Den Haag vierde vier dagen lang de Vrede tijdens het Just Peace festival

Den Haag, 25 september – Den Haag, dé internationale stad van Vrede en Recht, stond de afgelopen vier dagen in het teken van het Just Peace festival. Het grootste Vredesfestival van Nederland, ging zoals elk jaar van start tijdens de Internationale Dag van de Vrede, donderdag 21 september. Het festival sloot zondagavond af met onder andere de Vredesloop, Haagse Internationale Open Dag en Peace in the Park en kon gedurende vier dagen rekenen op een massaal toegestroomd publiek met een brede interesse in de thematiek vrede en recht.

Een uitverkochte Hague Talks in het Vredespaleis was het openingsevenement donderdagavond. De speciale editie van Hague Talks XL was via een livestream te volgen, voor iedereen die geen kaartje had weten te bemachtigen. In het Atrium was de Canon Zilveren Camera expositie te bewonderen, in combinatie met een overzichtstentoonstelling van de in 2016 in Libië overleden oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans.

In het Humanity House gaf de expositie van Robin de Puy voor Studio Aleppo de aanleiding voor het debat op zondag getiteld: ‘hoe verwelkomt Den Haag nieuwkomers?’. Den Haag telt meer dan 180 nationaliteiten, maar leven ze ook met elkaar? En hoe doe je dat eigenlijk, nieuwe mensen opnemen in je stad? Daarover ging de discussie op 24 september in het Humanity House. Speciale gast was de Syrische fotograaf Issa Touma. Touma is initiatiefnemer van Studio Aleppo en organiseerde tijdens de oorlog in Syrië workshops waarin hij jongeren met verschillende religieuze en etnische achtergronden bij elkaar bracht. Over zijn ervaringen wisselde hij van gedachten met de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh en student Mohammed Taha.

Het Just Peace Festival beoogt mensen te verbinden en te versterken en draagt bij aan de dialoog in een wereld die onderhevig is aan verandering. Tijdens de vijfde editie van Peace in the Park in de Paleistuinen kregen belangstellenden de kans om te ontdekken hoe ze hun in eigen omgeving vrede kunnen stichten.

Sportievelingen konden zondag hun hart ophalen tijdens de Vredesloop Den Haag. Het prachtige weer droeg bij aan een stralende start van zo’n 5.000 lopers. Het parcours sloot aan op de Haagse Internationale Open Dag en voerde langs een aantal historische monumenten en locaties die in het teken staan van vrijheid en vrede. Prins Pieter-Christiaan van Vollenhoven liep mee met de 10km loop. “Ik vind het geweldig dat de Vredesloop Den Haag elk jaar gehouden wordt, zeker in deze tijd is het belangrijk stil te staan bij Vrede. Ik doe graag mee omdat je loopt voor een goed doel en de organisatie super is”, aldus de Prins. Natuurlijk gaat het bij de Vredesloop Den Haag vooral om het lopen voor de Vrede en UNICEF. Een mooi bedrag van € 6.627,50 werd door de lopers opgehaald, de opbrengst is bestemd voor een project dat kinderen op de vlucht steunt.

Duizenden bezoekers genoten van het mooie weer en de gastvrijheid van 12 internationale organisaties die hun deuren openden voor het enthousiaste publiek. Vanuit heel Nederland was men naar Den Haag afgereisd om kennis te maken met dé stad van Vrede en Recht. Bij het Museon werd een speciaal samengesteld documentaire festival en fototentoonstelling getoond over 70 years Peacekeeping door Chaim Litewski, voormalig media-expert van de Verenigde Naties. Studenten van de Design Academy presenteerden hun eindexamenwerk over de verbeelding van Vrede en Recht. Buiten konden bezoekers ervaren hoe het is om aan een vredesmissie mee te doen door in één van de VN voertuigen te kruipen. De aanwezige Veteranen, in vol ornaat, informeerden het toegestroomde publiek over de voertuigen en de missies. Kortom, het was een geweldige 10e editie van de Haagse Internationale Open Dag en voor de vierde keer een heel geslaagd Just Peace festival.

gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag
070online-nieuws-reportages-denhaag
lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten