Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

Warren Ellis naar Crossing Border 2021 Laatste namen toegevoegd aan de line-up

3 min read

Over iets meer dan een maand begint Crossing Border! Vandaag maken we nieuwe namen bekend: Warren Ellis (Nick Cave & The Bad Seeds, Grinderman) komt praten over zijn eerste boek en Manu ft. Multibeat presenteert spraakmakende spoken word-artiesten. Voor het dagprogramma zijn verschillende dichters bevestigd en Chibi Ichigo maakt de muzikale line-up compleet. Crossing Border vindt plaats op 4, 5 & 6 november in het historische centrum van Den Haag.

Muzikant en componist Warren Ellis (Nick Cave & The Bad Seeds, Grinderman) komt naar Crossing Border! Op donderdag 4 november (extra festivaldag) wordt hij geïnterviewd in het Korzo Theater. Tijdens de lockdown is hij druk aan het schrijven geslagen. Met een opmerkelijk debuut als resultaat: Nina Simone’s Gum. Een verhaal over een stukje kauwgom dat een icoon werd en over de betekenissen die we geven aan objecten en ervaringen.

Tickets 10,- euro via www.crossingborder.nl.

Over Nina Simone’s Gum
Op 1 juli 1999 gaf Dr. Nina Simone een zeldzaam optreden, dat één van haar laatste optredens in het Verenigd Koninkrijk zou worden. Door ontzag bevangen kroop Warren Ellis na de show het podium op, pakte Simone’s stukje kauwgom van de piano, rolde het in haar podiumhanddoek en deed het in een tas van Tower Records. Het stukje kauwgom vergezelde Ellis twintig jaar lang als een heilige totem en muze, totdat Nick Cave, zijn bandgenoot en goede vriend, hem in 2019 vroeg of hij een bijdrage had voor zijn Stranger Than Kindness tentoonstelling . . .  Samen besloten zij de kauwgom in een glazen kistje te plaatsen, alsof het een heilig relikwie betrof. Uit angst dat het zou beschadigen of kwijtraken liet Ellis het in zilver en goud gieten, wat een reeks gebeurtenissen in gang zette die niemand had kunnen voorzien en hem terugbracht naar zijn kindertijd en zijn relatie met gevonden objecten.

Bevestigd zijn verder o.a. Auke Hulst, die met De Mitsukoshi Troostbaby Company een aangrijpende roman schreef over verlies, schuld en ouderschap, de Russisch-Vlaamse hiphopartiest Chibi Ichigo die taalkundige en culturele grenzen ondergraaft met haar rauw-poëtische teksten en laidback beats, en de spoken word-artiest Gershwin Bonevacia die komt voordragen uit zijn nieuwe boek Toen ik klein was, was ik niet bang waarin hij terugblikt op een jeugd getekend door dyslexie en racisme.

Woordkunstenaar Manu van Kersbergen komt eveneens naar Crossing Border, samen met het Utrechtse collectief Multibeat. Manu ft. Multibeat deelt het podium met vier spraakmakende spoken word-artiesten: Suehaylee, die in haar kwetsbare, muzikale verhalen zoekt naar waarheid, Guus van der Steen (bekend van o.a. hiphopcollectief KernKoppen) en de Palestijnse door hiphop geïnspireerde Stryder.

Dagprogramma 6 november
Voor het dagprogramma zijn de volgende namen bevestigd: dichter, toneelschrijver en performer Edna Azulay die schrijft over seksualiteit, vervreemding en queer utopieën, Levina van Winden, die vorig jaar debuteerde met de vurige dichtbundel Er is een band die rapemachine heet en de 19-jarige Amara van der Elst, die landelijk bekend werd met haar voordracht tijdens de Nationale Dodenherdenking.

Op zaterdag 6 november treden zij op in The Bookstor Cafe als onderdeel van een middag met dichters en spoken word-artiesten. Meer informatie over programma en tijden binnenkort op de website. Deze locatie is vrij toegankelijk.

Alle bevestigde namen voor Crossing Border 2021:

Donderdag 4 november
Literatuur: Warren Ellis

Vrijdag 5 november
Literatuur: Colson Whitehead (special event), Jesús Carrasco, Agustín Fernández Mallo, Eva van Manen, Hassan Blasim, Alejandro Zambra, Joost van Bellen, Maxime Garcia Diaz, Stephanie Phillips, Lisa Weeda, Stryder, Suehaylee, Guus van der Steen 
Muziek: Sophie Hunger, Theon Cross, ME REX, Cassandra Jenkins, Big Joanie, James BKS, Adrian Crowley, Eva van Manen, Manu ft. Multibeat, Chibi Ichigo 

Zaterdag 6 november
Literatuur: Claire Keegan, Willy Vlautin, Bobby Gillespie (Primal Scream), Sasja Filipenko, Richard Powers, Claire Vaye Watkins, Mohamedou Ould Slahi, Jamal Mahjoub, Benzokarim, Gershwin Bonevacia, Auke Hulst, European Literature Prize: Saša Stanišić, Annemarie Vlaming, The Chronicles: Olivia Wenzel, Natasha Brown, Marta Barone, Tobi Lakmaker, Jens Meijen, Pajtim Statovci
Dagprogramma: Douglas Stuart, Maxim Osipov, Tamsin Calidas, Lale Gül, Lies Gallez, Sholeh Rezazadeh, Helena Hoogenkamp, Amara van der Elst, Neusa Gomes, Edna Azulay, Levina van Winden
Muziek: Froukje, CMAT, Stuart A. Staples (Tindersticks), Billie Marten, Ghostpoet, Anthony Joseph, Neue Grafik Ensemble, Anne Soldaat

Crossing Border

Hofkwartier, Den Haag

4, 5 & 6 november 2021

www.crossingborder.nl

lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten