een bijzondere locatie.”

Activiteiten voor kinderen
Tijdens het festival is er een hoop te doen voor kinderen. Auteur Anna Oosterling leest voor uit haar nieuwe tweetalige boek “Siggy wil Surfen” én geeft ze mini surfles op het droge. Er zijn verschillende workshops: Windmolentjes Maken (6+) met Technica10, Vrij & Upcycle Borduren (10+) met Studio Meike Nieuwenhuis, en bij de Jutterskeet van Ome Jan kunnen kinderen leren hoe ze allemanseindjes maken. Bij Bieb aan Zee kunnen kinderen hun eigen boek uitkiezen, spelen in de Bieb Box en polariods-selfie maken, in zomerse stijl.

Deelname aan Cultuurankers aan Zee is volledig gratis. Bekijk het hele programma en plan je eigen route via cultuurankersaanzee.nl

Wil je op de hoogte blijven van Haagse feesten en festivals? Download dan onze GoneOut app met uitgaansagenda voor je smartphone in de App store of Google Play.

gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag
lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten
070online-nieuws-reportages-denhaag