TodaysArt Festival 2017 maakt eerste namen bekend

TodaysArt presenteert met trots de eerste artiesten voor haar aankomende 13e editie. Het festival staat bekend om haar vooruitstrevende programma van digitale kunst, avontuurlijke elektronische muziek en audiovisuele performances. Dit jaar presenteert TodaysArt hoofdacts en speciale concerten van onder andere Hauschka, Ata Kak, Laurel Halo en de show ‘Still be Here’ met Hatsune Miku. TodaysArt maakt vandaag de eerste 20 artiesten bekend, als voorbode van een gevarieerd programma.

De nieuwste editie van TodaysArt vindt dit jaar wederom plaats in het centrum van de stad, in het hart van het Haagse theaterkwartier: het Theater aan het Spui en het Filmhuis Den Haag. Daarnaast plaatst TodaysArt voor de eerste keer een avant-gardistische vingerafdruk op de podia van het meest klassieke theater van de stad – de Koninklijke Schouwburg – met vier hoofdacts, vier clubs en een tentoonstelling. Het tweedaagse festival zet tegenstellingen naast elkaar: we provoceren en zoeken de dialoog, we dagen het publiek uit en duiken in het mystieke domein van algoritmische systemen. TodaysArt 2017 is een pleidooi voor complexiteit en stelt de vraag: who is connecting the dots?

De eerste 20 artiesten laten de verscheidenheid van het performance and club programma zien. TodaysArt heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd als pionier op het gebied van live performances, die het publiek telkens meeslepende en aangrijpende nieuwe ervaringen brachten. Dit jaar kan wederom niets anders worden verwacht dan dat: een disruptief en experimenteel programma, vol onverwachte ervaringen. De aankondigingen van het volledige programma inclusief kunstinstallaties, panels, thematische lezingen en meer performances volgen de komende weken.

TodaysArt 2017 highlights

Headliners + Premières
De voor een Oscar genomineerde Hauschka brengt een geheel nieuwe show, gebaseerd op zijn laatste album ‘What If’. Hij wordt regelmatig vergeleken met Eric Satie, John Cage and Steve Reich, als pionier op zijn instrument. Na Hauschka volgt de Duitse componist Christian Löffler met een live performance.

Ata Kak, een Ghanees artiest en icoon van het Awesome Mixtapes from Africa fenomeen, brengt zijn flamboyante live show naar het festival. Met zijn energieke mix van highlife, rap, funk en lo-fi elektronica, zet hij de toon voor TodaysArt’s explosieve club programma.

Ook verwelkomt het festival dit jaar de vocal synthesizers-turned-virtual-popstar Hatsune Miku. De cyber-beroemdheid uit Japan wordt op het podium gegenereerd als 3D projectie, en treedt op samen met Laurel Halo. Halo treedt daarnaast op met haar meest recente solowerk, haar sferische en veranderlijke derde album ‘Dust’.

Sote, electronic music producer uit Teheran, verzorgt de kick-off van het festival met ‘Sacred Horror in Design’, een Nederlandse première in samenwerking met muzikanten Arash Bolouri (santoor) en Behrouz Pashaei (setar). Een “Perzische techno apocalypse” van elektrische en Perzische akoestische sounds vermengt met een onwerkelijke A/V show door Nederlands veelgeprezen visual artist Tarik Barri (die onder meer samenwerkte metThom Yorke, Monolake en Nicolas Jaar).

Berlijns elektronisch kunstenaar Thomas Ankersmit komt terug naar TodaysArt, met de wereldpremière van “Serge & Mondriaan”. In het speciaal voor het festival gecomponeerde werk vertaalt Ankersmit de artistieke visie op een nieuwe vorm van (abstracte) muziek van Piet Mondriaan in een elektronische compositie. Ankersmit werkt hiervoor met het eerste prototype van de Serge Modular synthesizer, en maakt voor het eerst Mondriaans ideeën over muziek hoorbaar voor hedendaags publiek.

Voorts staan een serie audiovisuele werken en installaties in TodaysArt 2017 geprogrammeerd. Meer details en toevoegingen aan het programma volgen de komende weken.

Club
Het legendarische Rotterdamse label Clone Records bestaat 25 jaar. En dat vieren ze met een uitgebreid programma tijdens de TodaysArt clubnacht, met optredens van Legowelt, Aleksi Perala en Inga Mauer. Verder staan de aanstormende dance-talenten Tomasa del Real, Marie Davidson en Clap! Clap! geprogrammeerd. Ook is het Europese SHAPE netwerk voor hedendaagse muziek rijk vertegenwoordigd, met artiesten als Ron Morelli, Toxe, N.M.O. en Olivia. Publiekslieveling Charlotte Bendiks combineert haar energieke techno-set met een speciaal live optreden van Boska. Het Mexicaanse label NAAFI staat tenslotte garant voor een spannende dance-acts aan de randen van het muziekspectrum.

Samenwerkingen
TodaysArt werkt samen met het Europese SHAPE platform en het We are Europe-netwerk,  twee platforms voor de ondersteuning van opkomende artiesten en het promoten van creatieve diversiteit en uitwisseling. De twee Europese festival-netwerken spelen een sleutelrol in het club en performance programma van TodaysArt 2017.

Bevestigde artiesten TodaysArt 2017:
Aleksi Perala [FI] | Ata Kak [GHA] | Boska + Charlotte Bendiks [NO/NO] | Christian Löffler [DE] | Clap! Clap! [IT] | Hauschka [DE] | “Still Be Here” with Hatsune Miku [JP] (Dutch première) | Inga Mauer [RU] | Legowelt [NL] |
Laurel Halo [US] (Dutch première) | Marie Davidson [CA] | NAAFI [MX] | N.M.O. [ES/NO/DE] | Olivia [PL] |
Ron Morelli [US] | Sote + Tarik Barri [IR/NL] (Dutch première) | Thomas Ankersmit [NL] (world première) |
Tomasa del Real [ES] | Toxe [SE]

Check onze line-up op playlist.

Over TodaysArt:
TodaysArt is een internationaal platform voor kunst en technologie, met een nieuwe kijk op de creativiteit van nu. De organisatie is gespecialiseerd in de promotie en ontwikkeling van hedendaagse visuele en performatieve kunst en emerging culture. Sinds 2005 heeft TodaysArt artiesten, makers, denkers en publiek samengebracht in inspirerende contexten. Hoofdactiviteit is het jaarlijkse TodaysArt festival in Den Haag. TodaysArt organiseert en participeert in verschillende internationale evenementen, exposities en presentaties. Door middel van coproducties en opdrachtgeverschap versterkt TodaysArt het internationale makersklimaat voor hedendaagse kunstenaars.

“TodaysArt is, dat durven we best wel te stellen, misschien wel het meest vooruitstrevende kunstfestival van Nederland.” The Creators Project

“TodaysArt silently rebels against the heavyweight-headliner virus by giving a platform to emerging talents that do not necessarily operate within a club context.” Resident Advisor

“Het Haagse TodaysArt is een van de meest vooruitstrevende festivals ter wereld met edities en projecten in Mexico, Koeweit, Moskou en Tokyo.” DJBroadcast

Tickets verkrijgbaar vanaf:
Festival Pass: €60
Festival Support Pass: €100
Day Ticket: €35