Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

Surprise! Surprise! Pop-up festival The Streets Of Chuck Deely dompelt binnenstad onder in muziek

3 min read

Het verrassingsfestival The Streets Of Chuck Deely heeft vandaag duizenden mensen vermaakt in de binnenstad van Den Haag. Vanwege corona was het festival kleinschaliger dan tijdens de eerste editie in 2019. Voorafgaand was zeer beperkt promotie gemaakt om niet teveel bezoekers naar de binnenstad te trekken. Het evenement was noodgedwongen vooral gericht op het al aanwezige winkelpubliek. Aan het eind van het pop-up festival werden de Chuck Deely Awards uitgereikt.

“Eigenlijk was het geen festival, maar een verzameling akoestische optredens van bekende en onbekende muzikanten”, zegt medeorganisator Robert-Jan Rueb van de R.G. Ruijs Stichting. “Daarbij hebben we gebruik gemaakt van de gedoogregeling voor straatmuzikanten.” Met het evenement werd de op maandag 9 januari 2017 overleden beroemde Haagse straatmuzikant Chuck Deely geëerd. “We hebben uiteraard op alle manieren rekening gehouden met de coronaregels”, vervolgt Rueb. “De optredens waren verspreid over de hele binnenstad, tussen de optredens waren lange pauzes, er traden geen grote groepen op, het geluidsvolume bleef laag, het publiek werd gevraagd voldoende afstand tot elkaar te houden en stewards hielden toezicht. Als het ergens te druk werd, konden we de optredens tijdelijk stilleggen, maar dat was geen enkele keer nodig. Het publiek hield keurig afstand.” Vanwege de regen werden rond 16.00 uur wel enkele optredens kort uitgesteld.

Van 12.30 tot 17.30 uur traden zondag ruim twintig artiesten op in de Haagse binnenstad. Op bijna elke straathoek gebeurde wel iets. De deelnemende muzikanten dit jaar waren: Bryony Burns, Catherine Mooreland, Cookhouse, Dennis van Duijn, Henk & Melle, Linen of Words, Luna Zegers, Marin Pols, Maya Shanti, Miguel Sucasas Duo, Mike Bailey & Todd Giles, Pat Smith, Pyke, Sene Percu, Sofie de Klerk, Subterranean Street Society, Sun, Tout Finit par des Chansons, Très Rios, Vincent van Hessen en Yaya Samake & Bouba Diop. Verder waren er verrassingsoptredens van straattheateracts en dansgroepen. Het publiek reageerde enthousiast op deze culturele verrassingen.

Aan het eind van het pop-up festival werden twee prijzen uitgereikt. De Chuck Deely Award – voor de beste act op het festival – werd door gemeenteraadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij uitgereikt aan het Haagse duo Cookhouse. De Aanmoedigingsprijs werd door Darpan van Kuik – een vriend van Chuck Deely – overhandigd aan singer/songwriter Marin Pols uit Den Haag.

Chuck Deely
Chuck Deely (Detroit, 10 februari 1954) was een Amerikaanse zanger die als straatmuzikant beroemd werd in Den Haag. Hij zat meestal bij Den Haag Centraal en in de Grote Marktstraat. In 2008 verleende burgemeester Jozias van Aartsen hem een ‘vergunning voor het leven’ als straatmuzikant. In 2009 won Deely de Haagse Popprijs. Op maandag 9 januari 2017 overleed de muzikant aan de gevolgen van een flinke griep. Een week later werd een herdenkingsbijeenkomst gehouden in het Paard. Sindsdien is de muzikant op meerdere manieren geëerd. Bij de tramondergang bij de Turfmarkt is zijn beeltenis op een muur geschilderd. Er verscheen een boek over hem en in november 2017 werd bij de Rijnstraat een door kunstenaar Vincent de Kievit gemaakt bronzen beeldje van Deely onthuld op de plek waar de straatmuzikant bijna dagelijks speelde. In 2019 werd Chuck voor het eerst geëerd met The Streets Of Chuck Deely.

The Streets Of Chuck Deely is een project van de R.G. Ruijs Stichting en werd georganiseerd in samenwerking met Marketing Haagse Binnenstad, Stichting Popdistrict, Grote Markt, KOO – kunstonderwijs organisatie en Popradar Den Haag. The Streets Of Chuck Deely krijgt subsidie van de gemeente Den Haag en wordt verder ondersteund door Sena Performers, Prins Bernhard Cultuurfonds, Cultuurschakel en de POP Project Regeling Popmuziek.

lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten
gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag