Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

BinnenUIT Festival verwondert jong en oud tijdens coronaproof editie

2 min read

Drie dagen lang stond Den Haag in het teken van kunst en cultuur tijdens het BinnenUIT Festival. Deze speciale editie van het jaarlijkse festival vond plaats in meer dan 30 culturele instellingen. Muziek, dans, theater, performances, beeldende kunst en een rijk kinderprogramma stonden op het menu. Tijdens deze coronaproof editie geen volle zalen, maar intieme en sfeervolle previews van het nieuwe cultuurseizoen. Het festival plaatste een uitroepteken achter wat er in deze tijd wel mogelijk is aan cultuurbeleving. Makers en instellingen missen hun publiek en andersom. Het UIT Festival zette de toon voor het nieuwe culturele seizoen en zorgde voor verbinding.

Dat het publiek smacht naar cultuur was dit weekend duidelijk merkbaar. Veel programmaonderdelen waren uitverkocht en de reacties van de bezoekers waren hartverwarmend. Alle instellingen toonden dat het goed mogelijk is om op een veilige manier van voorstellingen te genieten. De één deed dat door tours in kleine groepjes aan te bieden, de ander door stoelen met voldoende afstand door de ruimte te verspreiden. Overal werd het bezoek van tevoren geboekt om rijvorming of te volle zalen te voorkomen.

‘U BENT VOOR ONS VAN LEVENSBELANG’
Het BinnenUIT Festival ging op vrijdag van start met openhuis in de acht Cultuurankers. In de grote zaal van Popcentrum Paard kon je ervaren dat optredens in een sfeervolle intieme nachtclubsetting met loungebanken, stoeltjes en tafels en Perzische tapijten op de vloer je stevig kunnen raken. In de kleine zaal was een mini-festivalcamping nagebootst om de popliefhebbers die hun festivalzomer met Lowlands en Pinkpop in rook zagen opgaan weer even het festivalcamping gevoel te geven. In de Koninklijke Schouwburg bracht Antoinette Jelgersma een Liefdesverklaring aan het publiek. Quotes als ‘U bent niet thuisgebleven!’ en ‘U bent voor ons van levensbelang.’ symboliseerden de inzet van deze corona-editie van het UIT Festival om makers, instellingen en publiek weer samen te brengen. Dat gebeurde in ruime mate ook op zaterdag waar in Theater Dakota het tweedaagse Ook van Jou-Festival als onderdeel van het UIT Festival een krachtig vervolg kreeg. Kinderactiviteiten, muziek van trompettist Michael Varekamp en topdrummer Koen Herfst, een art studio waar bezoekers de fijne kneepjes van boetseren kregen onderwezen; een rijk aanbod waar jong en oud dankzij cultuur samenkwam. Zo ook in het Koorenhuis waar een breed palet aan culturele samenwerkingen uitmondden in een reeks theater-, dans- en muziekvoorstellingen. Het Zuiderparktheater trapte de derde festivaldag af met workshops voor de jongste bezoekers; in de zon en met de voeten in het gras hadden kinderen plezier tijdens workshops peuterdans en percussie. Verder genoot het publiek op zondag van een klassiek programma in de Kloosterkerk en van het non-fiction filmdiner Aan Tafel! in The Grey Space. Dit originele initiatief brengt met persoonlijke verhalen eetgewoontes van verschillende culturen in beeld, waarbij het filmscherm als bord fungeert waarop je hapjes van de gerechten krijgt geserveerd waarover de film verhaalt. Spraak- en smaakmakend.

Met het BinnenUIT Festival is het cultuurseizoen 2020/2021 officieel geopend. En dat is goed nieuws, want dat cultuur hard nodig is en mensen verbindt, dat was dit weekend overduidelijk.

gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag
070online-nieuws-reportages-denhaag
lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten