Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

UNIEKE SAMENWERKINGEN VOOR MONDRIAAN JAZZ 2018

4 min read

Cutting-edge Haags jazzfestival cureert o.a. supergroep rondom Makaya McCraven en plaatst Eric Vloeimans in bijzondere context

Op zaterdag 13 oktober 2018 komt er een vervolg op het veelvuldig gelauwerde festival Mondriaan Jazz dat afgelopen jaar haar primeur beleefde in Den Haag. Voor deze tweede editie van #MJAZZ maakt de organisatie nu een groot deel van de line-up bekend. Geheel in lijn van het afgelopen jaar ligt ook in 2018 de focus op een internationaal kwaliteitsprogramma met een spraakmakend openingsproject, acts op het punt van hun grote doorbraak en unieke gecureerde supergroepen – ‘bringing great spirits together’. Op het festivalaffiche prijkt dan ook een aantal zeer aansprekende namen uit de hedendaagse jazzscene zoals Makaya McCraven, Jeff Parker (Tortoise), Miguel Atwood-Ferguson (Dr. Dre, J Dilla, Flying Lotus), Ambrose Akinmusire, Cory Wong (Vulfpeck), Ben LaMar Gay, Nate Wood en Eric Vloeimans.

LINE-UP
Een van de thema’s van MJAZZ 2018 is de avant-gardistische Chicago stroming, waarin tegenwoordig jazz op een vernieuwende manier wordt benaderd met o.a. elektronica, hiphop en sampling. Ook is er aandacht voor de unieke wijze waarop het collectief Brooklyn Raga Massive jazz redigeert naar Indiase klassieke muziek. De line-up ziet er vooralsnog als volgt uit: Brooklyn Raga Massive ft. Eric Vloeimans (USA/NL), Makaya Mccraven: CHI x LA x LON Session (USA) ft. Miguel Atwood-Ferguson, Jeff Parker, Brandee Younger, Soweto Kinch, Junius Paul & Ben LaMar Gay, Cory Wong (Vulfpeck, USA), Ambrose Akinmusire Quartet (USA), Shai Maestro Trio (ISR/USA), Yazmin Lacey (UK), Nate Wood fOUR (USA), The Necks (AUS), Spirit Fingers (USA), Ben LaMar Gay (USA), Jeff Parker – solo (USA), Time Is A Blind Guide (NO), Marc O’Reilly X Jasper Høiby (IRE/DK) en Cortex (NO). Net als vorig jaar zijn er ook een tweetal panelgesprekken met de gerenommeerde jazzjournalist en schrijver Ashley Kahn (USA). Binnenkort voegt de festivalorganisatie nog enkele aansprekende namen toe aan deze toch al niet geringe reeks.

OPENINGSCONCERT MET SHAI MAESTRO TRIO
Op vrijdag 12 oktober 2018, aan de vooravond van de grote festivaldag, presenteren Mondriaan Jazz en Projazz vanaf 19.30 uur een gezamenlijk openingsconcert van Shai Maestro Trio in Het Koorenhuis. Dit concert is gratis toegankelijk voor kaartkopers van Mondriaan Jazz en dient van tevoren gereserveerd te worden via www.paard.nl.

MAKAYA MCCRAVEN: CHI x LA x LON SESSION
Een hedendaagse supergroep speciaal samengebracht voor MJAZZ 2018, rondom één van de meest gevraagde en veelzijdige drummers van vandaag: Makaya McCraven. De groep zal verder bestaan uit o.a. gitarist Jeff Parker, violist Miguel Atwood-Ferguson, harpiste Brandee Younger, saxofonist Soweto Kinch, bassist Junius Paul en multi-instrumentalist Ben LaMar Gay. Makaya McCraven wordt alom gezien en geprezen als revolutionaire leider van de nieuwe Chicago avant-garde, waarin op vernieuwende wijze elektronica, hiphop en jazz worden samengebracht. In samenwerking met het baanbrekende label International Anthem nam Makaya ruim 48-uur aan jams op, die hij knipte en plakte tot een “Bitches Brew” album van nu. Het zette Makaya aan tot het maken het analoog opgenomen album Highly Rare (2017) en het opnemen van impro-sessies in Chicago, Los Angeles en London, met verwante geesten: de CHI x LON x LA Sessions. #MJAZZ brengt de geest van de sessies en muzikanten uit alle drie steden samen voor een uniek concert, geheel geïmproviseerd, op het scherpst van de snede.

BROOKLYN RAGA MASSIVE FT. ERIC VLOEIMANS
Brooklyn Raga Massive (BRM) is een collectief geworteld in de Indiase klassieke muziek, afkomstig uit Brooklyn en Harlem (New York). Geprezen als “Leaders of the Raga-Renaissance” door The New Yorker, creëert BRM eigen composities en redigeert de muziek van o.a. John Coltrane, Alice Coltrane en Terry Riley in een door Ragas geïnspireerd discours, waarbij de jazzwereld en de Indiase klassieke wereld op een unieke wijze worden samengebracht. #MJAZZ heeft speciaal voor deze editie een eenmalige samenwerking gecureerd met de veelgeprezen Nederlandse trompettist/componist Eric Vloeimans. De klassiek geschoolde Vloeimans staat bekend om het samenbrengen van geïmproviseerde muziek en jazz met o.a. klassieke muziek en elektronica. Hij heeft verschillende groepen geleid die barrières doorbreken tussen muziek uit verschillende culturen. Dit is echter de eerste keer dat Vloeimans zich waagt aan de Indiase klassieke muziek. In de combinatie met een collectief als BRM, zal dit een opmerkelijk dynamisch en verrassend concert opleveren.

#MJAZZ
Mondriaan Jazz Festival is een samenwerking tussen Good Music Company en Paard met steun van de Gemeente Den Haag en verschillende fondsen. #MJAZZ vertaalt de liefde van Mondriaan voor jazzmuziek naar een progressief jazzfestival van internationale allure. Hierbij staan ontdekking en vernieuwing centraal en worden bezoekers getrakteerd op unieke ervaringen door speciaal voor #MJAZZ gecureerde projecten. Een van de centrale uitgangspunten van het festival is dat als Mondriaan nog zou leven, geen enkele van de op #MJAZZ geprogrammeerde acts zou misstaan in zijn indrukwekkende platencollectie.

EARLY BIRDS EN VOORVERKOOP
Zolang de voorraad strekt is er voor #MJAZZ 2018 een beperkt aantal early bird tickets te koop voor €30 (incl. servicekosten). De reguliere voorverkoop start op vrijdag 18 mei a.s. om 12.00 uur. Een festivalticket voor #MJAZZ 2018 kost €35 (incl. servicekosten).

DATUM: zaterdag 13 oktober 2018 
LOCATIES: Paard| Humanity House | Koo   (Den Haag)
TICKETS: €35 (incl. servicekosten)
START VVK: vrijdag 18 mei 2018 vanaf 12.00 uur
INFO: www.mondriaanjazz.nl

lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten