TodaysArt Festival 2015: culturele opening De Pier in Scheveningen

Op 25 en 26 september vormt de elfde editie van het TodaysArt Festival de culturele opening van De Pier, het iconische gebouw op zee in Scheveningen.

De elfde editie van TodaysArt, hét festival voor hedendaagse kunst en muziek in Den Haag, vindt dit jaar plaats op en rond een unieke locatie; de Scheveningse Pier. Precies 50 jaar geleden was De Pier de locatie voor ZERO op Zee, een grootschalige manifestatie van de vooruitstrevende kunstbeweging ZERO (ofwel Nul-beweging), waarbij onder meer de relatie tussen natuurlijke elementen, technologie en de mens centraal stond.

Op 25 september 2015 opent TodaysArt het culturele programma van De Pier met een op ZERO geïnspireerd festival met hedendaagse makers. Het festivalprogramma bestaat uit beeldende kunst, performances, clubavonden, presentaties en interventies op en rond De Pier.

De Pier
De Pier, een architectonisch en technisch hoogtepunt uit 1959, is niet alleen een icoon voor Nederland, maar is ook internationaal zeer bekend. Miljoenen mensen hebben herinneringen aan De Pier. In oktober 2014 kreeg De Pier twee nieuwe eigenaren; KondorWessels Vastgoed (VolkerWessels) en DanZep. Zij willen van De Pier een creatieve en innoverende plek maken en deze weer internationaal op de kaart zetten. TodaysArt is uitgenodigd om hiervan deel uit te maken. De Pier richt zich in de komende vijf jaar op de volgende pijlers: eten & drinken, winkelen, sport & avontuur, cultuur & muziek en inspiratie & educatie. Binnenkort zal De Pier bekendmaken wanneer de deuren voor het publiek open gaan.

ZERO op Zee
Halverwege de jaren vijftig ontstond er een invloedrijke, internationale kunstbeweging genaamd ZERO. ZERO had een sterke vertegenwoordiging in Den Haag. ZERO wilde meer kunst buiten musea  en breken met de gevestigde principes. De beweging zag een sterke relatie met de samenleving en haar omgeving, en gebruikte nieuwe materialen die beschikbaar kwamen door de technologische vooruitgang. ZERO kunstenaars waren net zo goed ‘onderzoekers’, ‘ondernemers’, ’wetenschappers’ en ‘curatoren’ als dat het ‘kunstenaars’ waren.

In 1965, precies 50 jaar geleden, was De Pier het uitgangspunt voor een grootschalige kunstmanifestatie: ZERO op Zee, met plannen voor een grote verscheidenheid aan multimediale installaties. Vanwege financiële beperkingen en slechte weersomstandigheden vond het evenement echter nooit plaats.

Samenwerking TodaysArt en het Stedelijk Museum Amsterdam
De ZERO beweging staat wereldwijd weer volop in de aandacht. Vanaf 4 juli t/m 8 november is in het Stedelijk Museum de grote overzichtstentoonstelling ZERO – Let Us Explore the Stars, die zichtbaar maakt hoe de aan de beweging verbonden kunstenaars, waaronder Armando, Heinz Mack, Henk Peeters, Otto Piene, Jan Schoonhoven, Günther Uecker, Lucio Fontana, Yves Klein, Piero Manzoni, Jean Tinguely en Yayoi Kusama, de betekenis en vorm van de kunst blijvend hebben veranderd. Ook waren eerder dit jaar grote tentoonstellingen over ZERO te zien in het Guggenheim Museum, New York en de Martin-Gropius-Bau, Berlijn.

Waar de tentoonstellingen zich vooral richten op de historische werken en het unieke archiefmateriaal over ZERO, zoekt TodaysArt in directe samenwerking met vooraanstaande makers, kunstenaars en partners naar de verbanden tussen toen en nu. TodaysArt organiseert in dit kader samen met het Stedelijk een symposium over ZERO; ZEROnow, A Symposium on the topicality of ZERO, vindt plaats op 24 September (Stedelijk Museum Amsterdam) en 25 September (De Pier, Scheveningen).

Tickets
De Pier heeft een beperkte capaciteit, waardoor het mogelijk is dat tickets snel uitverkocht zullen zijn. Mensen die het festival wensen te bezoeken worden geadviseerd om tickets ruim van te voren te bestellen. Voor de echte fans zijn er vanaf vandaag een zeer beperkt aantal Early Bird-tickets beschikbaar. Deze tickets worden aangeboden tegen een fikse korting nog voordat er iets over het programma is aangekondigd. De organisatie verwacht op 15 juli de eerste aankondigingen over het veelzijdige programma te kunnen doen. De reguliere voorverkoop van tickets zal dan ook van start gaan.

www.todaysart.nl

gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag
lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten
070online-nieuws-reportages-denhaag