Nieuwe projecten James Holden en Dean Blunt op Rewire

Festival voor actuele muziek kondigt 17 nieuwe acts aan, waaronder tien premières

De zesde editie van Rewire vindt dit jaar plaats van vrijdag 1 tot en met zondag 3 april, op verschillende locaties in de Haagse binnenstad. Eerder werden onder andere Animal Collective, Battles, Mica Levi & Stargaze present Under The Skin, Battles en Ben UFO aangekondigd. Vandaag maakt het festival een tweede lichting artiesten bekend. De nieuwe bevestigingen bestaan uit een groot aantal premières en bijzondere concerten. Onder andere James Holden, Vessel + Black Rain + Pete Swanson en Dean Blunt presenteren primeurs op Rewire.

Nieuw bevestigd zijn: James Holden & Maalem Houssam Guinia (wereldpremière), Vessel + Black Rain + Pete Swanson (wereldpremière), Babyfather (Nederlandse première), Jlin (Nederlandse première), Colleen, Roly Porter (Nederlandse première), Total Freedom, Mikael Seifu (Nederlandse première), Lussuria (Europese première), Emily Wells, Anna Meredith, Paul de Jong, Yannis Kyriakides & Andy Moor, Michel Banabila & Oene van Geel (wereldpremière), Norberto Lobo & João Lobo Sextet (Nederlandse première), Via App (Europese première) en Bas van Huizen. Meer namen volgen binnenkort.

James Holden & Maalem Houssam Guinia
In maart 2014 ging James Holden, samen met Floating Points, naar Marrakesh voor een residentie met Maalem Mahmoud Guinia en zijn band. De residentie werd vastgelegd in de Marhaba EP. Afgelopen augustus overleed Maalem Mahmoud Guinia en heeft zijn zoon Maalem Houssam Guinia het stokje overgenomen de Gnawa-muziektraditie hoog te houden. Rewire initieerde een samenwerking tussen Holden en de band van Maalem Houssam Guinia. Een intrigerende combinatie van traditioneel en futuristisch.

Vessel + Black Rain + Pete Swanson
Een samenkomst van drie gerenommeerde Rewire alumni: de ontmoeting tussen Black Rain en Pete Swanson tijdens Rewire 2012 resulteerde in de start van een bijzondere samenwerking, waar Vessel zich later bij aansloot. Op initiatief van Rewire heeft het trio een live improvisatie ontwikkeld, deze unieke samenwerking zal waarschijnlijk eenmalig worden opgevoerd. Verwacht een overweldigende mix van noise, dark ambient en industrial.

Babyfather
De in Londen gevestigde art-pop provocateur, Dean Blunt, heeft zichzelf het afgelopen jaar een nieuwe artiestennaam aangemeten. Onder de frisse naam Babyfather vergroot Blunt zijn karakteristieke lo-fi oeuvre. Vorig jaar juni bracht Hyperdub verrassend zijn onaangekondigde EP uit. Blunt’s karakteristieke stemgeluid – gecombineerde met de kenmerkende opgehakte samples en lo-fi beats – vormt de basis voor dit nieuwe project. Op 1 april volgt zijn debuut LP, welke voor het eerst voor Nederlands publiek live zal worden uitgevoerd op Rewire.

Jlin
Jerilynn Patton, beter bekend als Jlin, is één van de meest prominente vrouwelijke producers van dit moment. Als nieuwbakken vaandeldrager van de footwork-scene stuwt ze het genre met haar intelligente sound voorbij de dansvloer. Haar debuutalbum, Dark Energy, werd wereldwijd lovend ontvangen. Toonaangevende media als The Wire en The Quietus prezen het als album van het jaar. Jlin combineert koortsachtige drums met versnipperde vocale samples. Dit klinkt beklemmend, maar is vol van kleur: een intens, vol geluid met hoekige ritmes die ademen en ontvouwen in ongebruikelijke staccato patronen.

Meer informatie over het programma en kaartverkoop is te vinden via www.rewirefestival.nl

Bevestigde namen voor Rewire 2016
Animal Collective • James Holden & Maalem Houssam Guinia • Battles • Mica Levi & Stargaze present Under The Skin • Teho Teardo & Blixa Bargeld • Xiu Xiu plays the music of Twin Peaks • Vessel + Black Rain + Pete Swanson • Ben UFO • Lena Willikens • Jlin • Babyfather • Colleen • Ash Koosha • Amnesia Scanner • Total Freedom • Roly Porter • Mikael Seifu • Emily Wells • Pierre Alexandre Tremblay • Kara-Lis Coverdale • Beatrice Dillon live • Lussuria • Poppy Ackroyd • Anna Meredith • Yannis Kyriakides & Andy Moor • Michel Banabila & Oene van Geel • Paul de Jong • Norberto Lobo & João Lobo Sextet • In Code [Wentink, Snoei, Hulskamp] • Bas van Huizen • Via App

Rewire is een jaarlijks festival voor actuele muziek en wordt georganiseerd in Den Haag. Het festival presenteert een breed programma met de focus op hedendaagse elektronische muziek, neo-klassieke muziek, new jazz, experimentele pop, geluidskunst en multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. Het programma bestaat uit speciale concerten, performances, een club programma, filmvertoningen, lezingen en workshops.