do. aug 22nd, 2019

Stappen in Den Haag

De meest complete uitgaans agenda van den haag

Bijna zeventig activiteiten op vierde editie Haagse Vrijheidsweken

4 min read

Op 5 mei staan we tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag op het Malieveld stil bij de bevrijding van Nederland in 1945. Onze vrijheid is kostbaar en niet vanzelfsprekend en moet continu onderhouden en besproken worden. Om dit te realiseren slaat een groot aantal Haagse instellingen opnieuw de handen ineen en organiseren in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival voor de vierde keer de Haagse Vrijheidsweken.

De Haagse Vrijheidsweken is een serie activiteiten over onderwerpen rond vrijheid, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde. Van zaterdag 16 april tot en met donderdag 5 mei staan bijna zeventig activiteiten op het programma. Van debatten, wandelingen en tentoonstellingen tot films, lezingen en concerten. Voor het volledige programma verwijzen wij naar de website www.haagsevrijheidsweken.nl.

Hieronder een Top 10 van de meest bijzondere onderdelen.

1. VRIJHEIDSCOLLEGES
Serie lezingen over de vier universele vrijheden zoals in 1941 benoemd door Theodore Roosenvelt, voormalig president van de Verenigde Staten. Met op maandag 18 april Jessica Durlacher (‘Vrijheid van religie’), woensdag 20 april Ancilla Tilia (‘Vrijheid van meningsuiting’), maandag 25 april Mardjan Seighali (‘Vrijheid van gebrek’) en op 5 mei Mostafa Hilali (‘Vrijheid van angst’). De eerste drie colleges zijn bij ProDemos, de laatste op het Malieveld.

2. BEZOEK DOODENCEL 601
Tijdens de Haagse Vrijheidsweken is op bovengenoemde dagen Doodencel 601 te bezoeken in het voormalige Oranjehotel. Ter dood veroordeelden wachtten hier op het bevel om naar de Waalsdorpervlakte gebracht te worden waar ze gefusilleerd werden. De muren tonen de authentieke inscripties van de gevangenen. Aanmelden via www.oranjehotel.org

3. THEATER NA DE DAM
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de zevende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan zestig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In Den Haag doen vijf theaters mee: Koninklijke Schouwburg (‘De laatste getuigen’), Theater aan het Spui (‘Opgediept’), Theater de Appel (‘Ahasverus’), Zeeheldentheater (‘WO2 en mijn familie’) en het theatergebouw aan de Kerkstraat (‘Wie niet weg is’).

4. OPENSTELLING BUNKERS BADHUISWEG
In 1943 bouwde de Duitse bezetter in de Nieuwe Scheveningse Bosjes een commandocentrum. Vanuit dertien bunkers voerde de ‘Verteidigungsstab Scheveningen’ het commando over de verdediging van Den Haag. Het Atlantikwall Museum heeft een aantal bunker weer toegankelijk gemaakt en authentiek ingericht.

5. OPEN JOODSE HUIZEN
Binnenshuis verhalen vertellen op de plek waar Joodse mensen hebben geleefd. Dat is in het kort het concept van Open Joodse Huizen. Door het kleine, particuliere verhaal te vertellen komen vragen op over de betekenis van oorlog, vervolging en vrijheid. Met onder meer schrijfster Chaja Polak en historicus Wim Willems. Aanmelden via www.openjoodsehuizen.nl

6 OPEN DAG HOGE RAAD
Bezoek aan het Korte Voorhout dit nieuwe gebouw van de hoogste rechtsprekende instantie op civielrechtelijk, strafrechtelijk en belastingrechtelijk gebied. Neem een kijkje in de zittingszalen, woon een toneelstuk bij over het recht in Nederland, ‘Meet the judge’ of doe mee aan een rondleiding. Het nieuwe gebouw biedt ruimte aan alle medewerkers van de Hoge Raad, die eerst verspreid werkten over verschillende panden.

7. SHAKESPEARE AND JUST WAR
Theatraal college (Engelstalig) in het Theater aan het Spui over Shakespeare & Just War, met een keynote speech van president Theodor Meron van het Joegoslavië Tribunaal. Aangevuld met scenes gespeeld door Gijs Scholten van Asschat en Pierre Bokma en een paneldiscussie met internationale juristen en theatermakers.

8, FILM: VERLIES NIET DE MOED
“Verlies niet de moed” was de afscheidsgroet van de grootmoeder van Hella de Jonge, voordat ze werd afgevoerd naar Auschwitz. In deze film volgen we Hella die samen met haar vader Eli Asser op onderzoek gaat naar de familiegeschiedenis. Na afloop van de filmvoorstelling in het Filmhuis Den Haag is er een Q&A met Hella de Jonge door Freek de Jonge (die ook enkele liedjes zingt).

9. WANDELEN MET MAUP
Onder de naam ‘Wandelen met Maup’ organiseert Maurits Burgers regelmatig wandelingen door de stad Den Haag. Voor de Haagse Vrijheidsweken heeft hij speciale routes uitgezet rond de thema’s ‘Bommen op Bezuidenhout’, ‘Atlantikwall’en ’De Slag om Den Haag’.

10. NACHT VAN DE BEVRIJDING
Van oorlog naar vrede, van donker naar licht. Terwijl de zon opkomt, wordt in de Badkapel met muziek, woord en beeld stilgestaan bij de overgang van Dodenherdenking naar Bevrijdingsdag. Het programma van ongeveer een uur wordt afgesloten om 06.00 uur met een Bevrijdingsontbijt.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag en de Haagse Vrijheidsweken zijn een productie van de R.G. Ruijs Stichting in samenwerking met Festivents en AT Events. De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag, het vfonds, de Rijksoverheid, Haeghe Groep, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Hilton The Hague, De Haagse Hogeschool, Sena, Jupiler en Cremers.