Stappen in Den Haag

De meest complete uitgaans agenda van den haag

Programma nieuw Haags straatfestival The Streets Of Chuck Deely krijgt vorm

3 min read

Met onder meer Livin’ Blues Xperience, Tess et les Moutons, Neil Young Tribute, De Kiloknallers, Convoi Exceptional, NAFT en The Balcony Players

Nadat vorige maand de definitieve datum van het nieuwe Haagse festival The Streets Of Chuck Deely bekend werd gemaakt, regende het aanmeldingen van acts die graag op komen treden tijdens dit eerbetoon aan de op 9 januari 2017 overleden beroemde Haags/Amerikaanse straatmuzikant Chuck Deely. Inmiddels krijgt de programmering steeds meer vorm.

Op zondag 25 augustus 2019 presenteren zich tijdens het gratis toegankelijke festival in het centrum van Den Haag een slordige dertig verrassende acts, waaronder de Franstalige popgroep Tess et les Moutons uit Den Haag, het rock-‘n-rolltrio Convoi Exceptional, de Belgische feestband NAFT, straat-skaformatie De Kiloknallers (winnaars NK Straatmuzikanten 2019), singer/songwriter Teddy Macrander uit Den Haag, flamencogitarist Marnix Alexander DuCroock, de Haagse rockgitariste Pleun Stork, de Arubaans-Colombiaanse zanger/gitarist Aymar Torres, balkangroep Mima’s Chio Manush Orkestra, zangformatie Kurkenvrouwen, de Haagse zanger/gitarist Jhilani Wijsman, folkact Twigs & Twine (winnaar Gouden Pet 2017), reggaezanger Joost Wander, jazz-zangeres AliaZ en singer/songwriter Pyke.

Deze muzikanten spelen tussen 12.00 en 18.00 uur op vijf optreedplekken in de Grote Marktstraat. Elke act treedt meerdere keren op, op verschillende plekken in het winkelgebied. In principe zijn alle optredens volledig akoestisch. De organisatie levert geen stroom! Artiesten mogen wel zelf een kleine versterker op accu meenemen. Elders in de Grote Marktstraat komen drie plekken waar ruimte is voor Street Dance, Street Art en Street Theatre. Alle deelnemende artiesten maken kans op de Chuck Deely Award (een replica van het beeldwerk van kunstenaar Vincent de Kievit) en de Chuck Deely Aanmoedigingsprijs (inclusief een workshop begeleiding en coaching van Popradar Den Haag).

Het festival The Streets Of Chuck Deely wordt afgesloten met een avondvullend programma op het buitenpodium op de Grote Markt, met volledig versterkte optredens van onder andere de Haagse formatie Livin´ Blues Xperience (met zanger/saxofonist Nicko Christiansen, die meerdere albums opnam met Chuck Deely), The Balcony Players (internationale klezmer en zigeunermuziek) en een Neil Young Tribute met bekende Haagse muzikanten. Ook deze concerten zijn gratis toegankelijk. Tijdens de avond worden bovendien de eerste Chuck Deely Awards uitgereikt door wethouders Richard de Mos van Economie en Robert van Asten van Cultuur.

The Streets Of Chuck Deely is een project van de R.G. Ruijs Stichting en wordt georganiseerd in samenwerking met Marketing Haagse Binnenstad, Stichting Popdistrict, Grote Markt, KOO – kunstonderwijs organisatie en Popradar Den Haag. Het festival krijgt subsidie van de gemeente Den Haag en wordt ondersteund door Fonds 1818.

Hou de website Chuckdeely.nl en de Facebookpagina van het festival in de gaten voor updates over het programma.

Wie was Chuck Deely?
Chuck Deely, op 10 februari 1954 in Detroit geboren als Charles Edward Deely III, was een Amerikaanse zanger die als straatmuzikant beroemd werd in Den Haag. Hij begeleidde zichzelf met een gitaar. Meestal was hij ’s ochtends te vinden bij Den Haag Centraal en later op de dag in de Grote Marktstraat. In 2008 verleende burgemeester Jozias van Aartsen hem een ‘vergunning voor het leven’ als straatmuzikant. In 2009 won Deely de Haagse Popprijs. Op maandag 9 januari 2017 overleed de muzikant aan de gevolgen van een flinke griep. Een week later werd een herdenkingsbijeenkomst gehouden in het Paard. Sindsdien is de muzikant op meerdere manieren geëerd. Bij de tramondergang bij de Turfmarkt is zijn beeltenis op een muur geschilderd. Er verscheen een boek over hem en in november 2017 werd bij de Rijnstraat een bronzen beeldje van hem onthuld op de plek waar Chuck bijna dagelijks speelde.