TodaysArt programma uitgebreid

Laat je meenemen naar een parallel en immersief universum van code, licht, lasers, geluid, beeld en bewegende objecten: TodaysArt kondigt vandaag een reeks baanbrekende optredens en audiovisuele installaties aan voor de veertiende editie van haar festival. De artiesten achter deze projecten hebben technologie op meest inventieve wijze gebruikt als medium of partner voor artistieke expressie.

Naast de eerder aangekondigde shows door Oneohtrix Point Never, Dasha Rush, Lanark Artefax, SHED en meer, zullen er ook grootschalige kunstinstallaties op het festival te bewonderen zijn. ‘Light Leaks’ door Kyle McDonald en Jonas Jongejan bijvoorbeeld. De artiesten dompelen het publiek onder in een oceaan van lichtdeeltjes, het resultaat van een zorgvuldig uitgestippelde reflectie van vijftig discoballen in een immens donkere ruimte.

De Japanse artiest Daito Manabe keert terug naar TodaysArt met de Nederlandse première van een van zijn nieuwste projecten: ‘phosphere’, een grootschalige driedimensionale show die hij voor zijn kunststudio Rhizomatiks Research en de Japanse dansgroep ELEVENPLAY heeft geregisseerd. De voorstelling bestaat uit een danschoreografie en een audiovisuele installatie die perfect op elkaar afgestemd zijn. Spiegels, rookmachines, lasers en videoprojectors maken het geheel tot een volledige ruimtelijke beleving. ‘phosphere’ is op z’n zachtst gezegd innovatief te noemen op het gebied van mediatechnologie: de artiest maakt namelijk gebruik van multidimensionale videoprojecties die reageren op wat er op de dansvloer gebeurt.

Ook bij het zien van ‘SpaceTime Helix’, een voorstelling die gebruik maakt van een levensgrote draaiende 3D-illusie zal het publiek wellicht nog een keer moeten knipperen. Toch maakt artieste Michela Pelusio met haar geavanceerde optische instrument gebruik van simpele natuurkundige principes. Hiermee creëert ze op wonderbaarlijke wijze een enorme helix die tot ver in de toekomst lijkt te reiken.

Het anonieme muzikale duo c / a (‘cslasha’) is herrezen uit de Turkse underground scene. De twee artiesten experimenteren in het speelveld van beeld, geluid en mixed reality en zijn ware pioniers op het gebied van ‘magisch digitalisme.’ De vorm van hun laatste show ‘HYPER_HOLOGRAM’, wordt deels bepaald door de toepassing van kunstmatige intelligentie en machine learning.

Contextprogramma

Naast het audiovisuele- en clubprogramma en de tentoonstellingen op het festival zal ook het jaarlijks terugkerende contextprogramma weer te bezoeken zijn op TodaysArt. Deze verzameling aan panelsessies, workshops en colleges bouwt voort op het centrale festivalthema en geeft de bezoeker, zoals de naam doet vermoeden, een bredere context rondom de rest van het programma met het doel de bezoeker aan het denken te zetten.

Onder de eerste highlights van het contextprogramma is een keynote speech door Avinash Changa en ‘Technology Beyond Borders’, een panelsessie die is geïnspireerd door ‘Holy Land: Startup Nations.’ Deze WIRED-documentaire brengt in beeld hoe technologie in sommige veelbewogen grensstreken een soort emanciperende werking heeft, doordat het zo losstaat van landsgrenzen of andere geografische of bureaucratische beperkingen.

De gehele line-up, inclusief het eerder aangekondigde muziek- en clubprogramma is te vinden op de festivalwebsite.

Over TodaysArt
TodaysArt is het langstlopende festival voor kunst, muziek en technologie in Nederland. Als netwerkorganisatie voor digitale kunst en cultuur heeft TodaysArt door de jaren heen honderden lokale en internationale artiesten, denkers en publieksgroepen met elkaar samengebracht. Het festival biedt een podium waarop internationaal talent en pioniers samen op ontdekkingstocht kunnen naar nieuwe vormen van expressie, altijd vergezeld door een kritische blik.

TodaysArt heeft door de jaren heen een groot internationaal portfolio opgebouwd door werk te presenteren en te produceren in intensieve samenwerking met vooraanstaande kunstenaars van over de hele wereld. Als lid van de Europese kunst- en cultuurnetwerken en festivalorganisaties SHAPE en We Are Europe houdt TodaysArt zich constant bezig met het vinden van nieuwe connecties. Hierbij worden artiesten aan creatieve centra gekoppeld om baanbrekend talent naar lokale publieksgroepen te brengen. Hoofdtaak van de organisatie is het festival TodaysArt, dat elk jaar in september in het stadscentrum van Den Haag plaatsvindt.

„Het meest progressieve festival in Nederland” – VICE / Creators

„Een kleinschalig festival met grootse ideeën.” – Resident Advisor

,,Ruimte voor reflectie en context maken TodaysArt relevant. Niet technologie stond dit jaar centraal, maar de manier waarop het ons leven binnendringt.” – NRC

Tickets
Alle tickets zijn nu verkrijgbaar via onze ticketshop
Super Early Bird 45€ (uitverkocht)
Early Bird (laatste lichting) 52€
Festival Pass 70€
Support Pass 100€
PRO Pass (Delegates) 125€