Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

Los Mezcales en Melanie Ryan winnen Chuck Deely Awards 2022

2 min read

Het was zondag erg druk in de binnenstad van Den Haag tijdens de derde editie van het festival The Streets Of Chuck Deely. Verspreid door het winkelgebied traden tientallen straatmuzikanten op als eerbetoon aan de op 9 januari 2017 overleden beroemde Haags/Amerikaanse straatmuzikant Chuck Deely. Singer/songwriters, percussionisten, saxofonisten, een harpiste, muziekduo’s, -trio’s en -kwartetten, allen konden op warme belangstelling rekenen van het winkelende publiek en muziekliefhebbers die speciaal voor de optredens naar het centrum waren gekomen.

Na het grote succes van de eerste editie van het festival in 2019 kon het evenement twee jaar geleden vanwege corona niet doorgaan. Vorig jaar vond het festival onaangekondigd plaats in een kleinschalige opzet. Ook dit jaar was gekozen voor een kleinschalige opzet, waarbij de artiesten optraden volgens de regels voor straatmuzikanten in Den Haag: de akoestische optredens vonden verspreid over de hele binnenstad plaats, er traden geen grote groepen op, het geluidsvolume bleef laag en de acts stonden niet langer dan 30 minuten op dezelfde plek.

Na afloop werden twee prijzen uitgereikt. De Chuck Deely Award (een replica van het beeldwerk van kunstenaar Vincent de Kievit) voor de beste act van het festival ging naar de authentieke Mariachi band Los Mezcales. Het vierkoppige gezelschap kreeg met hun opzwepende Mexicaanse muziek het meeste respons van het publiek en viel ook bij de jury in de smaak vanwege hun perfecte beheersing van de instrumenten, het speelplezier, de aankleding (met authentieke mariachi-kleding) en de interactie met het publiek.

De Chuck Deely Aanmoedigingsprijs voor het meestbelovende nieuwe talent werd gewonnen door zangeres Melanie Ryan die zichzelf begeleidde op gitaar en indruk maakte met haar glasheldere vocalen en het grote gemak waarmee ze het winkelend publiek voor zich wist te winnen.

The Streets Of Chuck Deely is een project van de R.G. Ruijs Stichting en wordt georganiseerd in samenwerking met Marketing Haagse Binnenstad en Stichting Popdistrict Den Haag. Het festival krijgt subsidie van de gemeente Den Haag en wordt verder ondersteund door de ondernemers in de Haagse binnenstad en de Project Regeling Popmuziek Den Haag.

Wie was Chuck Deely?

Chuck Deely, op 10 februari 1954 in Detroit geboren als Charles Edward Deely III, was een Amerikaanse zanger die als straatmuzikant beroemd werd in Den Haag. Hij begeleidde zichzelf met een gitaar. Meestal was hij ’s ochtends te vinden bij Den Haag Centraal en later op de dag in de Grote Marktstraat. In 2008 verleende burgemeester Jozias van Aartsen hem een ‘vergunning voor het leven’ als straatmuzikant. In 2009 won Deely de Haagse Popprijs. Op maandag 9 januari 2017 overleed de muzikant aan de gevolgen van een flinke griep. Een week later werd een herdenkingsbijeenkomst gehouden in het Paard. Sindsdien is de muzikant op meerdere manieren geëerd. Bij de tramondergang bij de Turfmarkt is zijn beeltenis op een muur geschilderd. Er verscheen een boek over hem en in november 2017 werd bij de Rijnstraat een bronzen beeldje van hem onthuld op de plek waar Chuck bijna dagelijks speelde.chuckdeely.nl

070online-nieuws-reportages-denhaag
lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten
gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag