TodaysArt presenteert het digitale kunst- en cultuurprogramma van haar 13e editie

Op 22 en 23 september vindt in Den Haag de 13e editie van TodaysArt plaats, met een avontuurlijk programma van kunst, interventies, panels, talks, performances en clubs. Twee weken geleden zijn de performance- en clubheadliners gepresenteerd. Nu maakt het festival de overige programmering van meer dan twintig kunstenaars op het gebied van digitale cultuur en hedendaagse kunst bekend.

“There’s lies, damn lies and big data. Every part of our daily lives is being measured and evaluated —either voluntarily while we are aware or hidden behind mechanisms in an opaque manner. These metrics come to represent biased truths, the foundation and justification for all decision making. It is the science behind seemingly random patterns and flows of information. But how can we evaluate, question and critique data that is so ‘large’ no human can ever truly get a grasp of it?” — Jonas Lund

Dit statement, van de Zweedse kunstenaar Jonas Lund, vormt de inhoudelijke festival focus van dit jaar. TodaysArt 2017 duikt in het ondoorzichtige en complexe domein van algoritmische systemen en houdt de veelal onbegrijpelijke kwesties tegen het licht met een geëngageerd programma.

Dit jaa werkt TodaysArt voor het eerst samen met Het Nationale Theater in Den Haag. Het festival vindt plaats op diverse locaties in de Haagse binnenstad, waaronder de Koninklijke Schouwburg, Filmhuis Den Haag en het Theater aan het Spui. Met het scherpe contrast tussen de klassieke scenografie en setting van het festival en de digitale projecties en ontregelende installaties creëren we een disruptieve festivalervaring.

Art Performances

Chris Salter en TeZ ontwikkelde de performance ‘Dissense’. Het is een hedendaagse voortzetting van het bekende “Music for Solo Performer” van Alvin Lucier uit 1965 waarin Luciers hersenactiviteit diverse percussie-instrumenten activeert. In de performance van Salter en TeZ worden meerdere lichaamsactiviteiten (hartslag, ademhaling, hersenactiviteit, huidgeleiding, spiercontracties) omgezet in een immersieve muziek en lichtshow. Wereldpremière!

Quantum Music is een project van Oxford wetenschappers en kunstenaars LP Duo, waarin ze kijken naar de relatie tussen muziek en quantumfysica. Met zowel analoge als digitale piano’s en quantummechanische techniek wordt een nieuw complex genre op het grensvlak van muziek en wetenschap gecreëerd: Quantum Music. Toekomstmuziek. Wereldpremière!

De AV performance ‘Force Field’ van kunstenaarsduo Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand reageert op de driedimensionaliteit van geluid, de fysieke kwaliteit van water en dynamische rotaties. In de performance zweeft een waterdruppel onder invloed van geluidsdruk en ondergaat deze resonantie en transformatie met behulp van gerichte akoestische bewerkingen. Om de soms microscopische transformaties zichtbaar te maken zal Paul Prudence een optische en auditieve vergroting maken met behulp van een halfrond scherm en een geluidsinstallatie met meerdere kanalen.

Art Works
Jonas Lund’s ‘Happy or Not’ is een speciaal voor het festival ontworpen (video)installatie. Bezoekers worden uitgenodigd emotionele feedback te geven op hun beleving van diverse werken. Deze ‘input’ wordt verzameld, geanalyseerd, en met overige data in de tentoonstelling verwerkt tot een ‘mash up’ waarnaast een video speculeert over het emotionele aspect van gebruikers feedback in de toekomst.

De ‘Predictive Art Bot’ van Nicolas Maigret en Maria Roszkowska kijkt naar de relatie tussen kunstmatige intelligentie, creativiteit en kunst. Deze Bot, een algoritmisch gestuurde computer, stelt nieuwe kunstwerken voor, gebruikmakend van de media-kunsttaal waarbij de methodes uit de commerciële wereld op absurdistische wijze nageaapt worden. Future cyberpunk-like artworks.

TodaysArt gaf Technoflesh (Simone C. Niquille) opdracht een werk voor het festival te maken. Zij presenteert ‘The Stranger’, een multi-screen installatie rond de toepassingsmogelijkheden van motion capture technology. Ondanks het gebrek aan context wordt deze technologie gebruikt bij forensisch onderzoek. ‘The Stranger’ bevraagt de macht van het gedecontextualiseerde beeld en rauwe data.

Aram Bartholl, bekend van zijn kunst over de digitale en fysieke werkelijkheid, presenteert zijn project ‘Greenscreen’ bij TodaysArt.  Een live performance-interventie in de openbare ruimte. Willekeurige voorbijgangers worden ‘gevangen’ in een draagbaar groen scherm, en worden zo onvermoed acteurs in een fictieve filmset. Bartholl brengt met dit werk alternatieve werkelijkheden die wij in het alledaagse digitale leven creëren aan de orde.

In het Filmhuis Den Haag worden onder meer twee video’s gepresenteerd: Ragnar Kjartansson’s ‘A lot of Sorrow’, een live registratie van de band The National die hun nummer ‘Sorrow’ non-stop zes uur achter elkaar speelt in MoMA PS1 en het onderzoeksproject, ‘I Dance Alone’ van kunstenaar Bogomir Doringer, waarin ‘clubbing people’ als een eigenstandig organisme vanuit vogelperspectief wordt beschouwd.

Context Programme 
The festival werkt het thema uit in een uitgebreid Context Programma met panels, workshops, projectpresentaties en discussies, waarin de ethiek, blockchain technologie, nieuwe vormen van democratie en de toekomst van muziek aan de orde komen.  Onder de bevestigde deelnemers aan dit programma zijn de computer wetenschapper en schrijver, professor Paul Feigelfeld, professor Interactieve Media van de Hogeschool Amsterdam, en directeur van het Institute of Network Cultures, Geert Lovink, mensenrechten en digitaal recht advocaat Renate Avila,  future design onderzoeker en schrijver Gauthier Roussilhe en Hendrik Jan Grievink, van het Next Nature netwerk, en kunstenaar, activist, onderzoeker en oprichter van het Institute of Human Obsolescence, Manuel Beltràn.

TodaysArt – We are Europe festival collaborations
2017 is het tweede jaar waarin het Europese festivalnetwerk We are Europe de handen ineen slaat. TodaysArt stond eerder dit jaar op Nuits Sonores in Lyon and Sónar festival in Barcelona. In september ontvangen wij Reworks and Resonate uit Thessaloniki en Belgrado. Beide festivals zullen programmaonderdelen van TodaysArt 2017 voor hun rekening nemen.

Het volledige programma en blokkenschema worden begin september bekend gemaakt. Meer informatie over de artiesten van TodaysArt 2017 staat op de nieuwe website: todaysart.nl.

Full list of artists:
Aram Bartholl 
Bogomir Doringer
Chris Salter + TeZ
Evelina Domnitch + Dmitry Gelfand
Evelina Rajca
Dan Walwin
Ingrid Lee + Natela Lemondzhava
Jacob Tonski
Jonas Lund
Josefin Arnell
Technoflesh (Simone C. Niquille)
LP Duo
Nicolas Maigret + Maria Roszkowska
PWR (Hanna Nilsson + Rasmus Svensson)
Ragnar Kjartansson
Takeshi Ikeda

Tickets:
Festival Pass: €60,-
Festival Support Pass: €100,-
Day Ticket Friday/Saturday : €35,-

Tickets verkrijgbaar via: https://todaysart.stager.nl/TodaysArt%202017/tickets

070online-nieuws-reportages-denhaag
gone-out-uitgaans-agenda-app-google-android-denhaag
lekkerpinnen-groothandel-pinrollen-kassarollenetiketten