PJ Harvey, Tiggs da Author en Lemn Sissay toegevoegd aan line-up Crossing Border

Ook veel ruimte voor duo-shows van muzikant en auteur

De line-up voor de 24e editie van Crossing Border begint langzamerhand vaste vormen aan te nemen met de toevoeging van een aantal klinkende namen aan zowel het muziek- als het literatuurprogramma. Naast eerder bevestigde artiesten als Michael Franti, Barry Hay, Amber Arcades en Arnon Grunberg, staan nu ook de Britse duizendpoot PJ Harvey, rasentertainer en soulzanger Tiggs da Author en de Britse auteur Lemn Sissay in de line-up van het festival.

Nieuwe bevestigingen
Onbetwiste headliner van het festival is de Britse PJ Harvey, die tot op heden negen succesvolle albums uitbracht, genomineerd werd voor zes Grammy’s, en als enige artiest ooit twee Mercury Prizes won. Op Crossing Border draagt ze voor uit haar eerste dichtbundel, The Hollow of the Hand. Aan de muziekline-up is ‘soulfunkjazzman’ Tiggs da Author toegevoegd, die in augustus nog een van de favorieten op Lowlands was. Ook zijn er twee lokale, opkomende acts bevestigd: psychrockband The Hazzah en synthpopduo Tears & Marble, met Bella Hay, dochter van Barry Hay die tijdens het festival zijn boek presenteert. De komst van Jørn “Necrobutcher” Stubberud zal ongetwijfeld stof doen opwaaien: de bassist van de omstreden deathmetalband Mayhem heeft zijn memoires verzameld in Death Archives, uitgegeven door Thurston Moore, de frontman van  Sonic Youth. Andere nieuwe bevestigingen zijn onder andere woordenkunstenaars en rappers Loyle Carner (UK) en Dichter (NL), de auteurs Auke Hulst (NL) en Julia Deck (FR) en de befaamde dichter, radio-dj en toneelschrijver Lemn Sissay (UK). De Vlaamse auteur Jeroen Olyslaegers zal bovendien voordragen uit zijn boek Wil, waarbij beatboxer Scale de geluidssfeer schetst.

Bijzondere samenwerkingen artiesten en auteurs
Meer dan ooit benadrukt Crossing Border tijdens deze editie de onlosmakelijke verbintenis tussen woord en muziek met bijzondere duo-shows. Zo is auteur en countryfanaat Christophe Vekeman samen op het podium te vinden met Kiss The Anus Of A Black Cat-voorman Stef Heeren en ontmoeten de Groningse singer-songwriter Djurre de Haan (Awkward I) en Jan van Mersbergen elkaar. Leon Verdonschot deelt het podium met Tom Pintens (ex-Zita Swoon, Het Zesde Metaal) en dichter Peter Holvoet-Hanssen zal zijn woorden laten begeleiden door de Mexicaans-Gentse ethnojazzmuzikant Luiz Márquez. Magische momenten gegarandeerd.

Crossing Border 2016
De 24e editie van het festival begint al op woensdag 2 november en beleeft haar hoogtepunt op vrijdag 4 en zaterdag 5 november op podia in Paard van Troje, de Zwarte Ruiter, de Blauwe Kamer (boven Hoender en Hop), Humanity House, de Lutherse Kerk, het Koorenhuis en meer locaties rondom het muzikale hart van Den Haag. Nog meer dan voorgaande jaren zal de nadruk liggen op de cross-over tussen literatuur en muziek, in de meest uiteenlopende genres, van zowel nationaal als internationaal niveau.

De kaartverkoop is reeds gestart.
Dagtickets: €30 (excl. servicekosten) | Passe-partouts: €50 (excl. servicekosten)
CJP-dagtickets: €22,50 (excl. servicekosten) | CJP passe-partouts: €30 (excl. servicekosten)

Ticketlinks:
Verzamellink: http://www.ticketmaster.nl/artist/crossing-border-tickets/930810
4 november: http://www.ticketmaster.nl/event/169019
5 november: http://www.ticketmaster.nl/event/169023
Passe-partout: http://www.ticketmaster.nl/event/169025

Volledige line-up:
Muziek: Michael Franti | Cass McCombs Band | The Low Anthem | C Duncan | John Paul White| Eleanor Friedberger | Amber Arcades | | Tiggs da Author | Emiliana Torrini & The Colorist | Noura Mint Seymali | Minor Victories | Tourist LeMC | Lisa Hannigan | Angel Olsen | Xenia Rubinos | The Hazzah | The Marcus King Band | Smutfish presents: Smetvis | Shame | Loyle Carner | Warhaus | Rodrigo Amarante | Palace | The Big Moon | Hef (spoken word) | Sarah Neufeld | XIXA | John Moreland | Charlie Cunningham | Gwenno | Tears & Marble | Dichter

Boekpresentaties door: Karl Hyde (Underworld) | Barry Hay (Golden Earring) | Tim Burgess (The Charlatans) | Will Carruthers (Spacemen 3, Spiritualized) | Jørn “Necrobutcher” Stubberud (Mayhem)

Literatuur: PJ Harvey (poetry) | Carl Frode Tiller | Lemn Sissay | DBC Pierre | Michel Faber | Arnon Grunberg | Albert Sanchéz Piñol | Antoine Leiris | Christophe Vekeman en Stef Heeren | Morten Strøksnes |Kat Kaufmann & Simone van Saarloos | Maartje Smits | Jan Vanriet | Peter Holvoet-Hanssen & Luiz Márquez | Peter Buwalda & Donald Ray Pollock | | Erik Jan Harmens & Ilja Leonard Pfeijffer | Marieke Rijneveld | Paul Kingsnorth | Auke Hulst & Lee Clay Johnson |Lotte Dodion | Harry Parker | Jan van Mersbergen & Djurre de Haan (Awkward I) | Thees Uhlmann & Lukas Bärfuss | Basje Boer | Stuart Evers | Thees Uhlmann | Roos van Sen | Laura Vazquez | Leon Verdonschot & Tom Pintens| Will Burns | Jeroen Olyslaegers & Scale |Julia Deck | Marco C. van der Hoeven

50 jaar Privé-domein: Hein Aalders | Gerbrand Bakker | Basje Boer | Dandelion | Ronald Giphart | Arnon Grunberg | Lisa Kuitert | Hagar Peeters | Ilja Leonard Pfeijffer | Nina Polak | Vic van de Reijt | Simone van Saarloos | Arie Storm | Felix Strategier | Koos van Zomeren. Presentatie: Anton de Goede.

Graphic novels: Tommi Musturi | Wasco | Anna Haifisch | Presentatie: Gert Jan Pos

The Chronicles: Lize Spit | Rowan Hisayo Buchanan | Eline Lund Fjæren | Aura Xilonen | Siham Amghar | Kirsten Gehrman | Mathilde Vuidar | Maud Gonne | Myrthe van den Bogaert | Jeske van der Velden | Noel Hernández González | Wouter de Jong | Winner of the Harvill Secker Young Translators’ Prize | Presentatie: Jelko Arts

Vind Crossing Border online:
www.crossingborder.nl
www.facebook.com/crossingborderfestival
www.twitter.com/crossingborder
www.instagram.com/crossingborderfestival

lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten
070online-nieuws-reportages-denhaag
gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag