Stappen in Den Haag

Dè meest complete Uitgaansagenda van Den Haag

ToDaysArt terug naar de Haagse binnenstad

4 min read

TodaysArt 2016 kondigt voor haar 12de editie de eerste namen aan. De volgende Nederlandse premières vormen de headliners: Pantha du Prince, Pedro Reyes, Nosaj Thing + Daito Manabe, Hiroaki Umeda en NONOTAK. TodaysArt werkt in 2016 samen met o.a. SHAPE, We are Europe, Lisson Gallery en The Creators Project.

TodaysArt, hét nomadische festival voor digitale en transdisciplinaire kunst en creativiteit keert dit jaar terug naar de Haagse binnenstad. Na twee edities in Scheveningen waaronder een grote open lucht editie op en rond De Pier waar de focus lag op beeldende kunst, concentreert deze 12de festival editie van TodaysArt zich weer op performances. TodaysArt vindt dit jaar plaats van donderdag 22 t/m zondag 25 september 2016.

TodaysArt biedt een programma met werken van kunstenaars gepresenteerd binnen gebieden als muziek, dans, technologie, beeldende kunst en wetenschap welke gecureerd worden volgens de laatste urgente ontwikkelingen op (inter)nationaal, transdisciplinair alsmede digitaal niveau. De gepresenteerde makers bestaan uit grote namen en opkomend talent.

De eerste actie voor deze editie is een nieuwe Drone Shadow van de Engelse kunstenaar James Bridle. Dit jaar staat de vraag ‘Who Owns The City’ centraal. Met het werk Drone Shadow wil TodaysArt via een artistieke interventie vragen opwerpen over het publieke karakter van bepaalde openbare ruimtes en welke machten en krachten hier functioneren. Tijdelijk breekt TodaysArt de circulatie van wandelende mensen op doormiddel van een lijnenspel die mensen van een afstand moeten bekijken om te begrijpen wat het is. Drone Shadow zorgt tijdelijk voor oponthoud, neemt ruimte in en vraagt om een moment voor reflectie.

Uitgelichte headliners / Nederlandse premières
Nosaj Thing + Daito Manabe – No Reality
No Reality is een nieuwe voorstelling van Nosaj Thing en Daito Manabe. Door gebruik te maken van virtual reality technologie is een 360º live set ontwikkeld, gebruikmakend van drie grote schermen en een spot-light set-up. Naast virtual reality maken ze gebruik van diverse digitale visualisaties van het geluid en hun lichaamsbewegingen.

Pantha du Prince – The Triad
Pantha du Prince presenteert zijn nieuwste album en performance The Triad. Dit project heeft als inspiratie en focus het herontdekken van mensenlijk contact dat tegenwoordig steeds vaker voor digitale interactie wordt vervangen. Pantha du Prince staat garant voor experimentele en innovatieve elektronica geschoeid op minimalistische melodielijnen en beats.

Pedro Reyes – Disarm / Turning weapons into instruments
Het werk Disarm reageert op de kracht van transformatie. Kunstenaar Pedro Reyes gebruikt in zijn werk destructieve wapens die hij naar muziekinstrumenten omzet. Voor dit werk kreeg Reyes 6.700 vuurwapens van de Mexicaanse overheid, welke in de Mexicaanse stad; Ciudad Juarez tijdens de strijd tegen de drugskartels in beslag zijn genomen. TodaysArt presenteert dit werk van 26 augustus tot 25 september in de Hardenberg zaal van de Haagse galerie Pulchri.

Performances
In het performance programma wisselen moderne dans, immersieve en intieme performances elkaar af met onder andere Hiroaki UmedaIntensional Particle, Paul Jebanasam + Tarik Barri – Continuum en Myriam Bleau autopsy.glass / Nederlandse premiere + Soft Revolver.

Club
TodaysArt presenteert twee clubavonden met een explosief en immersief programma van techno, house, elektronica, footwork, bass & beats door o.a. Paula Temple, DJ Earl + The Era, Nosaj Thing (dj-set) en SØS Gunver Ryberg.

Bright Collisions
Creativiteit en maatschappij komen samen in het vierdaags Bright Collisions symposium. Het vormt een trefpunt waar urgente maatschappelijke ontwikkelingen, provocatieve stellingen en inspirerende ideeën worden uitgewisseld, besproken en waarvoor draagkracht wordt gecreëerd. De eerste aangekondigde namen: Floris Kaayk + Ine Poppe (The Modular Body), Ali Eslami (i.s.m. Tussenruimte en Re-Shape), Elma van Boxel + Kristian Koreman (ZUS, Zones Urbaines Sensibles) en Francisco López + Andrea Vogrig + Darien Brito.

We are Europe + SHAPE / initiatieven ondersteund door het Creative Europe programma van de Europese Commissie.
TodaysArt maakt deel uit, en is initiatiefnemer, van verschillende (inter-)nationale samenwerkingsverbanden ter bevordering van het creëren van sterke formats voor de uitwisseling en mobilisering van kennis en makers. Binnen We are Europe werken acht festivals en forums in de komende drie jaar samen om mobiliteit en uitwisseling van kunstenaars, makers, publiek en professionals te stimuleren. Tijdens deze festival editie nodigt TodaysArt het Spaanse Sónar + Sónar+D en het Noorse festival Insomnia + Movement and New Ideas uit om gezamenlijk programma onderdelen te presenteren tijdens het festival en Bright Collisions Symposium. SHAPE (Sound Heterogeneous Art and Performance in Europe) is een 3-jarig platform voor innovatieve muziek en audiovisuele kunst uit Europa waar 16 verschillende partners samenwerken en in totaal 144 artiesten ondersteunen. TodaysArt presenteert de volgende SHAPE artiesten: Antivj, Charlotte Bendiks, Julien Bayle, Klara Lewis, Masayoshi Fujita, NONOTAK, Piotr Kurek en We will fail.

TodaysArt co-presenteert
In audio-DH, een nieuw project van Francisco López – gepresenteerd in samenwerking met Korzo en iii-, worden ruim 250 composities van Haagse makers gecombineerd in een performance en installatie die de breedte en levendigheid van de audio-gerelateerde activiteiten in de stad weergeeft.

Start Early-bird ticket verkoop! 
De kaartverkoop voor het TodaysArt Festival + Bright Collisions 2016 start 30 mei 2016 om 16.00 uur. Met een beperkt aantal early-bird tickets raden wij de liefhebbers aan hun kaarten snel aan te schaffen. Hierop volgend gaan de festival en dagtickets in de verkoop. Ook hier geldt; de capaciteit is beperkt. todaysart.stager.nl/tickets

Bevestigde namen TodaysArt Festival + Bright Collisions Symposium 2016
Ali Eslami [IR] | Antivj + Dida Markovic + Zazralt Magic [INT] | Charlotte Bendiks [NO] | DJ Earl + The Era [US] | Floris Kaayk + Ine Poppe [NL] | Francisco López + Andrea Vogrig + Darien Brito [INT] | Hiroaki Umeda [JP] | Julien Bayle [FR] | James Bridle [UK] | Klara Lewis [SE] | Masayoshi Fuijta [JP/DE] | Myriam Bleau [CA/QC] | NONOTAK [FR] | Nora Turato [HR/NL] | Nosaj Thing + Daito Manabe [US/JP] | Pantha du Prince [DE] | Paula Temple [UK] | Paul Jebanasam + Tarrik Barri [UK/NL] | Pedro Reyes [MX] | Piotr Kurek [PL] | SØS Gunver Ryberg [DK] | We will fail [PL] | ZUS (Zones Urbaines Sensibles) [NL]