Verslag Jongeren Stadslab Nachtvisie

jongeren-stadlab-verslag-partymania-stappenindenhaag

Een bescheiden gezelschap kwam samen in Bleyenberg op woensdagavond 25 januari. Naast een handjevol jongeren waren onder de aanwezige Wethouder Saskia Bruines, diverse medewerkers van de Gemeente Den Haag, Jongerenambassadeurs, de auteur van de (nieuwe) Haagse Nachtvisie en de Nachtburgemeester. Maar ook een clubeigenaar en ik ondergetekende als vrijwilliger sinds 2003 van Stichting Party-Mania en Stappenindenhaag.nl

Na inleidend praatje van de wethouder en de Nachtburgemeester, zette de energieke presentator stellingen uiteen. Mijn eigen doel was om deze avond vanaf de zijlijn mee te maken, om te zien wat er leeft op het gebied van Stappen in Den Haag onder de jeugd. Maar al bij de tweede stelling besloot ik meer actief deel te nemen, mede omdat ik al 20 jaar het Haagse Uitgaansleven fotografeer, nadat ik jarenlang zelf stapper was.

Door de stellingen kwam al snel naar voren dat de jongeren de weg op het gebied van uitgaan in Den Haag niet kennen. Ze weten dat er wat is, maar ze hebben bijna geen idee waar ze terecht kunnen.
Als vertegenwoordiger van Stappen in Den Haag, vertelde ik dat dat probleem makkelijk op te lossen is. Gewoon de ‘Gone Out’ app installeren op je smartphone. Daarin staan alle grote en kleine feesten,jongeren-foto1-verslag-partymania-stappenindenhaag festivals en concerten, met locatie en filtermogelijkheid.

De Nachtburgemeester gaf aan dat hij door onze website wel weet wat er te doen is. Maar de aanwezige jongeren kende de app en de website niet.

Ook gaven de jongeren gaven aan dat ze door het in hun ogen missende aanbod in Den Haag liever kozen voor Rotterdam, Amsterdam of Utrecht. Rotterdam zou gezelliger zijn en de andere steden meer aanbod op het gebied van o.a. dj's. Het lijkt dat continuïteit hier voor de jongeren een grote rol speelt. Ze zouden graag een locatie willen die iedere vrijdag of zaterdag dezelfde muzieksoort biedt in plaats van af en toe een feest met die muzieksoort.

Ook wordt in de nachtelijke uren door de binnenstad en winkelstraten lopen of fietsen niet als veilig en prettig beschouwd. Ook plaatsen als Station Hollands Spoor, rond de Lange Beestenmarkt en de Binckhorst worden als onveilig aangegeven. Bijna alle aanwezigen vinden het in de avond en nacht ook doorgaans te donker in Den Haag.

Veel bezoekers waren het ook eens met een verruiming van de openingstijden van de nachthoreca in Den Haag. Voor bezoekers zou het echt een reden zijn om tot vroeg te blijven omdat het dan weer licht is. Maar ook zijn wij als stichting hier al jaren voorstander van. Het is onze ervaring dat het al vaak is gebleken, dat wanneer iedereen een zaak uitgeveegd wordt er op dat moment een grimmige situatie ontstaat aan de uitgang of op straat. Ook is deze vaak gericht tegen de beveiliging en personeel. Als bezoekers een langere tijd hebben om daardoor gefaseerd het pand te verlaten neem je dergelijke situaties al weg.

jongeren-foto2-verslag-partymania-stappenindenhaagWel zouden veel van de aanwezigen verkiezen voor een locatie buiten de binnenstad indien daar een leuk evenement plaats zou vinden. Hier herken ik mezelf in, wij gingen in onze 'stap-jaren' ook naar de Marathon, Sandokan, Bazart, Houtrustrotonde en Statenhal. Daarnaast zie ik nog steeds mogelijkheden voor 'De Uithof' als grote festival- of feestlocatie in de zomermaanden. Als is het alleen maar om deze grote locatie rendabel te houden, vooral met de huidige energieprijzen. Daarnaast is het goed bereikbaar met de tram en is er voldoende parkeergelegenheid. Er staan nog een paar DJ's op mijn lijstje, waarvan met zegt dat de clubs te klein zijn. Dus ik zeg: De Uithof.

Ook waren er stellingen over discriminatie, agressie en grensoverschrijdend gedrag in en rond de Haagse Horeca. Van deze kleine groep hadden helaas toch veel mensen hiermee te maken gehad. Dat het een landelijke trend lijkt te zijn, wil zeker niet zeggen dat we het moeten negeren. Als partyfotograaf ben je vaak de ogen en oren in een club en ik heb regelmatig personeel en beveiliging erop gewezen als er een verdachte situatie was. Het gaat ook om een stukje verantwoordelijkheid, niet alleen van mij als vrijwilliger met een camera, maar ook als bezoeker van een evenement.

Wij van Stichting Party-Mania vinden al 20 jaar dat iedereen ongeacht ras, uiterlijk of geaardheid veilig uit moet kunnen gaan in onze stad. Daar maken wij ons ook al 2 decennia hard voor. Goed dat er ook iemand van het ‘Den Haag meldt’ anti-discriminatie voorziening aanwezig was. Ze legde uit dat het tegenwoordig makkelijk is om een melding te maken als je je op de één of andere manier uitgesloten voelt op basis van je uiterlijk, ras of geaardheid. Dit kan variëren van het niet verkrijgen van een toegang tot het volledig genegeerd worden aan een bar of zelfs uitgescholden worden.

De nachtburgemeester wist in het kader van je veilig voelen te melden, dat er tegenwoordig ook in Den Haag ‘horeca-stewards’ actief zijn. Het zijn personen zonder politiepet op of handhaversjas aan, maar wel met de functie om in gesprek te gaan en een luisterend oor te bieden in uitgangskernen van de stad.jongeren-foto3-verslag-partymania-stappenindenhaag

Tijdens de stellingen over alcohol en drugs en of deze onlosmakelijk met uitgaan te maken hebben was er ook verdeeldheid. Maar ook hiervoor moeten we ook niet onze ogen sluiten. We moeten de realiteit beseffen dat er alcohol gedronken wordt en drugs gebruikt. Het gebruik moet ook niet omslaan in misbruik. En het is zeker het heel belangrijk dat de jongeren goed zijn voorgelicht over de drugs die ze gebruiken. Dat ze weten dat ze zelfs bij minimale hoeveelheden alle controle over zichzelf kunnen verliezen en ook helemaal slecht kunnen gaan op een minimale inname. Willen ze toch iets gebruiken? Dit kunnen ze vooraf kunnen laten testen bij PSQ op de Lijnbaan om zo te weten wat er in het poedertje of pilletje zit.

Het was een tegenvaller hier een handjevol personen aan te treffen, die nog nooit van Stappen in Den Haag en de ‘Gone out’ app gehoord hadden. We werken er namelijk al jaren aan om voornamelijk met eigen gelden en de inkomsten uit advertenties te promoten. Uit economisch oogpunt voor de stad van de Gemeente Den Haag zou voor een zeer grote promotieactie een subsidie zeer gewenst zijn.

Conclusie: Dit is een mooi initiatief en graag zou ik het nog een keer willen meemaken. Het liefst met een eigen microfoon, want ik merk dat ik graag mijn ervaringen wil delen. 20 jaar vrijwilliger bij Stichting ter promotie en bevordering van uitgaan in Den Haag heeft me genoeg gesprekstof gegeven. Wel hoop ik dat er bij een volgende editie tientallen jongeren aanwezig zijn om te kijken hoe de reacties op de stellingen dan zijn. Ook kijken we uit naar de samenwerking met Wehague.nl en andere partijen om dit soort evenementen beter te maken. Ook ben ik van mening dat ik met de eerder aangegeven ervaring vanuit het ‘nachtveld’ en mijn contacten in de horeca nog een positieve inbreng kan hebben bij het tot stand komen van een nachtvisie en nachtbeleid.

Martin Simonis

gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag
lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten
070online-nieuws-reportages-denhaag