TodaysArt 2018 – Driedaags audio-visueel spektakel in hartje Den Haag

TodaysArt biedt een podium voor de nieuwste, meest gewaagde en vooral meest spraakmakende kunst uit binnen- en buitenland. Hoewel deze werken niet altijd even gemakkelijk in een hokje te plaatsen zijn, reflecteren ze altijd op de verhoudingen tussen mens, technologie en cultuur. Dit alles wordt samengebonden door de verhalende leidraad van het festival, die het publiek probeert aan te zetten tot kritische en relevante discussies. De festivaleditie van vorig jaar draaide vooral om algoritmes en technologische complexiteit. Dit jaar bouwt TodaysArt hierop voort met het thema ‘Bubble vision/parallel worlds:’ de verschillende werelden waar mensen deel van zijn, maar ook in steeds grotere mate afwezig van zijn door het groeiende belang van computersystemen en automatisering.

Society for Arts and Technology (SAT)
Als deel van de internationale samenwerking met de Society for Arts and Technology (SAT) van Montréal haalt TodaysArt dit jaar een wel heel bijzonder concept naar het Spuiplein in Den Haag: de ‘Fulldome’, een koepelvormige projectieruimte van 360 graden en een diameter van 15 meter. De koepel zal tijdens het festival onderdak bieden aan vijf immersieve audiovisuele voorstellingen die speciaal voor deze ruimte zijn ontwikkeld binnen het programma van de SAT:  Versus’ (Live) door Nonotak, ‘Entropia’ (Live) door Fraction & LP Starnault , Nature Graphique & Ex Nihilo, ’end(O)’  (Live) door Alex Augier and Alba G. Coral ‚Inertia’ (Live) door Desaxismundi & Terminal Wolf and ‘Interpolate’  Interpolate (Live) door Woulg & Push 1 Stop.

Dasha Rush
Ook buiten de muren van de koepel zullen tijdens TodaysArt op verschillende locaties talloze optredens te beleven zijn, zoals bijvoorbeeld ‘Les Territoires Éphémères door Dasha Rush. De Russische componiste, dj en geluidskunstenares weet keer op keer de grenzen van de hedendaagse kunst te verleggen en zal dit ongetwijfeld ook op TodaysArt voor elkaar krijgen met dit nieuwe audiovisuele werk. De multidisciplinaire show is een samenwerking met danser Valentin Tszin en de visuele artiest Stanislav Glazov. Enkele weken geleden werd Les Territoires Éphémères voor het eerst opgevoerd op Raster Index in Berlijn. De Nederlandse première zal op TodaysArt plaatsvinden.

Guy Ben-ArycellF
Ook het biotechnologische kunstwerk cellF van de Australische wetenschapper en kunstenaar Guy Ben-Ary, Nathan Thompson, Andrew Fitch en Darren Moore beleeft op TodaysArt zijn nationale première. Het werk vertegenwoordigt de eerste biologische synthesizer ter wereld, of naar eigen zeggen van Ben-Ary zijn ‘rockster alter-ego in een petrischaaltje.’ Het brein van de synthesizer bestaat uit een echt neuraal netwerk, gefabriceerd van zijn bloedeigen huidcellen. De neuronen besturen een ‘lichaam’ van analoge synthesizers, welke reageren op muziek die ter plekke door ‘echte’ artiesten wordt gespeeld. Samen voeren de neuronen, synthesizers en menselijke muzikanten een soort jamsessies uit die gedeeltelijk, maar niet geheel menselijk te noemen zijn. Met cellF presenteren de artiesten een radicale nieuwe denkwijze over de definities van muzikaliteit en performance. De muzikanten die op TodaysArt met cellF zullen optreden zijn componist en vocalist Jaap Blonk en multi-instrumentalist Han Bennink.

Transforma and Sascha Ring (Apparat)
Ten slotte presenteert TodaysArt de wereldpremière van een unieke voorstelling van  de artiestengroep Transforma en muzikant en componist Sascha Ring (Apparat): ‘Manufactory.’ De show combineert video, dans, muziek en fysiek theater tot een meeslepende installatie die reflecteert op de geschiedenis van werkpatronen, van de eerste ambachtslieden tot moderne fabrieken. Tijdens Manufactory wordt het publiek meegenomen naar een fictieve fabriekshal, waarin een abstracte verhaallijn de fysieke en herhalende aspecten van lichamelijk werk een compleet nieuwe betekenis zal geven. Met het project proberen de artiesten te ontdekken hoe wij als mensen, in een wereld van steeds maar toenemende automatisering, eigenlijk nog verband houden met het concept van ‘arbeid.’

Het vandaag aangekondigde programma zal in de loop van de komende weken verder worden uitgebreid, met een line-up van DJ’s, live sets, concerten, installaties en discussiepanels.

Tickets
Early Bird Ticket 52€
Festival Ticket 70€

Alle tickets zijn verkrijgbaar in onze ticketshop.