Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

GEVIERDE LEGENDES EN BELOFTEN COMPLETEREN LINE-UP MONDRIAAN JAZZ 201

6 min read

Art Ensemble of Chicago komt naar Den Haag met speciale 50th Anniversary show

Vandaag maakt de organisatie van Mondriaan Jazz Festival vrijwel de gehele line-up bekend van de derde editie die op zaterdag 12 oktober 2019 plaatsvindt in Den Haag. Afgelopen maand zijn de eerste namen van MJAZZ 2019 prijsgegeven en nu worden daaraan toegevoegd: Art Ensemble of Chicago (USA), Daymé Arocena (CU), Ayanna Witter-Johnson (UK), Butcher Brown (USA), Glass Museum (B), Tawiah (UK), Nick Mazzarella Trio (USA), Tin Men and the Telephone (NL), Doppler Trio (NL), Lars Lucy 8Legions (NL) en Talks with Nate Chinen (USA). De focus van Mondriaan Jazz ligt daarmee ook dit jaar op een internationaal kwaliteitsprogramma, met o.a. acts op het punt van hun grote doorbraak, debuutshows en gecureerde groepen. Met de komst van Art Ensemble of Chicago geeft bovendien één van ‘s werelds meest gevierde avant-garde en freejazz-legendes acte de présence, met een tweede show op Nederlandse bodem in 26 jaar tijd.

Tijdens deze derde editie worden artiesten uit verschillende hoeken van de wereld bij elkaar gebracht, die gezamenlijk garant staan voor het geluid van nu en morgen. Naast progressieve jazz, hip-hop en soul uit New York en Londen en hedendaagse jazz uit Latijns-Amerika besteedt Mondriaan Jazz Festival eveneens aandacht aan jazz en technologie, waarbij innovatie en technologische toepassingen in (jazz)muziek op verschillende manieren worden belicht. De line-up van MJAZZ 2019 ziet er daarmee als volgt uit:

Art Ensemble of Chicago (USA) – 50th Anniversary – 2e NL concert in 26 jaar Chris Dave and the Drumhedz (USA) – enige NL concert in 2019 Daymé Arocena (CU) – enige NL concert in 2019 Camila Meza & The Nectar Orchestra (CL) featuring Mara Tieles StringLAB Project (Strings in Residence) – gecureerd, internationaal debuut blackwave. (B)
Emma-Jean Thackray’s Walrus (UK) The Lesson GK (USA) – internationaal debuut Fabian Almazan & Alcanza (CU) featuring Mara Tieles StringLAB Project (Strings in Residence) – gecureerd, internationaal debuut SEED Ensemble (UK) – internationaal debuut Ayanna Witter-Johnson (UK) Miguel Zenón Quartet (USA) Butcher Brown (USA) Glass Museum (B) Tawiah (UK) Nick Mazzarella Trio (USA) Tin Men and the Telephone (NL) – concert voor alle leeftijden Doppler Trio (NL) Lars Lucy 8Legions (NL) – debuutshow Talks with Nate Chinen (USA) Phronesis (UK/DK/SWE) – openingsconcert op 11 oktober

In de weken voorafgaand aan het festival worden er nog enkele lokale acts en dj’s aan het programma toegevoegd

ART ENSEMBLE OF CHICAGO
Art Ensemble of Chicago is veruit een van de meest gevierde avant-garde en free jazz-collectieven van vandaag. Dit zeer speciale collectief is ontstaan uit de muzikale visie, verkenningen en avontuurlijke samenwerkingen van oprichter Roscoe Mitchell in het Chicago van de jaren zestig en is geworteld in de befaamde Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM). De groep staat bekend om haar integratie van muziekstijlen waarin de geschiedenis van de jazz, oude West-Afrikaanse folklore en multi-instrumentale groepsimprovisaties een plek krijgen. Hun originele live uitvoeringen, door alle leden van het collectief geschreven, omvatten ook een uitgebreide range aan kostuums, schmink, rekwisieten, theater, poëzie en dans om een visueel, auditief en sensueel spektakel te creëren. De tweede keer in 26 jaar komt Art Ensemble of Chicago naar Nederland – voor een speciale en exclusieve ‘50th Anniversary show’ op MJAZZ 2019.

THEMATIEKEN MJAZZ 2019
Tijdens deze derde editie staan allereerst de verwante werelden van progressieve jazz, hiphop en soul centraal. MJAZZ 2019 belicht hiervan in het bijzonder de nauw vervlochten scenes in New York en London. Binnen dit kader werden eerder al Chris Dave and the Drumhedz, blackwave., Emma-Jean Thackray, The Lesson GK en Cassie Kinoshi met haar 13-koppige SEED Ensemble aangekondigd. Perfect binnen deze thematiek past ook Londonse singer-songwriter en celliste Ayanna Witter Johnson, wiens muzikale talent, betoverende zang en niet-compromitterende teksten moeiteloos zowel de klassieke als urban wereld overspannen. Haar eerste full-length album verschijnt deze zomer. Nieuw aan het programma toegevoegd is ook cultgroep Butcher Brown, dat met zijn vintage soul sound een enorme following op het wereldwijde web creëerde. Multi-instrumentalist Devon Harris (DJ Harrison), een van Butcher Brown’s founding members, mag met zijn obscure beattapes grote artiesten binnen de hiphop en jazz scenes zoals Questlove tot zijn fanschare rekenen.

Naast de focus op progressieve hiphop, soul en jazz uit London en New York, staat ook moderne en hedendaagse jazz uit Latijns-Amerika centraal tijdens MJAZZ 2019. De uit Havana afkomstige belofte Daymé Arocena zal op Mondriaan Jazz haar nieuwe album presenteren dat in september uitkomt op Brownswood Recordings, het label van wereldberoemde DJ Gilles Peterson. Eerder werden binnen deze programmalijn al aangekondigd de baanbrekende saxofonist Miguel Zenón en zijn Quartet, de Chileense jazz- en folkzangeres Camila Meza en haar Nectar Orchestra en Cubaanse wonderpianist Fabian Almazan en zijn groep Alcanza. Twee laatstgenoemde acts staan op het podium met het speciaal voor MJAZZ19 gecureerde StringLAB Project van Cubaanse viola speelster Mara Tieles.

De derde programmafocus van MJAZZ19 is jazz en technologie. De afgelopen jaren is er in Nederland een stroming ontstaan waarin een geheel nieuwe benadering is gegeven aan geïmproviseerde muziek met behulp van innovatie en technologie. De Nederlandse groep Tin Men and the Telephone geeft in de middag van 12 oktober een speciaal concert voor bezoekers van alle leeftijden. Daarbij kan het publiek door middel van een innovatieve en unieke app zelf invulling geven aan het optreden. Ook debuteert saxofonist Lars Dietrich met zijn project Lars Lucy 8Legions, waarbij Dietrich met zijn saxofoon drumcomputers en zelf geprogrammeerde avatar Lucy aanstuurt tot een wonderlijk en muzikaal geheel. Zijn clips gaan momenteel massaal viral op Instagram.

Vast onderdeel van Mondriaan Jazz Festival zijn de talks. Dit jaar worden de panelgesprekken verzorgd door niemand minder dan schrijver, journalist (voor NPR en New York Times) en WBGO-director Nate Chinen. Chinen heeft jarenlang geschreven over de hedendaagse jazz voor The New York Times en bracht vorig jaar zijn boek Playing Changes uit, dat door vele critici wordt gezien als een hedendaags jazzcanon. Chinen volgt hedendaagse bewegingen in jazz nauwlettend en het is een eer hem te mogen verwelkomen.

NPO SOUL & JAZZ
Dit jaar is NPO Soul & Jazz officiële mediapartner van Mondriaan Jazz Festival. Voorafgaand aan MJAZZ 2019 wordt door het radiostation een reeks specials gemaakt waarin optredende artiesten extra worden uitgelicht. Verder wordt er vooruitgeblikt op het festival met opnames van afgelopen editie, presenteren bekende gezichten van de zender enkele podia tijdens MJAZZ en worden de concerten in de grote en kleine zaal van PAARD opgenomen. Deze opnames worden in de periode na het festival verweven in de programmering van NPO Soul & Jazz.

OPENINGSCONCERT MET PHRONESIS
Op vrijdag 11 oktober 2019, aan de vooravond van de grote festivaldag, presenteren Mondriaan Jazz en ProJazz gezamenlijk een openingsconcert met Phronesis in het Koorenhuis. Voor dit optreden kunnen ‘Plus’ combitickets worden gekocht die toegang geven tot zowel Mondriaan Jazz Festival als het openingsconcert voorafgaand aan de grote festivaldag

Deense contrabassist Jasper Høiby, Britse pianist Ivo Neame en Zweedse drummer Anton Eger bouwden samen aan een band die vooruitstrevende akoestische muziek maakt en tegelijkertijd helder en simpel klinkt, ondanks dat het geheel ingenieus in elkaar zit. Phronesis staat garant voor aanstekelijke thema’s, krachtige composities en prikkelende grooves en maakt daarmee al jaren internationaal furore. “Een van de spannendste bands ter wereld” volgens Jazzwise en daardoor voor liefhebbers van inspirerende, creatieve jazz een absolute must see.

MJAZZ
Mondriaan Jazz Festival is een samenwerking tussen Good Music Company en PAARD met steun van de Gemeente Den Haag en verschillende fondsen. MJAZZ vertaalt de liefde van Mondriaan voor jazzmuziek naar een vooruitstrevend najaarsfestival van internationale allure. Hierbij staan ontdekking en vernieuwing centraal en worden bezoekers getrakteerd op unieke ervaringen door eenmalige samenwerkingen, (inter)nationale premières en speciaal voor MJAZZ gecureerde projecten. Een van de centrale uitgangspunten van het festival is dat als Mondriaan nog zou leven, geen enkele van de op MJAZZ geprogrammeerde acts zou misstaan in zijn indrukwekkende platencollectie.

MJAZZ MONDRIAAN JAZZ FESTIVAL 2019
DATUM: zaterdag 12 oktober 2019
LOCATIES: PAARD & Koorenhuis (Den Haag)
OPENINGSCONCERT met PHRONESIS: vrijdag 11 oktober 2019 (Locatie: Koorenhuis)

TICKETS
Early Birds: €32,50 – UITVERKOCHT
Early Birds ‘Plus’: €42,50 – UITVERKOCHT
Regular: €37,50 Regular
‘Plus’: €47,50 ‘Plus’ tickets geven toegang tot MJAZZ FESTIVAL 2019 (zaterdag 12 oktober 2019) én het MJAZZ 2019 openingsconcert met Phronesis (vrijdag 11 oktober 2019).
Voor alle ticketprijzen geldt: servicekosten inbegrepen.

INFO Overige festivalinformatie via: www.mondriaanjazz.nl

gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag
lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten
070online-nieuws-reportages-denhaag