Stappen in Den Haag

support de Haagse Horeca!

TodaysArt maakt eerste namen bekend

6 min read

Al sinds de eerste festivaleditie in 2005, heeft TodaysArt het Nederlandse én internationalekunstlandschap radicaal weten te veranderen. 2019 markeert alweer het vijftiende jaar van het festival vol immersieve kunst, experimentele muziek en clubartiersten, dat voor zijn jubileumeditie weer in Den Haag neerstrijkt. Bereid je voor op vier dagen vol immersieve ervaringen, nieuwe media installaties en optredens van ware pioniers; een editie die reflecteert op de afgelopen 15 jaar, maar ook op de digitale toekomst waar onze maatschappij in rap tempo op afstevent. Welkom bij TodaysArt 2019: “CONSCIOUSNESS.

Live A/V & Tech Show
Aïsha Devi ft. MFO present ∞E=TRv
Byetone
Caterina Barbieri + Ruben Spini
Pablo Valbuena
Ralf Baecker
Refik Anadol

Art
Evelina Domnitch + Dmitry Gelfand
Gabey Tjon A Tham
fuse* – DÖKK
patten
Push 1 Stop + Wiklow
RYOICHI KUROKAWA

Music/Club
Bamao Yendé
Bendik Giske
Crystallmess
Ewa Justka
Hibotep
Nihiloxica
Oceanic
Sentimental Rave

TodaysArt 2019: Consciousness
Elk jaar maakt het festivalprogramma van TodaysArt deel uit van een groter, overkoepelendverhaal. Vorige edities schetsten een wat sombere digitale toekomst, met thema’s als ‘Leap Into The Void’, ‘Sea of Random Data’ en ‘Conflict.’ Juist daarom wilde de organisatie het thema van dit jaar een meer positieve twist geven: het festival zal dit jaar veelzijdiger zijn, reflecterend op licht en duisternis, ecologische kwetsbaarheid en vindingrijkheid. TodaysArt 2019 zal ontdekken hoe ons bewustzijn nieuwe betekenis en relevantie kan bieden aan mensen in een digitale wereld, en hoe kunst, filosofie en creativiteit cruciaal zullen worden voor de mensheid in onze alsmaar veranderende samenleving. Met dit thema maken dystopische scenario’s over ‘black boxes’ en Artificial Intelligence plaats voor een focus op de kansen van digitale technologie.

Naast het thema zullen ook het uitgebreide netwerk en de internationale partnerships van TodaysArt terugkomen in het programma. Verwacht artiesten van het Oegandese festival Nyege Nyege, opkomend talent van het Europese platform SHAPE, en programma’s die met We Are Europe partners Insomnia and Sónar tot stand zijn gebracht.

Met elke editie trekt TodaysArt langs een andere route door Den Haag, waaruit door de jaren heen de meest bijzondere festivallocaties zijn voortgekomen. Dit jaar variëren de locaties van de enorme voormalige fabriekshal ‘De Electriciteitsfabriek’ en de concert- en theaterzalen van PAARD en Theater Aan het Spui, tot de legendarische ondergrondse ruimtes van Het Magazijnvoor het nachtprogramma.

Live A/V & Tech Shows
Ook deze editie presenteert TodaysArt de meest avant-gardistische audiovisuele- en multisensoriële tech shows. De Zwitserse artieste en radicale alchemiste Aïsha Devi maakt dit jaar haar TodaysArt-debuut met haar nieuwe show ∞E=TRv. Voor de show gaat ze de samenwerking aan met de Berlijnse visuele artiest MFO. Op de line-up pronkt tevens de Italiaanse musicus Caterina Barbieri, die recentelijk nog haar tweede veelgeprezen album heeft uitgebracht en vorig jaar een briljant eindconcert verzorgde in de Koninklijke Schouwburg. Dit jaar slaat ze de handen ineen met de getalenteerde Ruben Spini voor een gloednieuwe live A/V show.

Het tevens Italiaanse fuse* brengt DÖKK naar Haagse gronden. Dit meeslepende live media-optreden neemt het publiek mee op een reis door ruimte en tijd, balancerend tussen licht en duisternis. Het resultaat is a visueel sterke mix van digitale kunst, innovatie en wetenschap. Een adembenemende show die op stoutmoedige wijze de expressieve mogelijkheden van digitale technologie verkent.

A/V-veteraan RYOICHI KUROKAWA, de Japanse meester van onfeilbare synesthetische compositie, presenteert zijn nieuwe project gebaseerd op 3D-data van ruïnes. Het Londense patten, befaamd om hun high-tech, multiplatform en dansbare A/V shows, zal tevens zijn opwachting maken. Byetone keert terug naar het festival na een geweldige bijdrage in een eerdere festivaleditie, evenals de Canadese Push 1 Stop en Wiklow, die hun driedimensionale algorithmische optreden ‘Membrane’ komen opvoeren.

Art
Voor de jaarlijkse kunsttentoonstelling keert TodaysArt terug naar ‘De Electriciteitsfabriek.’ In dit rauwe, industriële monument in de Hofstad zullen veel nieuwe, grootschalige werken worden tentoongesteld, waarvan een groot deel locatiespecifiek. Samen met het residency-programma Crossing Parallels (i.s.m. TU Delft) en We Are Europe presenteert de organisatie trots de deelname van Refik Anadol aan de tentoonstelling. Voortbouwend op zijn huidige onderzoek naar Artificial Intelligence en machine-hallucinatie, zal hij een enorme LED datasculptuur naar de fabriekshal brengen.

Een terugkerende mijlpaal naar TodaysArt is Pablo Valbuena, wiens spraakmakende projectieseen blijvende indruk maakten op het festival in 2008. De meester van space-time en subjectieve ervaringen presenteert een installatie van zijn Array-serie, een werk dat de grenzen tussen het virtuele en de echte wereld moeiteloos doet vervagen. Ralf Baecker neemt deel aan de tentoonstelling met drie van zijn werken. De Duitse artiest bereikte internationale faam met zijn installaties en machines, die de achtergronden en processen van het digitale op bijna poëtische wijze naar voren weten te halen.

Ook het werk van verschillende artiesten van het residency-programma Crossing Parallels wordt tentoongesteld op TodaysArt 2019. Het platform, een samenwerking tussen TodaysArt en de TU Delft, brengt artiesten en wetenschappers samen om samen te werken aan innovatieve projecten, nieuwe technologieën te stimuleren en op wetenschappelijke uitvindingen te reflecteren. De werken die dit jaar worden tentoongesteld, zijn het resultaat van samenwerkingen tussen de afdelingen Industrieel Design, Architectuur en Quantumfysica.

Installatie-artiest Gabey Tjon A Tham zal het resultaat laten zien van haar onderzoek naar de menselijke ervaring van algoritmische tijd. Een van de immersieve omgevingen van Dmitry Gelfand en Evelina Domnitch zal worden tentoongesteld.

Music/Club
Op de line-up van clubartiesten pronken dit jaar veel bekende gezichten, evenals de crème de la crème van opkomend internationaal talent. Onder de eerste bevestigde artiesten is de queer artiest en saxofonist Bendik Giske. De musicus gebruikt kwetsbaarheid, lichamelijkheid en uithoudingsvermogen om jazz en clubmuziek samen te smelten; bouwend met de fundamenten van elektronische muziek, maar live uitgevoerd.

Drie opkomende clubnamen worden dit jaar gepresenteerd in samenwerking met het Europese kunst- en muziekplatform SHAPE. Franse DJ Bamao Yendé, die complete dansvloeren naar een nieuw level weet te krijgen met zijn warme, energieke afrobeat, en landgenoot Sentimental Rave, een veelbelovende DJ en producer die haar inspiratie haalt uit hardcore, rave beats en experimentele techno.

Onder de andere clubnamen zijn ook Crystallmess en de Nederlandse opkomende artiest Oceanic, die speciaal voor TodaysArt een speciale set zal geven. De Poolse noise artiest Ewa Justka zal tevens haar opwachting maken. De autodidacte bouwt haar eigen synths en werkt met multisensoriële presentaties van analoge signalen en stroboscopen.

In samenwerking met Nyege Nyege brengt TodaysArt dit jaar ook groot talent uit Afrika: Hibotepbijvoorbeeld, een fashion designer, filmmaker, DJ en producer. De Somali artieste verkent de raakvlakken van liefde, angst, terror, schoonheid en leegte, en dit alles met een prachtdecor van Somali folklore. Nihiloxica zal een live optreden geven dat de volle kracht van de oude Bugandese drumtraditie uit Oeganda benut. De groep heeft de traditie nieuwe betekenis gegeven door het op de hedendaagse dansvloer te richten, bekeken door een duistere, broeierige lens van techno. Het resultaat is een continue dialoog tussen twee culturen; een dialoog dat op het internationale toneel flink wat aandacht heeft getrokken.

Context
Naast het uitgebreide kunst- en muziekprogramma presenteert TodaysArt ook een Context Programma dat achtergrond, inspiratie en verdieping biedt naast de gepresenteerde werken en artiesten. De panels, keynote-sprekers en discussies die TodaysArt op haar vijftiende editie zal presenteren, worden binnenkort bekendgemaakt naast nog veel meer artiesten, werken en shows, dus stay tuned!

Bevestigde Artiesten
Aïsha Devi ft. MFO present ∞E=TRv – Bamao Yendé – Bendik Giske – Byetone – Caterina Barbieri + Ruben Spini – Crystallmess – Evelina Domnitch + Dmitry Gelfand – Ewa Justka – fuse* presents DÖKK – Gabey Tjon A Tham – Hibotep – Nihiloxica – Oceanic – Pablo Valbuena – patten – Push 1 Stop + Wiklow – Ralf Baecker – Refik Anadol – RYOICHI KUROKAWA – Sentimental Rave

SHAPE + We Are Europe
Bamao Yendé, Sentimental Rave, Crystallmess en patten worden gepresenteerd in het kader van het Europese netwerk SHAPE (Sound, Heterogeneous Art and Performance in Europe).

Nihiloxica, Hibotep, Refik Anadol, Pablo Valbuena, Push 1 Stop & Wiklow en Bendik Giske zijn gepresenteerd in samenwerking met Insomnia and Sónar in het kader van We Are Europe.

Tickets
Early Bird €60,-
Festival Pass €80,-
Support Pass €120,-

Tickets zijn nu beschikbaar via: https://todaysart.stager.nl/2019/tickets

lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten
barclub-188-cafe-bar-laanvannieuwoostindie-denhaag
comeonin-craftbeer-thaifood-restaurant-denhaag
nog-een-bakkie-koffiebarlunchroom-denhaag
indy-scheveningen-surinaams-indiaas-denhaag
hendriks-fis-drinks-visrestaurant-ginbar-denhaag