Gnawa Festival maakt met derde editie naam in Den Haag

Marokkaanse Gnawa brengt Den Haag in spirituele trance

Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 september staat Den Haag in het teken van het Gnawa Festival. Na twee succesvolle eerdere edities in de Haagse binnenstad slaan Multicultureel Jongerengeluid, Het Nationale Theater, Zuiderstrandtheater, PAARD, Korzo en ProJazz opnieuw de handen ineen voor een bijzondere derde editie. “We hebben er dit jaar voor gekozen om Gnawa talent uit de Benelux uit te nodigen gecombineerd met livestreams vanuit Casablanca gezien de maatregelen rondom het coronavirus”, aldus festivaldirecteur Mustapha Barbouch.

Op vrijdag 11 september trapt het festival af met de voorstelling De Waterbruid van Het Nationale Theater – een theatrale lezing van het toneelstuk van Tahar ben Jelloun met o.a. Soumaya Ahouaoui en Tamar van den Dop. En in het PAARD speelt gitaarvirtuoos Kel Assouf.

Op zaterdag 12 september zijn er concerten en voorstellingen op en rondom het Spuiplein, waaronder de band Shakuar o.l.v. Karima el Filali met een ensemble van het Residentie Orkest in de Nieuwe Kerk, Maâlem Rida Stitou met een traditionele lila in Korzo en een muzikale parade door de straten van Den Haag.

Afsluitend volgt op zondag 13 september het Marmoucha collectief met een flamencoconcert in de Nieuwe Kerk en de jeugdvoorstelling Muziekkaravaan van Noord-Afrika in Theater aan het Spui. Barbouch, “ik ben blij dat we met dit festival de gnawa cultuur kunnen promoten en daarmee een mooi stukje Marokkaans erfgoed naar Den Haag kunnen halen”.

Meer over Gnawa muziek

Gnaoua’ of ‘Gnawa is een rijk Marokkaans repertoire van oude spirituele, trance-opwekkende liederen en ritmes. Het is daarnaast een van de belangrijkste muzikale stromingen in Marokko met steeds meer eigentijdse artiesten die deze muziek onder een groot publiek weten te verspreiden.

Voor meer informatie en ticketverkoop zie www.gnawafestival.nl

Het Gnawa Festival Den Haag is een initiatief van Stichting Multicultureel Jongerengeluid in samenwerking met Het Nationale Theater, Zuiderstrandtheater, PAARD, Korzo en ProJazz.

gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag