Just Peace festival vanavond van start met Hague Talks: Dialogues for Peace

Livestream maakt uitverkocht event voor iedereen toegankelijk

Den Haag 21 september – Vandaag, 21 september, is door de VN uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede en vormt daarmee het uitgelezen vertrekpunt voor de start van het vierdaagse Just Peace festival in Den Haag. Het Vredespaleis is het decor voor het openingsevenement Just Peace presents HagueTalks: Dialogues for Peace. Vanavond staat tijdens deze bijzondere editie van HagueTalks de dialoog centraal. Hierbij worden meerdere disciplines bij het denken rond vrede en recht betrokken, waaronder dans, design, muziek en taal. Just Peace presents HagueTalks is een statement en een uitnodiging aan een ieder “to act for peace”. Het evenement is volledig uitverkocht, thuisblijvers kunnen de inspirerende avond echter op de voet volgen via de livestream

Just peace presents Hague Talks: Dialogues for Peace
Politicoloog Fleur Ravensbergen (1983) is vredesonderhandelaar in gewapende conflicten. Fleur onderhandelt al sinds haar 25e met gewapende groeperingen uit de Democratische Republiek van Congo en Irak in de hardnekkigste conflicten om geweld te stoppen. Ze deelt met haar publiek hoe ze als mens en als professional haar werk doet in een context die gekarakteriseerd wordt door geweld.

Neuropsycholoog Mariska Kret (1982) (Universiteit Leiden) belicht de evolutionaire context van vrede en oorlog en maakt hierbij een vergelijking tussen mensen en apen. Mariska onderzoekt hoe mensen via non-verbale kanalen emoties uiten, hoe deze worden opgepikt en wat voor invloed die interacties hebben op het ontstaan van vertrouwen, samenwerking en competitie. Psychologisch onderzoek naar de emoties van aan de mens verwante dieren als chimpansees en bonobo’s helpen haar bij de ontwikkeling van nieuwe inzichten van de evolutie van emoties.

Documentairemaker Chaim Litewski werkte van 1991 tot 2016 als media (expert/productent) van Verenigde Naties. In deze periode bracht hij honderden conflicten en humanitaire rampen in beeld waaronder de oorlog in Joegoslavie en de genocide in Rwanda. Met de bezoekers deelt hij kennis en ervaringen die hij gedurende zijn loopbaan heeft opgegaan over hoe men zich verhoudt tot het verdriet van anderen.

Twee studenten van de Design Academy Eindhoven hebben een vernieuwende vertaling gemaakt van de beeldtaal van Vrede. In Dorota Gazy’s afstudeerproject Court Dance geven dansers op het podium de spannende dynamiek in de rechtbank weer, waarbij een rol is weggelegd voor het slachtoffer, dader en de rechtvaardigheid. Designer Daan Wubben laat iedereen via een interactieve installatie kennismaken met zijn nieuwe humanistische taal. Het werk van deze en andere studenten is ook te bezichtigen in het Museon in de tentoonstelling ‘Visualising Peace’ (23 & 24 sept.)

Speciaal voor dit openingsevenement draagt het nieuwe initiatief The Hague Orchestra for Peace, onder leiding van Amer Shanati en samengesteld uit jonge vluchtelingen, een compositie van de talentvolle 16-jarige student Ahmed voor. Ahmed is woonachtig in Homs en onlangs winnaar geworden van een Syrisch tv-programma, waarin gezocht werd naar nieuw talent binnen de traditionele muziek. Ahmed belicht in een voorafgaande talk de rol van muziek in zijn leven in tijden van oorlog.

De Syrische-Palestijnse cartoonist Hani Abbas, ontving in 2014 de Editorial Cartoon International Prize in 2014 uit handen van Kofi Annan. Hani maakt gedurende het hele programma een vertaling van hetgeen er op het podium gebeurd in cartoons.

Nog tot en met zondag 24 september worden er vele activiteiten op diverse locaties in Den Haag georganiseerd rondom het centrale thema vrede en recht. Bezoek voor meer informatie en het volledige programma: http://www.justpeacethehague.com/nl/

gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag
070online-nieuws-reportages-denhaag
lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten