“Elk plekje kan een podium zijn. Dat is belangrijker dan ooit.”

Voor het DiamantTheater in Haagse Hout is het scouten en uitproberen van nieuwe podium-locaties geen vreemde bezigheid.

Tot vorig jaar bemande zij de enige theaterwinkel in Den Haag en behuisde zij daarna een plekje op de nu-gesloten artiestenbroedplek aan de Tarwekamp. Onder de noemer ‘Heel Haagse Hout is ons podium’ is het theater recentelijk te zien geweest in het Haagse Bos, op de vrolijke buurt-bakfiets en bij de bibliotheek aan de Theresiastraat. Nu heeft het lokale cultuuranker een nieuw podium op het oog: online.

Mede vanwege de coronamaatregelen is dit een logische volgende stap. Mariët Struijk, directeur van het DiamantTheater, benadrukt het belang van deze keuze. “We begrijpen dat veel buurtbewoners gedwongen thuis zitten, vaak ook alleen. We willen iedereen laten weten dat wij er voor hen zijn door mooie momenten te creëren die ze kunnen ervaren vanuit hun eigen huis.”

De eerste gratis optredens en activiteiten staan al online op een frisse, nieuwe website. Zo heeft poppenkastartiest Lisette van Gemert, die in maart naar het theater zou komen met De Poppenparade, een drietal video’s opgenomen voor kinderen: Het is een combinatie van kijken en doen, zodat kinderen zelf thuis aan de slag kunnen met het maken van een poppenkast.

Programmeur Elly Hajian is fervent bezig met het werven van nieuwe artiesten en ideeën. “Waar ik naar op zoek ben is samenwerking en saamhorigheid, met artiesten én de buurt. Experimenteren met hoe wij cultuur verspreiden door het stadsdeel zit in ons DNA. Elk plekje kan een podium zijn. Nu er de noodzaak is om meer online te werken is het inzetten van dit kanaal belangrijker dan ooit.”

Ook cabaretier en buurtbewoner Sjaak Bral zet zich in voor het initiatief. Naast het beschikbaar maken van een theatershow en een voorlees-sessie van zijn nieuwste boek Ome Ed, heeft Bral fysieke boeken beschikbaar gemaakt voor ouderen die geen toegang hebben tot online media. Het DiamantTheater zal deze per bakfiets rondbrengen (foto) bij verschillende verzorgingstehuizen in het stadsdeel.

Volgende week begint het DiamantTheater met een ‘Kleur de buurt’ initiatief, waarbij alle bewoners van Bezuidenhout, Benoordenhout, Mariahoeve en Marlot worden gevraagd om kleurrijke vlaggetjes te maken met restjes stof of wol. Deze worden dan opgehangen door het stadsdeel.

“Door met zijn allen vlaggetjes te maken, creëren wij met elkaar een vrolijk, gezamenlijk kunstwerk” aldus Hajian. “En, wanneer we weer bij elkaar mogen komen, gaan wij er met zijn allen een mooi feestje van maken.”

De vlaggetjes kunnen vanaf volgende week worden ingeleverd tot eind mei bij meerdere lokale Albert Heijns. Voor meer informatie over dit initiatief en online programmering, bezoek diamanttheater.nl

gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag