do. aug 22nd, 2019

Stappen in Den Haag

De meest complete uitgaans agenda van den haag

Spaanse superster Álvaro Soler en DJ Billy The Kit op Bevrijdingsfestival Den Haag

5 min read

5 mei is de dag van de Bevrijding en vieren wij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wij realiseren ons op die dag dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat het de verantwoordelijkheid is van iedereen om vrijheid in stand te houden en te delen. Nu meer dan ooit! Vandaag kunnen wij de laatste namen bekend maken van de artiesten waarmee we donderdag 5 mei op het Malieveld, tijdens de negende editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag, de vrijheid gaan vieren:

Álvaro Soler

Álvaro Tauchert Soler heeft al flink wat van de wereld gezien. Hij werd geboren in Barcelona met Spaans, Belgisch en Duits bloed en verhuisde als tienjarige naar Japan. Daarna keerde hij terug naar Barcelona en richtte in 2010 met zijn broer Gregory de groep Urban Lights op. In 2015 gooide Alvaro het over een andere boeg om zich te concentreren op latin. Dat resulteerde in het liedje ‘El mismo sol’, dat eerst in Italië de nummer 1 positie wist te veroveren en daarna in rap tempo de rest van Europa veroverde, inclusief ons kikkerlandje. Op YouTube is het nummer inmiddels meer dan 65 miljoen keer bekeken.

Billy the Kit

Billy The Kit, oftewel Joost Seilberger, is één van de bekendste DJ’s en producers uit Den Haag. Terwijl hij elk weekend in binnen- en buitenland achter de draaitafels is te vinden, treedt hij maar zelden op in onze stad. Tijd dus voor een homecoming party op het Bevrijdingsfestival Den Haag, waarvoor Billy the Kit belooft alles uit de kast te halen.

Cho

Giovanni Rustenburg, a.k.a. Cho is misschien wel de grootste hiphopbelofte van Nederland. Hij is technisch, creatief, flowt alsof hij al eeuwen rapt en heeft wat te vertellen. Zijn doorbraak kwam in 2014 met het nummer ‘Misschien wel hè?’. De bijbehorende videoclip is al bijna zeven miljoen keer bekeken op YouTube.

2FAMOUSCRW

Stilstaan is onmogelijk bij deze Haagse crew met verschillende muzikanten uit de Hindi-scene. Vorig jaar verscheen hun album ‘We Are Famous’. De lancering van de CD vond zowel in Nederland, Suriname en New York als in Trinidad & Tobago en Guyana plaats. De groep bestaat uit Selecta, Blaka Boye Baby, Strezz, Sadhana Lila, Ameeth B en Movez.

Pat Smith

Maak kennis met de Haagse Pat Smith: surfer, MC en zanger. Met zijn band Splendid speelde hij al eerder op het Bevrijdingsfestival Den Haag. Vorig jaar zette hij een nieuwe stap met zijn eerste solosingle ‘Dreamgirl’, een zomerse uptempo track. Samen met producers Jan van Wieringen en Robin Veldman (Caro Emerald) maakte Pat vervolgens een EP die in het najaar van 2015 verscheen.

DJ Ziggy feat. winner Oh Oh Intro Contest

Donderdag 1 september is de zesde editie van Oh Oh Intro, de introductie voor alle huidige- en nieuwe studenten van Den Haag. Vast onderdeel van dit festival is de Oh Oh Contest voor bands en DJ’s, waarvoor in april voorrondes worden gehouden. Het beste draaitalent verzorgt een gastoptreden tijdens deze set van de Haagse DJ Ziggy, de organisator van de wedstrijd.

Single Pilot

Vanwege verplichtingen in het buitenland kan het eerder aangekondigde optreden van de zangeres Karsu niet door gaan. In plaats daarvan komt de groep Single Pilot optreden. De muziek van deze Haagse band laat zich het beste omschrijven als een cocktail van snoeiharde synthriffs en soulvolle elektrofunk. De groep timmert behoorlijk aan de weg met hun energieke live shows en catchy, dansbare liedjes, waarbij het plezier en het enthousiasme zeer aanstekelijk werken. Begin dit jaar stonden ze in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Zodra de band eenmaal losbarst, blijkt het lastig stil te blijven staan.

Eerder werd al bekend dat er op 5 mei op het Malieveld ook optredens zijn van Will and the People, Kenny B, Sunnery James & Ryan Marciano, The Beat, Maan, The Cool Quest, Ceux Qui Marchent Debout, Ed Struijlaart & Friends, I Am Aisha, Maask, Lakshmi en Sarah-Jane.

Inhoudelijke activiteiten 

Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag zijn er ook veel inhoudelijke activiteiten, zoals lezingen, debat en cabaret. Er is een grote festivalmarkt, een ‘vluchtelingenkamp’, een hiphop-area, een dance tent en er zijn kinderactiviteiten. Het volledige programma hiervan wordt later bekend gemaakt.

Haagse Vrijheidsweken 

Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt ook dit jaar voorafgegaan door de Haagse Vrijheidsweken met ruim 70 activiteiten op het programma. Van debatten, wandelingen en tentoonstellingen tot films, lezingen en concerten. Zo zijn onder meer in Scheveningen en Kijkduin bunkers te bezoeken die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakten van de Atlantikwall. Er zijn themawandelingen en rondvaarten. De Koninklijke Wachtkamer op station Hollands Spoor is te bezoeken, net als de Doodencel in de Scheveningse gevangenis waar tijdens de oorlog ter dood veroordeelden wachtten op het bevel om naar de Waalsdorpervlakte gebracht te worden waar ze werden gefusilleerd. Tijdens de Haagse Vrijheidsweken worden verder Vrijheidscolleges gegeven over de vier universele vrijheden zoals in 1941 benoemd door Theodore Roosevelt, voormalig president van de Verenigde Staten. De lezingen van schrijfster Jessica Durlacher (‘Vrijheid van religie’), actievoerster Ancilla Tilia (‘Vrijheid van meningsuiting’) en door directeur Mardjan Seighali van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF (‘Vrijheid van gebrek’) zijn gratis toegankelijk. Ook zijn er op 4 mei, onder de naam Theater na de Dam, vijf theaters die een bijzondere voorstelling programmeren aansluitend op de Dodenherdenking. Bijzondere concerten zijn er ook. Onder meer van het JIP Kamerkoor met muziek van de Masai, zigeunermuziek en uit Syrië. The African Mamas treden op met songs van het album ‘Graceland’ van Paul Simon. Freek de Jonge zal enkele liedjes zingen bij een programma rodn de film ‘Verlies niet de moed’ van zijn vrouw Hella de Jonge. Tijdens de International Jazz Days treden onder meer Izaline Calister, Ed Motta en de Syrian Big Band op. Tijdens Open Joodse Huizen op 1 mei zijn huizen te bezoeken waar voor de oorlog Joodse mensen hebben geleefd. In elk huis wordt een verhaal verteld over de voormalige bewoners. En alsof dat alles nog niet genoeg is, zijn er ook verschillende tentoonstellingen zoals ‘Een grenzeloos conflict’ in de Centrale Bibliotheek, ‘Het geluk daar is niet zoals hier’ in Museon en ‘The Survivors’ in het Atrium van het Stadhuis.

Actuele informatie vind je op: www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

Het Bevrijdingsfestival Den Haag is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in samenwerking met Festivents en AT Events. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag, het vfonds, de Rijksoverheid, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Hilton The Hague, De Haagse Hogeschool, Dunea, Haeghe Groep, Lebara, Sena, Jupiler, Colorworks, Omroep West en Cremers.