Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

Samenwerkende Haagse cafés brengen 30 brouwers samen op groot herfstbierfestival.

3 min read

Wegens herfstweer alleen op vrijdag Haagse Bier Markt Herfstbierfestival
Samenwerkende horecazaken hakken de knoop door: de zaterdag komt wegens verwachte storm te vervallen

Dit weekend vindt het Haagse Bier Markt Herfstbierfestival plaats op en rond de Grote Markt. Na een kritische blik op de weersverwachtingen hebben de samenwerkende horecazaken besloten de tweede dag van het festival te annuleren. De vrijdag gaat wel gewoon door!!

Voor dit festival, één van de grootste ooit in Den Haag slaan Rootz, de Boterwaag, Hoender en Hop, September en de Zwarte Ruiter de handen ineen. Bierliefhebbers hebben hier de kans om meer dan 100 speciale seizoensbieren te proeven. Onder de aanwezige brouwerijen zijn veel Haagse brouwers. Met een speciaal kristallen proefglas kunnen bezoekers op zoek naar hun favoriet, in een festivalsetting met live muziek en verwarmde terrassen.

Onder de 30 aanwezige brouwerijen presenteren ook Haagse brouwers Kompaan Bier, Brouwerij Scheveningen, Crooked Spider en Bierbrouwerij De Arn hun nieuwe seizoensbieren.

Het festival vindt plaats op vrijdag 20 oktober van 15:00 – 23:00. De eerder aangekondigde zaterdag komt wegens slechte weersvoorspellingen te vervallen. Het festival loopt van de Grote Markt de hoek om naar café Rootz in de Grote Marktstraat. Naast bier is er te genieten van live gypsy jazz en Franse liedjes van Pierre et les Optimistes, rock’n’roll bigband Trenchcoat en de swing jazz & jive van de Busquitos en vinyl dj’s.

Meer dan 100 speciaalbieren om te proeven, live muziek en dj’s

Vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober slaan Rootz, de Boterwaag, Hoender en Hop, Zèta, September en de Zwarte Ruiter de handen ineen voor een groot herfstbierfestival. Bierliefhebbers hebben hier de kans om meer dan 100 speciale seizoensbieren te proeven. Onder de aanwezige brouwerijen zijn veel Haagse brouwers. Met een speciaal kristallen proefglas kunnen bezoekers op zoek naar hun favoriet, in een festivalsetting met live muziek en verwarmde terrassen.

Het nieuwe bierdrinken
Volgens het Bierburo is het enthousiasme voor speciaalbieren nog altijd op een hoogtepunt. De beleving van bier heeft in de afgelopen jaren een omslag gemaakt in Nederland. In 2012 waren er 123 brouwerijen in Nederland, anno 2017 zijn dit er 515. Biersommelier is inmiddels een gerespecteerd beroep en in de Rootz en de Boterwaag staan naast wijnsuggesties ook biersuggesties op het menu die mooie ‘food pairings’ vormen.

Unieke samenwerking
Behalve aan de bar merken zowel de Grote Markt als de Rootz de groeiende populariteit op de eerder georganiseerde bierfestivals, die op steeds grotere belangstelling konden rekenen. Na de Winterbierfestivals en Haagse Bier Markt lente-edities werken de zaken nu samen voor één groot festival, om de start van het bockbierseizoen te vieren, waar de brouwers hun seizoensbieren voor 2017 komen presenteren. Deze manier van samenwerken is nieuw in de wereld van Haagse bierfestivals, die voorheen het initiatief waren van solitaire horecazaken of brouwerijen.

Bockbier line-up

Op het festival staat een bont gezelschap van bekende en minder bekende brouwers. Kleine lokale brouwerijen met één of enkele bieren staan naast ‘headliners’ als Kompaan, Jopen en De Molen. Ook Palm en Brand mochten niet ontbreken op het festival, als pioniers van het speciaalbier. Brand kwam in 1949 als eerste grote Nederlandse brouwer met speciaalbier Imperator op de markt, toen nog als bockbier (inmiddels is het getransformeerd tot een wat lichter bier). Bockbier wordt ook wel ‘het feestje van de brouwer’ genoemd, omdat in tegenstelling tot pils een bock niet precies hetzelfde hoeft te smaken als het voorgaande brouwsel.

Dubbel festivalterrein
Het festival vindt plaats op vrijdag 20 oktober van 15:00 – 23:00 en zaterdag 21 oktober van 14:00 – 23:00. Het festival loopt van de Grote Markt de hoek om naar café Rootz in de Grote Marktstraat. Centraal op het festival staat de passie van de brouwers en het proeven van de bieren, die maar een beperkt verkrijgbaar zijn. Terwijl je je favoriet probeert te ontdekken kun je de brouwers alles vragen over hun bieren. Naast bier is er te genieten van lekker eten,  live gypsy jazz en Franse liedjes van Pierre et les Optimistes, rock’n’roll bigband Trenchcoat en de swing jazz & jive van de Busquitos en vinyl dj’s. Toegang tot het festival is gratis.

Deelnemende brouwerijen:
Crooked Spider Wassenaar | De Blauwe IJsbeer Nieuwpoort | Feniks Heule (België)  | Neobosski Utrecht | The Sister Brewery Breukelen | Gebrouwen door Vrouwen Amsterdam | Jopen Haarlem | De Prael Amsterdam | Kompaan Den Haag |BRAND Wijlre | Amsterdam Brewboys | Vet en Lazy Rotterdam | Hoop Zaandijk | Raven Bone Hill Maassluis | Kaapse Brouwers Rotterdam | Texels Texel | Brouwerij de Molen Bodegraven | Birra Baladin Piozzo (Italië) | Schelde Hoogstraten (België) | Bonckhorster Bronckhorst | De Arn Rijswijk | Boegbeeld Den Bosch | Bird Amsterdam | Two Chefs Brewing Amsterdam | Oersoep Nijmegen | Frontaal Breda | Palm Steenhuffel | Brouwerij Scheveningen | Eiber Den Haag | vd Streekbier Utrecht

lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten