Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

Festival The Streets Of Chuck Deely keert terug in de Haagse binnenstad

3 min read

De op maandag 9 januari 2017 overleden beroemde Haags/Amerikaanse straatmuzikant Chuck Deely wordt op zondag 28 augustus 2022 opnieuw geëerd met een naar hem vernoemd gratis toegankelijk festival in de Haagse binnenstad: The Streets of Chuck Deely.

Na het grote succes van de eerste editie van het festival in 2019 kon het evenement twee jaar geleden vanwege corona niet doorgaan. Vorig jaar vond het festival onaangekondigd plaats in een kleinschalige opzet. Ook dit jaar is gekozen voor een kleinschalige opzet, waarbij wordt gefocust op artiesten die optreden volgens de regels voor straatmuzikanten in Den Haag: de akoestische optredens vinden verspreid over de hele binnenstad plaats, er treden geen grote groepen op, het geluidsvolume blijft laag en de acts staan niet langer dan 30 minuten op dezelfde plek.

Volgens organisator Robert-Jan Rueb wordt op deze manier het meest recht gedaan aan de nalatenschap van Chuck Deely. “Ook bij hem ging het puur om de muziek. Chuck kreeg ooit van de burgemeester van Den Haag als enige straatmuzikant een vergunning voor het leven. Inmiddels zijn straatmuzikanten weer gewoon toegestaan in Den Haag, maar dan wel binnen enkele beperkende regels. Dat het verbod op straatmuzikanten in Den Haag is opgeheven, was mede het gevolg van de eerste editie van The Streets Of Chuck Deely, dus het leek ons niet meer dan gepast om het festival op deze manier te houden.”

Tussen 13.00 tot 17.00 uur treedt op zondag 28 augustus een grote hoeveelheid artiesten op in de binnenstad van Den Haag. “Op bijna elke straathoek gebeurt wel iets”, zegt Rueb. “Laat je verrassen door nieuwe talenten én door de bekende artiesten die een intiem akoestisch optreden geven.” Het festival sluit om 17.15 uur af met de uitreiking van de Chuck Deely Award (een replica van het beeldwerk van kunstenaar Vincent de Kievit) voor de beste act van het festival en de Chuck Deely Aanmoedigingsprijs voor het meestbelovende nieuwe talent.

De volgende acts treden op tijdens The Streets Of Chuck Deely 2022:

ALEXANDER FRANKEN • BEATE LOONSTRA • CAPTI RANDO • COOKHOUSE • DOOLAARD • DUO HEER HALEWIJN • ELIZABETH FADEL & FLOOR POLDER • FADOPELOS2 • FALCON FOREST • GÖKSEL YILMAZ • KOPSMART • LOS MEZCALES • LUCA WARMER & PAULINHO PAES • MARK INDIGO • MELANIE RYAN • SEKOU DIOUBATE FT. MICHIEL MOERKERK & SATINDRA KALPOE • OMAR KA TRIO • TESS MERLOT TRIO • THE STREETBEAT EMPIRE QUARTET • TRIOOTJE KIERS

The Streets Of Chuck Deely is een project van de R.G. Ruijs Stichting en wordt georganiseerd in samenwerking met Marketing Haagse Binnenstad en Stichting Popdistrict Den Haag. Het festival krijgt subsidie van de gemeente Den Haag en wordt verder ondersteund door de ondernemers in de Haagse binnenstad en de Project Regeling Popmuziek Den Haag.

Wie was Chuck Deely?

Chuck Deely, op 10 februari 1954 in Detroit geboren als Charles Edward Deely III, was een Amerikaanse zanger die als straatmuzikant beroemd werd in Den Haag. Hij begeleidde zichzelf met een gitaar. Meestal was hij ’s ochtends te vinden bij Den Haag Centraal en later op de dag in de Grote Marktstraat. In 2008 verleende burgemeester Jozias van Aartsen hem een ‘vergunning voor het leven’ als straatmuzikant. In 2009 won Deely de Haagse Popprijs. Op maandag 9 januari 2017 overleed de muzikant aan de gevolgen van een flinke griep. Een week later werd een herdenkingsbijeenkomst gehouden in het Paard. Sindsdien is de muzikant op meerdere manieren geëerd. Bij de tramondergang bij de Turfmarkt is zijn beeltenis op een muur geschilderd. Er verscheen een boek over hem en in november 2017 werd bij de Rijnstraat een bronzen beeldje van hem onthuld op de plek waar Chuck bijna dagelijks speelde.

 

Meer informatie:  The Streets Of Chuck Deely – Ode aan legendarische straatmuzikant

gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag
070online-nieuws-reportages-denhaag
lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten