Stappen in Den Haag

support de Haagse Horeca!

Met Nowruz het nieuwe jaar in

2 min read

Den Haag viert internationaal lentefeest

Afgelopen zaterdag, om exact 10 uur, 37 minuten en 20 seconden stond de zon loodrecht boven de evenaar. Meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd wensten elkaar op dat moment een gelukkig nieuwjaar toe tijdens Nowruz. Het lentefeest, afkomstig uit Centraal Azië, heeft zich de afgelopen decennia als een olievlek over de wereld verspreid. Tijd dus voor een Haagse editie, aldus programmakers Balout Khazraei en Shervin Nekuee. Op zaterdag 3 april brengen zij dan ook delen uit verschillende culturen onder een dak tijdens het eerste Nowruz Online Lentefestival. Een festival boordevol muziek, dans en poëzie uit onder meer de Iraanse, Afghaanse, Koerdische en Tadzjiekse cultuur. Het online festival is van 17.00 tot 23.00 uur gratis te bekijken via de Nowruz festivalwebsite en de websites van het Zuiderstrandtheater en Het Nationale Theater. Kijk voor meer informatie en de volledige programmering op www.nowruz-denhaag.nl

Bij de Nowruz viering, dat oorspronkelijk zijn wortels in Centraal Azië heeft, staat men stil bij de wedergeboorte van de natuur en de aarde die langzaam uit zijn winterslaap ontwaakt. Een feest dat gepaard gaat met eten, muziek en poëzie. De Haagse programmamakers Balout Khazraei en Shervin Nekuee vinden beide hun oorsprong in Iran en zijn beide opgegroeid met Nowruz. Net als zij hebben vele andere Iraniërs, Afghanen, Koerden en Tadzjieken zich over de jaren heen in Nederland gevestigd. ‘’Onze wortels liggen dan misschien in een ander land maar Nowruz is onze grootste gemeenschappelijke deler’’, legt Khazraei uit.

Het festival brengt de mooiste poëzie en muziek uit Centraal Azië. Het festival wordt geopend met Koerdische dans van Govenda Nergizen Ciya waarna het programma uitwaaiert naar Indiase Dhrupad en Sufi muziek van Ilyas Nadjafi tot aan Perzische ghazals van het Paliz Ensemble. Ook poëten als Kawa Nemir, Baban Kirkuki en Ofran Badakshani maken hun opwachting op het festival met eigen werk en klassiekers van Hafez en Rumi.

Kijk op zaterdag 3 april van 17.00 tot 23.00 uur mee naar de livestream van het Nowruz Online Lentefestival vanuit de Nieuwe Kerk en Theater aan het Spui.

https://www.zuiderstrandtheater.nl

https://www.hnt.nl